7.6 C
Kifissia
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Wall Street: Κέρδη για τον Dow, απώλειες για τον Nasdaq με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές

Must read

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, με την μετοχή της Berkshire Hathaway να δίνει ώθηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και την Apple να τραβά μαζί της σε καθοδική κίνηση τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας.

Οι μετοχές της Berkshire Hathaway (Β’ Κλάσης) σημείωσαν άνοδο της τάξης του 4,6%, μετά την ανακοίνωση, εντός του σαββατοκύριακου, καλύτερων των αναμενομένων αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2018. Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι μετοχές των Citigroup και Bank of America σημείωσαν κέρδη της τάξης του 2% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ εκείνη της J.P. Morgan Chase 0,7%.

Στα κέρδη του Dow Jones συνέβαλε και το μίνι άλμα της μετοχής της Chevron κατά σχεδόν 4%, το οποίο τράβηξε σε θετική κίνηση το σύνολο του ενεργειακού κλάδου. Στο άλμα συνέβαλε η εκτίμηση της Credit Suisse, που αναβάθμισε τις προοπτικές της εταιρείας, κάνοντας λόγο για σαφή βελτίωση μεγεθών τις διαθέσιμες ταμειακές ροές και την αποτίμησή της.

Στην πτώση του τεχνολογικού Nasdaq συντέλεσε κύρια η πτώση των μετοχών της Apple και της Amazon, που ξεπέρασε και για τις δύο το 2%.

Οι απώλειες της Apple οφείλονται στην υποβάθμισή της από την Rosenblatt Securities και στην εκτίμηση ότι οι πωλήσεις iPhone θα είναι μικρότερες του αναμενομένου. Οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Qorvo, βασικού προμηθευτή της Apple, σημείωσαν βουτιά της τάξης του 6,8%. Η Amazon “πλήρωσε” τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η κυβέρνησή του ερευνά παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας τις οποίες πιθανόν να έχει διαπράξει ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το βλέμμα της Wall Street επικεντρώνεται πια στις ενδιάμεσες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ⅓ της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στη χώρα.

Οι βασικές προβλέψεις είναι ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν από τους Ρεπουμπλικανούς τον έλεγχο της Βουλής, αλλά και ότι στη Γερουσία θα διατηρηθεί η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Μια τέτοια προοπτική δεν φοβίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς ιστορικά σε περιόδους “συγκατοίκησης” ενός Προέδρου με ένα “αντίπαλο” Κογκρέσο, οι αγορές παρουσιάζουν έντονα θετική δυναμική.

Σε περίπτωση που τελικώς οι Ρεπουμπλικανοί διατηρήσουν τον έλεγχο και στα δύο σώματα, το περιβάλλον θα είναι βραχυπρόθεσμα επίσης θετικό, καθώς οι περισσότεροι θα αναμένουν νέες φοροαπαλλαγές. Μια νίκη των Δημοκρατικών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε σκεπτικισμό, καθώς θα σηματοδοτούσε πιθανή ανατροπή μέρους των πολιτικών Τραμπ που έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές λαμβάνουν αντιφατικά μηνύματα και στο πεδίο του “εμπορικού πολέμου” με την Κίνα, καθώς την Παρασκευή η δήλωση του συμβούλου του προέδρου Τραμπ,  Larry Kudlow, ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα ήλθε σε αντίφαση με τις πληροφορίες ότι ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους ζήτησε από τους συνεργάτες του να συντάξουν προσχέδιο για μια εμπορική συμφωνία Ουάσινγκτον – Πεκίνου.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε εξάλλου ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει την κριτική ότι οι εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει είναι “άδικες”, μειώνοντας τους δασμούς και ανοίγοντας περαιτέρω την οικονομία στις εισαγωγές.

Την Πέμπτη, εξάλλου, η Fed ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σε μια νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά θα δώσει νέα στοιχεία στους επενδυτές για το ρυθμό των αυξήσεων το επόμενο έτος.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 190,87 μονάδες (+0,76%) στις 25.461,70 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 14,83 μονάδες (+0,54%) στις 2.737,89, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaqσημείωσε απώλειες  28,14 μονάδων (-0,38%) στις 7.328,85 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, 24 κινήθηκαν  με θετικό πρόσημο και πέντε με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η IBM στα 120,06 δολ. με άνοδο 4,39 δολ. ή σε ποσοστό 3,80%. Ακολούθησαν η Chevron με κέρδη 3,67% στα 118,94 δολ. και η McDonald’s στα 180,39 δολ. με άνοδο 2,06%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Apple (-2,84%), η Goldman Sachs (-0,42%) και η Exxon Mobil (-0,38%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management έδειξαν ότι η η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών κατέγραψε μικρή επιβράδυνση τον Οκτώβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI του ISM διαμορφώθηκε στις 60,3 μονάδες τον Οκτώβριο μετά το υψηλό 21 ετών στις 61,6 μονάδες το Σεπτέμβριο. Ο δείκτης πάντως ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 59,5 μονάδες.

Από την πλευρά της η εταιρεία ερευνών Markit κατέγραψε ανάκαμψη του δείκτη μετά την αδυναμία τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο από 53,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας οριακά την αρχική εκτίμηση που ήταν στις 54,7 μονάδες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article