15.2 C
Kifissia
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Wall Street: Μικρό προβάδισμα των πωλητών διέκοψε το ανοδικό σερί

Must read

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσε τελικά η Wall Street σε μια “άγρια” συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, που είχε σημαντικές απώλειες στο άνοιγμα αλλά τους αγοραστές να φέρνουν τα πάνω κάτω στην τελευταία ώρα των συναλλαγών, χωρίς όμως τις απαραίτητες δυνάμεις για ολοκληρώσουν την ανατροπή.

Ειδικότερα, ο Dow Jones αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας στις 29.886 μονάδες, έφτασε έως και τις 30.454 αλλά τελικά έκλεισε στις 30.273 με μικρές απώλειες 0,14% ή 42 μονάδων.

Ακολουθώντας παρόμοια πορεία, ο διευρυμένος S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.782 μονάδες με -0,22% και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq στις 11.148 με -0,25%.

Σε μεμονωμένες μετοχές, η Schlumberger με άλμα 6,3%, η Exxon Mobil με 4%, η Halliburton με 3,9% παρείχαν στήριξη στους δείκτες, καθώς ο πετρελαϊκός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των αγορών έπειτα από τη συμφωνία του OPEC+ για γιγαντιαία περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Την ίδια ώρα ωστόσο, τα ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους να κινούνται εκ νέου ανοδικά με το 10ετές ΗΠΑ να ενισχύεται κατά περισσότερο από 15 μονάδες βάσης, στο 3,755% ασκώντας νέα πίεση ειδικά στους αναπτυξιακούς τίτλους, όπως της τεχνολογίας.

Στην είδηση της ημέρας, μετά την “ανακούφιση” που έφερε χτες η μείωση των κενών θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 1,1 εκατ. τον Αύγουστο, η σημερινή έκθεση της ADP για προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα επανέφερε την νευρικότητα.

Συγκεκριμένα, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας οι εργοδότες των ΗΠΑ συνέχισαν να προσλαμβάνουν κόσμο, με τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα να αυξάνονται κατά 208.000 τον Σεπτέμβριο.

Η προσοχή στα εν λόγω στοιχεία είναι αυξημένη καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα επόμενα βήματα της Fed και κατά πόσο θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της αν δει την οικονομία να κατεβάζει ρυθμούς.

Έτσι έχει παγιωθεί η παράδοξη κατάσταση κάθε φορά που ανακοινώνονται αδύναμα οικονομικά στοιχεία η αγορά να τα υποδέχεται με ενθουσιασμό, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα περιορίσει την επιθετικότητά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έκθεση του ISM για την δραστηριότητα των υπηρεσιών δεν βοήθησε να βελτιωθεί το κλίμα, αφού έδειξε ότι ο κλάδος… διατηρεί στιβαρούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών υποχώρησε οριακά στο 56,7 από το 56,9 του Αυγούστου, έναντι των προβλέψεων για μεγαλύτερη πτώση στο 56.

Την ίδια ώρα, η  πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μαίρη Ντέιλι δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της προκειμένου να μετριάσει τον πληθωρισμό που έχει δείξει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

“Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος: θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο και θα τα κρατήσουμε εκεί για λίγο”, είπε. “Είμαστε δεσμευμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό, διατηρώντας την πορεία μας μέχρι να γίνει σωστά και πραγματικά”.

Από την πλευρά του, ο  Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων για τη BMO Wealth Management, σχολίαζε για τη σημερινή συνεδρίαση ότι “είναι μια στιγμή ανάπαυλας για την αγορά, προκειμένου να σκεφτεί πόσο ανθεκτικό μπορεί να είναι το ράλι των πρηγούμενων δύο ημερών”.

“Η αγορά αξιολογεί ότι θα χρειαστούν πραγματικά πολλά για να μετατοπιστεί η Fed σε πιο ήπια στάση. Ναι, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτος, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι πρέπει πραγματικά να δει η Fed για να πάρει πιο ήπια θέση”, ανέφερε ο ίδιος.

Πλέον η προσοχή αναμένεται να εστιάσει στην κυβερνητική έκθεση για τις συνολικές θέσεις εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article