13.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Wall Street: Οι αγοραστές έκαναν την ανατροπή στο φινάλε

Must read

Με τις εντολές αγορών να κλιμακώνονται την τελευταία ώρα της συνεδρίασης η αγορά των ΗΠΑ ξεπέρασε και τον σκόπελο της εκτίναξης των λιανικών πωλήσεων, ολοκληρώνοντας με τους τρεις βασικούς δείκτες όλους στο πράσινο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που κινήθηκε πτωτικά στο σύνολο σχεδόν των συναλλαγών τελικά τις ολοκλήρωσε με μικρή άνοδο 0,11% ή 38 μονάδων στις 34.128 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 έγραψε επίσης μικρά κέρδη 0,3% κλείνοντας στις 4.147 μονάδες, ενώ “ατμομηχανή” της αγοράς ήταν και σήμερα ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που παρά το αρνητικό άνοιγμα ολοκλήρωσε στις 12.070 μονάδες με +0,9%.

Σημαντική ώθηση στον Nasdaq έδωσε η Airbnb με το άλμα 13,3% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες, ενώ από κοντά ακολούθησαν η Rivian με +8,5%, η Lucid με 6,5% και η Tesla με +2,4%.

Στην κορυφή του Dow βρέθηκε η Caterpillar με άνοδο 1,8%, η Cisco ενισχύθηκε κατά 1,6%, η Walt Disney κατά 1,5%, η Apple κατά 1,4% και η Nike κατά 1%.

Πιέσεις δέχθηκε η Johnson & Johnson με πτώση 1,6%, ενώ Chevron και Merck έχασαν από 1%.

Στην είδηση της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν άλμα  3% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 22 μηνών και ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 1,8% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Αριθμοί που δείχνουν εκ νέου ότι παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η Fed, η οικονομία της χώρας παρουσιάζει αξιοσημείωτες αντοχές.

“Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας είναι ο κύριος λόγος που οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν και όσο συμβαίνει αυτό, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να επιμείνει”, σημειώνει ο Κρις Ζακαρέλι, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει παραπάνω τα επιτόκια – και να τα διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο χρόνο – από ό,τι αναμένει ο κόσμος επί του παρόντος, και αυτό θα προκαλέσει στις αγορές σημαντική μεταβλητότητα, καθώς μετοχές και ομόλογα έχουν τιμολογήσει ευνοϊκά σενάρια και όχι το πιο δύσκολο προς το οποίο οδεύουμε”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έδειξαν τα στοιχεία χτες, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο επιβράδυνε μεν στο 6,4% ετησίως, αλλά αφενός όχι προέβλεπαν οι αναλυτές στο 6,2% και αφετέρου εμφάνισε το σχετικά υψηλό +0,5% σε μηνιαία βάση.

Ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan πιστεύει ότι οι επενδυτές παίζουν με τη φωτιά, καθώς οι μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

“Υπάρχει ένα παλιό ρητό, το “μην τα βάζετε με τη Fed”, αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν είναι απλώς αντιπαράθεση αλλά και χλευασμός της Fed, με κρυπτονομίσματα, μετοχές memes και μη κερδοφόρες εταιρείες να χαιρετίζουν τις ανακοινώσεις της”, ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Από την άλλη βέβαια, ο “γερόλυκος” των αγορών Εντ Γιαρντένι πιστεύει ότι παρότι ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερα από το στόχο του 2% της Fed, τα υψηλότερα των εκτιμήσεων νούμερα χτες δεν ήταν τόσο απρόβλεπτα.

“Η αγορά είχε κάποιες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και για αυτό πήρε μουδιασμένα τη μέτρηση. Πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα στην πορεία (έως ότου φτάσει στο στόχο) αλλά συνολικά, νομίζω ότι σίγουρα βλέπουμε ισχυρό αποπληθωρισμό”, ανέφερε στο CNBC.

Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί ότι θα υπάρξει η λεγόμενη “ήπια προσγείωση” (μία μικρή κάμψη της ανάπτυξης χωρίς ύφεση) ή και ότι… δεν θα προσγειωθεί καν η οικονομία. Ωστόσο, ούτε αυτός περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της εντός του 2023.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μικρή άνοδο 0,4%.

Τέλος, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή της Νέας Υόρκης συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός της επιδείνωσης μετριάστηκε σημαντικά και οι προοπτικές για τον κλάδο βελτιώθηκαν.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article