13.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Wall Street: Ο Nasdaq είδε σήμα για πάρτι από τον Πάουελ

Must read

Τις διατυπώσεις που ευελπιστούσαν φάνηκε να άκουσαν οι επενδυτές από τον διοικητή της Fed και έσπευσαν μαζικά στις μετοχές της τεχνολογίας, σε μία συνεδρίαση που “ήρθε τούμπα” όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Τζέι Πάουελ.

Ειδικότερα, αφότου και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος μέχρι την ανακοίνωση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη άρχισαν να βγαίνουν εντολές αγορών που συνεχίστηκαν στο μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων συναλλαγών.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε στις 34.092 μονάδες αν και οριακά “πράσινος” με μόλις +0,02%, ο διευρυμένος S&P ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 4.120 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε ράλι 2% στις 11.816 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρα, η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 4,50%-4,75% όπως προεξοφλούσε η αγορά, ενώ επανέλαβε τη σταθερή δέσμευσή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και έδωσε σήμα ότι θα κινηθεί “με κατάλληλο ρυθμό στη συνέχεια”.

Σε ένα θετικό για την αγορά ωστόσο, στην ανακοίνωσή της η Fed έκανε αναφορά στην υποχώρηση που δείχνουν οι πληθωριστικές πιέσεις, αν και επισήμανε ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι αυξημένος.

Το κλίμα στις συναλλαγές βελτιώθηκε περαιτέρω όταν ξεκίνησε η ομιλία του διοικητή Πάουελ, ο οποίος υπογράμμισε μεν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και “έδειξε” προς κάποιες ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, αλλά παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Μεταξύ άλλων, ο Τζέι Πάουελ είπε ότι “περιμένει περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό αρκετά σύντομα” και επισήμανε ότι “η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει”, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες των επενδυτών ότι οι μέρες των επιθετικών κινήσεων της Fed είναι πλέον μετρημένες. Δήλωσε ακόμα ότι είναι “σαφώς δυνατό” η Fed να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 5%, δηλαδή να μην προβεί σε άλλες αυξήσεις εφόσον η σημερινή το έφερε στο του 4,5% – 4,75%.

Για τον Τσάρλι Ρίπλεϊ, ανώτερο αναλυτή της Allianz, η ομοσπονδιακή τράπεζα επέλεξε να εμφανιστεί με ήπιο τόνο (dovish). “Η Fed μίλησε ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές του νομίσματος, καθώς σηματοδότησε ότι είναι κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι θα εξετάσει τη συνολική αυστηροποίησης στις μελλοντικές της αποφάσεις”, είπε.

Ο Ρίπλεϊ πρόσθεσε ότι η μικρή αύξηση κατά 25 μ.β. είναι ένα “σαφές σημάδι” πως η Fed είναι πιο σίγουρη ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική έχει τις επιδιωκόμενες επιπτώσεις της σύσφιξης.

Κατά τα άλλα, η προσοχή είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με τα μεγέθη των αμερικανικών επιχειρήσεων να είναι μεν μειωμένα αλλά χωρίς να έχει υπάρξει προς το παρόν η “σφαγή” που φοβόντουσαν αρκετοί αναλυτές.

Στις τελευταίες ανακοινώσεις, η AMD παρουσίασε μεν έντονη κάμψη της κερδοφορίας της αλλά όχι όσο προέβλεπε η αγορά και είδε τον τίτλο της να πραγματοποιεί ράλι 12%.

Ακόμα καλύτερα κινήθηκε η Peloton με θηριώδες άλμα 25% αφότου μείωσε τις ζημίες της για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο και ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα από συνδρομές.

Αντίθετα, η Snap ανακοίνωσε ζημίες και προειδοποίησε για τα έσοδα του 1ου τριμήνου του 2023 και πραγματοποιεί βουτιά 10%.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας τα νέα ήταν μάλλον αρνητικά, καθώς παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της Fed η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνέχισε ακάθεκτη, παρουσιάζοντας για ακόμα μία φορά αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές έβλεπαν πτώση.

Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε 11,01 εκατομμύρια από τις 10,458 εκατ. του προηγούμενου μήνα, ενώ η αγορά εκτιμούσε ότι θα μειώνονταν περαιτέρω στις 10,3 εκατ. σε έρευνα του Bloomberg.

Παράλληλα, η μεταποιητική βιομηχανία των ΗΠΑ παρουσίασε περαιτέρω ύφεση τον Ιανουάριο όπως έδειξαν δύο διαφορετικές μετρήσεις.

Ο δείκτης του ISM για τον Δεκέμβριο υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο στις 47,4 μονάδες από τις 48,4 του Δεκεμβρίου, καταγράφοντας μάλιστα τη χαμηλότερη μέτρησή του από τον Μάιο του 2020 του πρώτου έτους της πανδημίας.

Παρομοίως, η τελική μέτρηση του μεταποιητικού PMI των ΗΠΑ έδειξε ότι ο δείκτης αυξήθηκε μεν ελαφρώς στις 46,9 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 46,2 του Δεκεμβρίου, αλλά διατηρήθηκε σε περιοχή συρρίκνωσης (δηλαδή κάτω από τις 50 μονάδες) για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article