Home ΚΟΣΜΟΣ Wall Street: Διπλό ρεκόρ στον απόηχο των πρακτικών της Fed

Wall Street: Διπλό ρεκόρ στον απόηχο των πρακτικών της Fed

0

Κέρδη σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από εναλλαγές προσήμων για τον Nasdaq και τον S&P 500, προτού κλείσουν σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Fed.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου έδωσαν “σήμα” ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

H FOMC τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η πρόοδος που θα ήθελε να δει η Federal Reserve προτού αρχίσει να αλλάζει τη νομισματική πολιτική της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί. 

Αρκετά μέλη της FOMC, όμως, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά πιστεύουν ότι η ώρα για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων “θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν”, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους δεν δίνουν ξεκάθαρο σήμα.

Συνολικά, πάντως, τα μέλη της FOMC θεώρησαν συνετό να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την μείωση του ρυθμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων, ώστε η Fed να είναι έτοιμη να κινηθεί όταν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε “να αντεπεξέλθει σε απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις, όπως η ταχύτερη της αναμενόμενης προόδου ως προς τους στόχους που έχει θέσει η επιτροπή ή η εμφάνιση κινδύνων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της επιτροπής”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

“Σίγουρα ακούσαμε το μήνυμα ότι η Fed δεν έχει δει τους στόχους της να υλοποιούνται όσον αφορά την απασχόληση”, δήλωσε στη MarketWatch η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής της Invesco για τις παγκόσμιες αγορές. “Νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό”.

Όπως τόνισε η ίδια, τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα δείχνουν ότι στη Fed συζητείται “η υλικοτεχνική υποστήριξη γύρω από το tapering”, εκτιμώντας ότι προοιωνίζεται ένα tapering story το φθινόπωρο. 

Οι επενδυτές είχαν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομόλογου, το οποίο σήμερα υποχώρησε κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 1,3322%, ενώ νωρίτερα έπεσε κάτω από το 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την περαιτέρω δυναμική της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

“Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να διαψεύδουν τις περισσότερες προσδοκίες και σήμερα, κατρακυλώντας για λίγο στο 1,3%”, δήλωσε στο CNBC ο Jim Paulsen, αναλυτής στην Leuthold Group. “Όπως συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, η πορεία των αποδόσεων των ομολόγων και των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου αλληλοεπηρεάζονται. Οι traders θα παρακολουθούν στενά την εξέλιξη αυτή, όσο ο τεχνολογικός δείκτης του S&P 500 θα πλησιάζει το ιστορικό υψηλό του τον περασμένο Σεπτέμβριο”.  

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones, πρόσθεσε 0,30% ή 104 μονάδες για να κλείσει στις 34.681,79, ο ευρύτερoς S&P 500 κέρδισε 0,34% και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 4.358,13 μονάδες. Σε ρυθμούς ρεκόρ και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 14.665,06 μονάδες. 

Ως προς τις επιμέρους μετοχές η Home Depot πρόσθεσε 4,29 δολάρια ή 1,34% και η Apple κέρδισε 2,55 δολάρια ή 1,8%, ωθώντας ανοδικά τον Dow. Κέρδη κατέγραψαν και οι 3M (+1,51%), η Honeywell International (+1%) και η Procter & Gamble (+0,73%). 

Στα μάκρο της ημέρας, σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο (9,21 εκατ.), καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό προσπαθώντας να συμβαδίσουν με το άνοιγμα της οικονομίας και την εκτίναξη των πωλήσεων, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς εργαζομένων.

Επιπλέον, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις, ενώ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας διαρκούς αύξησης των τιμών θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Στα εταιρικά νέα η Planet Labs πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με την εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού dMY Technology Group, σε μια συμφωνία που αποτιμά την Planet σε περίπου 2,8 δισ. δολάρια. 

Στο μεταξύ, εμπιστευτικό αίτημα για αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στις ΗΠΑ υπέβαλε η εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού Chobani, βασικός ανταγωνιστής της ΦΑΓΕ στην παγκόσμια αγορά του greek style yogurt, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, τόνισε ότι η αποτίμηση της εταιρείας θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

WordPress PopUp Plugin
Exit mobile version