Wall Street: Αμετάβλητος έκλεισε ο S&P 500 σε συνεδρίαση άμυνας

0
4155

Επιφυλακτικές κινήσεις και trading σε εξαιρετικά στενό εύρος είχε η σημερινή συνεδρίαση της αγοράς των ΗΠΑ, με τους δείκτες να ολοκληρώνουν με διαφορετικά πρόσημα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν το μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν δρόμο ακόμα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones συνέχισε αρνητικά και σήμερα, με μικρή πτώση 80 μονάδων ή 0,23% στις 33.897 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 4.155 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο μόλις 0,03% στις 12.157 μονάδες.

Ενδεικτικό της συνεδρίασης είναι ότι ο αμυντικός κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας είχε την καλύτερη εικόνα στον S&P 500 με άνοδο 0,7%. Ωστόσο, από την άλλη, ο δείκτης μεταβλητότητας των παραγώγων του Σικάγο VIX, γνωστός και ως ο “δείκτης φόβου” της Wall Street, υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2021.

Τα βλέμματα της επενδυτική κοινότητας είναι στραμμένα στη σεζόν δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, περισσότερα από όσο είθισται, αναζητώντας ενδείξεις για το εάν ο πληθωρισμός οδηγεί ανοδικά τα κόστη ή έχει “λαβώσει” τις καταναλωτικές δαπάνες, υπό το φόβο επερχόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας.

 

 

Οι εισηγμένες του S&P 500 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν κάμψη της κερδοφορίας τους από πέρυσι κατά 4,8%, ωστόσο προς ώρας τα πρώτα μεγέθη που έχουν δημοσιευθεί δεν δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις.

Στα πρόσφατα αποτελέσματα, η Morgan Stanley πήρε τη σκυτάλη στις επιδόσεις πρώτου τριμήνου των τραπεζών, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς τόσο στα κέρδη όσο και στον τζίρο της, ωστόσο ο τίτλος αρχικά κινήθηκε με απώλειες άνω του 1,5% με φόντο τα αδύναμα περιθώρια κέρδους που παρουσίασε κυρίως λόγω αυξημένων κοστών. Στην πορεία ωστόσο ανέκαμψε και τελικά έκλεισε με +0,67%.

Αντίθετα, η Netflix δέχθηκε έντονες πιέσεις και ολοκλήρωσε στο -3,2% παρότι κινήθηκε στα πλαίσια των προβλέψεων της αγοράς (ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, ελαφρώς χειρότερα έσοδα) με τους επενδυτές να αξιολογούν το ότι ανέστειλε για το επόμενο τρίμηνο τη διαδικασία περιορισμού του διαμοιρασμού κωδικών.

Παρομοίως, ο κολοσσός τους Έλον Μασκ η Tesla, που ανακοινώνει τα δικά της μεγέθη πρώτου τριμήνου σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς, κατέγραψε απώλειες 2%.

Κατά τα άλλα, η περιφερειακή τράπεζα Western Alliance, που είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα της τραπεζικής κρίσης, πραγματοποίησε θηριώδες ράλι 24% μετά τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χτες το βράδυ, δηλώνοντας ότι οι καταθέσεις της αυξήθηκαν κατά 2 δισ. δολάρια στο τέλος του τριμήνου.

Άλμα άνω του 6% έκανε και η μετοχή της Travelers, αφότου ο ασφαλιστικός γίγαντας ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις στο πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε λίγο πριν το άνοιγμα της αγοράς.

Όπως σημειώνει ο Emmanuel Cau της Barclay, σε σημείωμα της τράπεζας προς τους πελάτες της, η Wall Street αξιολογεί προσεκτικά τα εταιρικά αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου, αναζητώντας ενδείξεις για υποχώρηση της ζήτησης και επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, που θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την εταιρική κερδοφορία στο δεύτερο μισό του έτους.

Συνολικά ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου πιθανώς να μην αλλάξουν πολλά στην αγορά, προσθέτει ο ίδιος, αλλά προτείνει επιφυλακτικές τοποθετήσεις στους επενδυτές.

Όπως έδειξε η τελευταία έκθεση της Federal Reserve (Beige Book) που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μεταβλήθηκε ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης και τις πληθωριστικές πιέσεις να δείχνουν ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης.

Παρότι οι τραπεζικές αναταράξεις φαίνεται να έχει εξασθενίσει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed επισημαίνουν ότι παρακολουθούν στενά για τυχόν ενδείξεις ότι οι τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό και αυστηροποιούν τα κριτήρια δανειοδότησης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και τον πληθωρισμό ακόμη περισσότερο από τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, καθιστώντας την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας, που βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 3,5%, πιο πιθανή.