8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Wall: Back to back απώλειες στην εβδομάδα, με S&P 500 και Nasdaq να χάνουν άνω του 2%

Must read

 

Στο “κόκκινο” για τρίτη συναπτή συνεδρίαση έκλεσαν οι κύριοι δείκτες της Wall, καθώς επικράτησαν και πάλι οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η επιθετική νομισματική σύσφιξη της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας “γυρίζει” αργά αλλά σταθερά την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση. Οι φόβοι βρήκαν στήριξη και στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P για τη βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, πλησιάζοντας και άλλο το χαμηλότερο επίπεδό της από την εποχή της πανδημίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχασε 281 μονάδες ή 0,85% στις 32.920,46, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,11% στις 3.852,36 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,97% στις 10.705,41 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε κατά 1,7%, ο S&P 500 έχασε 2,1% και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 2,7%. Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν back-to-back στις εβδομαδιαίες απώλειες, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρεις μήνες (από τις 30 Σεπτεμβρίου), σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο τίτλος της Caterpillar στο +0,88%, ενώ στον πυθμένα του δείκτη βρέθηκε η μετοχή της American Express με απώλειες 2,64% και ακολούθησαν η Nike στο -2,43% και η Mc Donald’s sto -2,08%.

Σε άλλους τίτλους, η Meta (μητρική του Facebook) πρόσθεσε 3,1%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών που επενδύουν σε εταιρικά ακίνητα και logistics centers, με την Prologis να κάνει “βουτιά” 4,69%  και η SL Green Realty  4,4%, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες Equity Residential και οι Invitation Homes και Digital Realty Trust έχασαν πάνω από 2%.

Σημειώνεται πως με το κλείσισμο της σημερινής συνεδρίασης έληξε και μεγάλος όγκος δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών και futures.

Τον τόνο στο αμερικανικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα έδωσε η Fed που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την ανοδική κίνηση των επιτοκίων και το 2023, ενώ αναβάθμισε το ζενίθ το οποίο αναμένει να φτάσουν τα επιτόκια στο 5,1%. Με την αύξηση της Τετάρτης, αυτή τη στιγμή το βασικό της επιτόκιο κινείται στο εύρος του 4,25% έως 4,5%, το υψηλότερο εδώ και 15 χρόνια.

Παρά τα θετικά στοιχεία της έστω και ήπιας ανάπτυξης, των καταναλωτικών δαπανών και της παραγωγής, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell έδειξε ανήσυχος για το πόσο σφιχτή παραμένει η αγορά εργασίας, καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει υπερβολικά χαμηλό ώστε να επιτρέπει να πληγεί ο πληθωρισμός.

Η αγορά αφομοιώνει τα μηνύματα που στέλνουν τα “γεράκια” της Fed, δήλωσε την Παρασκευή σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Iman Brivanlou της TCW Group. “Όλο και περισσότερο διαφαίνεται ότι θα μπούμε σε φάση ύφεσης”.

Ο Brivanlou τόνισε ότι ο ίδιος προτιμά τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, και εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς ο τομέας εμφανίζεται σχετικά ακριβός σε σύγκριση με άλλους κλάδους της χρηματαγοράς.

Στο μεταξύ, ο John Williams της Fed της Νέας Υόρκης δήλωσε την Παρασκευή ότι τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το ποσοστό του πληθωρισμού για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές, ενώ η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly σημείωσε ότι “είμαστε πολύ μακριά από τον στόχο για σταθερότητα των τιμών”, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το American Enterprise Institute.

Οι επενδυτές “αρχίζουν να συμβιβάζονται μεταξύ της ελπίδας ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο απόγειό του και πλέον αποκλιμακώνεται και των ενδείξεων ότι η αποφασιστικότητα της Fed δεν κάμπτεται” όσον αφορά μάχη κατά του πληθωρισμού, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Mark Luschini, αναλυτής της Janney Montgomery Scott.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφάλωσε κατά περίπου 9 μονάδες βάση της Παρασκευή στο 3,538%.
.

Στο πεδίο των μάκρο, δεν ήταν καλά τα νέα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, αφού ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στο 44,6 από το 46,4 τον Νοέμβριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο που αποτελούσε χαμηλό άνω των δυόμισι ετών (Μάιος 2020).

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό 31 μηνών, στο 46,2 από 47,7 τον προηγούμενο μήνα, όπως και ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση, στο 46 από 47,4 τον Νοέμβριο.

“Οι επιχειρηματικές συνθήκες επιδεινώνονται καθώς το 2022 πλησιάζει στο κλείσιμο του, με την απότομη πτώση του PMI να δείχνει συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό περίπου 1,5%”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article