24.6 C
Kifissia
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Wall Street: Πλησίασε την ολική ανατροπή αλλά έμεινε από δυνάμεις

Must read

Συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και ανατροπών ήταν η σημερινή της αμερικανικής αγοράς, η οποία διέγραψε τις μεγάλες απώλειες αλλά δεν βρήκε τις δυνάμεις να αλλάξει εντελώς το σκηνικό και να κινηθεί υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έπειτα από απώλειες που ξεπερνούσαν το 1,2% ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατάφερε να σώσει το πρόσημο στις τελικές δημοπρασίες, έστω και με το ανεπαίσθητο +0,03% στις 33.743 μονάδες.

Παρομοίως ο ευρύτερος S&P 500 διέγραψε επίσης τις απώλειες και τερμάτισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 4.016 μονάδες (μόλις -0,02%), ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq περιόρισε την πτώση που ξεπερνούσε το 2,4% σε μόλις -0,2% στις 11.313 μονάδες.

H συνεδρίαση ξεκίνησε με τις χειρότερες προϋποθέσεις καθώς το αδύναμο guidance που έδωσε χτες η Microsoft, παρότι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς για το περασμένο τρίμηνο, έστειλε τον τίτλο της σε απώλειες άνω του 4% και μετάδωσε τους τριγμούς στο σύνολο σχεδόν της τεχνολογίας.

Ενδεικτικά η Microsoft δήλωσε ότι αναμένει για το επόμενο τρίμηνο έσοδα στο εύρος των 50,5 με 51,5 δισ. δολαρίων όταν οι αναλυτές περίμεναν να πει για 52,4 δισ.

“Αν η εταιρεία είναι αρνητική για το μέλλον της, γιατί να είναι θετικοί οι επενδυτές; Και αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που παίρνουμε από τη σεζόν των εταιρικών  αποτελεσμάτων στιγμής”, επισημαίνει ο Adam Sarhan της 50 Park Investments.

Ωστόσο, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να σημειώνουν απώλειες που άγγιξαν και το 5% άρχισαν να βγαίνουν μαζικές εντολές αγορών και το κλίμα της συνεδρίασης άλλαξε εντελώς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Amazon που είχε βρεθεί να σημειώνει απώλειες που άγγιζαν το 5% τελικά ολοκλήρωσε με κέρδη 0,9%, η Netflix έκλεισε στο +1,1% και η Apple περιόρισε τις δικές της απώλειες στο 0,4%.

Σημαντική αντίδραση έβγαλε και η Tesla που διέγραψε απώλειες περίπου 4% κλείνοντας στο +0,4%, ενώ η IBM διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των δικών της απωλειών ολοκληρώνοντας στο -0,6%. Σημειώνεται ότι και οι δύο ανακοινώνουν τα μεγέθη του τριμήνου τους μετά τη λήψη της συνεδρίασης.

Σε κάθε περίπτωση, τα εταιρικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου για τις εταιρείες τεχνολογίας του S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν πτώση 9,2% από πέρυσι, τη μεγαλύτερη από το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence. Την ώρα μάλιστα που στο προηγούμενο τρίμηνο η Wall Street είδε τα κέρδη να διατηρούνται αμετάβλητα.

“Εάν οι αναφορές για τα κέρδη συνεχίσουν να είναι απογοητευτικές, θα είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι η αγορά μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω στη βάση του ότι τα αρνητικά νέα έχουν τιμολογηθεί ήδη”, εκτιμά ο Matt Maley της Miller Tabak.

Γενικότερα βέβαια, παρά το πλήθος προειδοποιήσεων από αναλυτές για “σφαγή” στα εταιρικά κέρδη του τέταρτου τριμήνου, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν έχουν κινηθεί άσχημα έως τώρα στο πρώτο δείγμα της σεζόν των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, περίπου το 65% των εισηγμένων του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μεγέθη έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι παρά το υποτονικό outlook που έδωσε η Microsoft για το τρέχον τρίμηνο, οι περισσότεροι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον τεχνολογικό γίγαντα.

Ο Tyler Radke της της Citi δήλωσε ότι η Microsoft παραμένει “σε καλύτερη θέση” μεταξύ των Big Tech, προσφέροντας ένα καλό μείγμα ανάπτυξης και κερδοφορίας, Ο Keith Weiss της Morgan Stanley διατήρησε επίσης την αξιολόγηση “overweight” στη μετοχή.

Κατά τα άλλα, η Boeing ολοκλήρωσε το τρίμηνο με ζημίες και έσοδα κατώτερα των εκτιμήσεων αλλά είδε τον τίτλο της με μικρά κέρδη 0,3%.

Αντίθετα, η ​​AT&T πραγματοποίησε ράλι 6,6% με φόντο την ισχυρή αύξηση των συνδρομητών της, παρότι τα ετήσια κέρδη της κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Στο μακροοικονομικό πεδίο και το μέτωπο της Fed, ο προτιμώμενος δείκτης της ομοσπονδιακής τράπεζας για τον πληθωρισμό που δημοσιεύεται αύριο, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE), σύμφωνα με τους αναλυτές θα δείξει σημαντική επιβράδυνση.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο γενικός δείκτης προσωπικών δαπανών θα κινηθεί με ετήσιο ρυθμό 5% και ο δομικός – που εξαιρεί τις μεταβολές σε ενέργεια και τρόφιμα – στο 4,4%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει τις χαμηλότερες μετρήσεις και για τους δύο από τα τέλη του 2021.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article