15.9 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Wall Street: Με το ζόρι κράτησαν το ανοδικό σερί τους S&P 500 και Nasdaq

Must read

Με οριακές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να συνεχίζουν, με το ζόρι βέβαια, την πολυήμερη ανοδική τροχιά τους, εν μέσω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών από την πλευρά των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης της αμερικανικής αγοράς κατάφερε να κάνει το 8×8 και ο τεχνοβαρής Nasdaq το 9×9 αντίστοιχα, που αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικά ανοδικό σερί τους σε διάστημα δύο ετών, αν και χρειάστηκε να δώσουν μάχη μέχρι και το τελευταίο λεπτό των συναλλαγών.

Την πρόσφατη άνοδο των μετοχών τροφοδότησαν οι αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών ότι η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα -μετά την αύξησή τους συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022- φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιστρέψει στις μειώσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος.

Ελπίδες που μετριάστηκαν, σε έναν βαθμό, σήμερα από τα σχόλια αξιωματούχων της Fed κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου που διεξάγει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς δεν έδωσαν κάποιο σημάδι ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα ξεκινήσουν σύντομα, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται πλέον στην αυριανή ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στην εναρκτήρια τοποθέτησή του σήμερα δεν είπε τίποτα ουσιαστικό.

Έτσι, το θολό τοπίο σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed αλλά και η διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών κερδών του προηγούμενου επταημέρου (ο S&P 500 έχει σημειώσει κέρδη 6% και ο Nasdaq άνω του 8%, σε 8 συνεδριάσεις), δεν άφησε πολλά περιθώρια στους δείκτες να κινηθούν αποφασιστικά υψηλότερα σήμερα, παρά τη νέα υποχώρηση που κατέγραψαν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς -που σκαρφάλωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα σε υψηλό 16 ετών πάνω από το 5% για να κατρακυλήσει για λίγο κάτω από το 4,5% την προηγούμενη Παρασκευή– υποχώρησε σήμερα κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,511%. Από τη συνεδρίαση δε της Fed, την 1η Νοεμβρίου, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δεν κατάφερε να συνεχίσει το ανοδικό σερί των προηγούμενων επτά συνεδριάσεων, κλείνοντας στις 34.112,27 μονάδες, με απώλειες 0,12%.

Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 κατάφερε να κάνει το 8×8, αν και με μικρή άνοδο 0,10% στις 4.382,78 μονάδες. Το ανοδικό σερί του συνέχισε και ο τεχνοβαρής Nasdaq, που με μόλις 0,08% έκανε το 9×9 και έκλεισε στις 13.650,41 μονάδες. Σημειώνεται ότι και για τους δύο δείκτες είναι το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Νοέμβριο του 2021.

Στο επιχειρηματικό ταμπλό, η μετοχή της Eli Lilly έκλεισε την ημέρα με κέρδη 3,20%, στα 619,13 δολάρια, καθώς η έγκριση του FDA στο φάρμακό της για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αν και ευρέως αναμενόμενη, αυξάνει τις προσδοκίες για τις οικονομικές επιδόσεις της φαρμακοβιομηχανίας.

Στον αντίποδα, o τίτλος της Robinhood σημείωσε βουτιά άνω του 14,5%, Βουτιά σχεδόν 13% καταγράφει η μετοχή της Robinhood, καθώς η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών απογοήτευσε τους επενδυτές ανακοινώνοντας αποτελέσματα τριμήνου κατώτερα των εκτιμήσεων.

Με απώλειες 2,7% έκλεισε και η μετοχή της Rivian, παρά τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελεσμάτων τριμήνου που ανακοίνωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin