12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Wall Street: Μάζεψε τις απώλειες από το “πληθωριστικό sell off” στην εβδομάδα

Must read

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να περιορίζει τις απώλειες σε εβδομαδιαία βάση δείχνοντας πως θα ξεπεράσει γρήγορα τις ανησυχίες για τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στις ΗΠΑ και έδειξαν αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού

Αυτό, πάντως, ήταν το πρώτο 5νθήμερο απωλειών για το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες κερδών. Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν πως τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δεν θα επηρεαστούν από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τον τόνο στην εβδομάδα έδωσε η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να σκαρφαλώνει 6,2% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, στην υψηλότερη καταγραφή του εδώ και 31 χρόνια.

Το ράλι του πληθωρισμού πλήττει το βιωτικό επίπεδο των νοικοκυριών με την καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Νοέμβριο να κατρακυλά σε χαμηλό 10 ετών, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan διολίσθησε στις 66,8 μονάδες με βάση την αρχική μέτρηση για το Νοέμβριο, από την τελική μέτρηση του Οκτωβρίου στις 71,7 μονάδες.

“Δεν αποτελεί έκπληξη η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται και φαίνεται ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο προσεχές μέλλον”, επισήμανε σε σχόλιό του ο Robert Frick, οικονομολόγος της Navy Federal Credit Union.

“Οι υψηλές τιμές του πληθωρισμού μειώνουν την αγοραστική δύναμη, αλλά η επίδραση του φαινομένου σε επίπεδο δαπανών είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί διαθέτουν ρευστό και αυξάνουν τις δαπάνες τους μήνα με τον μήνα, παρά την ανησυχία για τον πληθωρισμό”, τόνισε ο ίδιος.

“Στην πραγματικότητα, το υψηλό επίπεδο δαπανών σπρώχνει προς τα πάνω τον πληθωρισμο. Οι αρχικές προβλέψεις ανέφερεαν ότι οι δαπάνες θα στρέφονταν περισσότερο στις υπηρεσίες, οι οποίες θα είχαν μικρότερη επίδραση στον πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν έχει γίνει, λόγω του αβέβαιου κλίματος που δημιουργεί η πανδημία”, έγραψε ο Frick.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) πρόβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι η άμεση πληθωριστική επίδραση θα είναι πιθανότατα περιορισμένη. Η εκτίμηση αυτή ακολουθεί την τάση της αγοράς ομολόγων, όπου οι αποδόσεις παραμένουν συγκρατημένες παρά την εκτίναξη των τιμών καταναλωτή.

Ειδικότερα, μία ημέρα μετά την αργία για την αγορά ομολόγων, λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Βετεράνων στις ΗΠΑ, το 10ετές κρατικό ομόλογο ενισχύθηκε κατά περίπου 3 μονάδες βάσης στο 1,583%. Σε εβδομαδιαία βάση, το 10ετές πρόσθεσε 13 μονάδες βάσης. Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε σήμερα κατά 0,1% μετά το υψηλό 15 μηνών που σημείωσε την Τετάρτη. Στην εβδομάδα, όμως, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,9%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 36.100,31 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 0,72% στις 4.682,85 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη της τάξης του 1% στις 15.860,96 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow υποχώρησε κατά 0,6%, ο S&P 500 έχασε 0,3% και ο Nasdaq 0,7%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 10 με αρνητικό. Στην κορυφή του βιομηχανικού δείκτη βρέθηκαν οι 3M (+1,91%) και Apple (+1,43%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Walt Disney (-1,53%) και International Business Machines (-1,09%).

Ώθηση στον δείκτη έδωσε και η Johnson & Johnson, η οποία πρόσθεσε 1,2%, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι σχεδιάζει να “σπάσει” σε δύο εισηγμένες εταιρείες διαχωρίζοντας το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων υγείας από τη δραστηριότητα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Την τρίτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στη Wall, η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Rivian ενισχύθηκε κατά 5,66%, ενω η μετοχή της Farfetch εκτοξεύθηκε σε υψηλό τριών μηνών με άνοδο 17,66%, αφού η ελβετική εταιρεία κατασκευής ειδών πολυτελείας Cie. Financière Richemont ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία λογισμικού για την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Tesla κατέγραψε πτώση 2,8% σήμερα, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατρακύλησε κατά 15,4%, στον απόηχο των πωλήσεων των μετοχών από τον Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας, Έλον Μασκ. Σημειώνεται πως η πτώση αυτή αποτελεί την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση της μετοχής της Tesla τους τελευταίους 20 μήνες.

“Βουτιά” 17,56% σημείωσε και η Lordstown Motors, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές στο γ’ τρίμηνο.

Μάκρο

Πτώση κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά παρέμειναν πολύ υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς οι εργοδότες συνεχίζουν να δυσκολεύονται στην εύρεση εργαζομένων.

Ειδικότερα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου στα 10,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, από τα 10,6 εκατομμύρια που είναι η προς τα πάνω αναθεωρημένη έκθεση του Αυγούστο.

Επιπλεόν, περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία από την έρευνα Job Openings and Labor Turnover Survey που ανακοινώθηκε, με τις παραιτήσεις να σημειώνουν ρεκόρ για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οι παραιτήσεις αντιστοιχούν στο 3% του εργατικού δυναμικού που εγκατέλειψε τη δουλειά του τον Σεπτέμβριο, το οποίο είναι επίσης το υψηλότερο επίπεδο από το 2000 όταν άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στοιχεία.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article