26.9 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Wall: Back to back απώλειες στην εβδομάδα για S&P 500 και Nasdaq

Must read

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall την Παρασκευή, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα και στην εβδομάδα με τους επενδυτές να εστιάζουν στα μακροοικονομικά στοιχεία. Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο που διαμορφώθηκαν υψηλότερα του αναμενομένου αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow, παρά τη μουδιασμένη εκκίνηση στις συναλλαγές, κατέγραψε κέρδη 0,3% ή 105 μονάδες στις 35.281,40, ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 4.464,05 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,68% στις 13.644,85 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,6%, ο S&P 500 έχασε 0,3%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,9%. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών για S&P 500 και Nasdaq με τον τεχνολογικό κλάδο να συνεχίζεται να δέχεται πιέσεις. Ο Νasdaq έκανε αρνητικό back to back στην εβδομάδα για πρώτη φορά εντός του 2023.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερη κέρδη κατέγραψαν οι Chevron (+2,06) και Merck (+1,77%), ενώ στον πυθμένα βρέθηκε η Walt Disney “αγγίζοντας” το 3%.

 

 

Η υποχώρηση των μετοχών τεχνολογίας, η αύξηση της απόδοσης των ομολόγων και το ερώτημα αν τα κέρδη των εταιρειών θα αντέξουν έως το τέλος του 2023 δίνουν τον τόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις της Wall.

“Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων”, τόνισε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Charles Schwab & Co. “Όλο και περισσότερο γίνεται φανερό πως τα έσοδα δεν αυξάνονται και πως πολλές εταιρείες έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη λόγω της μείωσης του κόστους”, πρόσθεσε.

Οι ρωγμές στον τομέα των εμπορικών ακινήτων και τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας επίσης δεν βοηθούν, σημείωσε η Sonders, για να προσθέσει πως το κλίμα επιβάρυναν η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch Ratings αλλά και η υποβάθμιση των αξιολογήσεων της Moody’s για τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ποσοστό υψηλότερο από την αναθεωρημένη μέτρηση για τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, χαμηλότερα ωστόσο κατά 0,1% από τον προηγούμενο μήνα.

Οριακά πτωτικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ μειώθηκαν ελαφρώς και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan υποχώρησε στις 71,2 μονάδες τον Αύγουστο από 71,6 μονάδες τον Ιούλιο.

Οι καταναλωτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σε διάστημα ενός έτους θα κινηθεί στο 3,3% από 3,4% που ανέμεναν τον Ιούλιο.

Χθες ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, ο οποίος έτρεξε με 3,2% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 3% του Ιουνίου, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,3% που έβλεπαν οι αναλυτές. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, από τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο αυτό αποδίδεται περισσότερο στο φαινόμενο βάσης. Δηλαδή στη σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούλιο όταν οι αυξήσεις των τιμών είχαν αρχίσει να υποχωρούν έπειτα από το υψηλό άνω των 40 ετών που είχαν σημειώσει στο 9,1%.

“Ο σημερινός ρυθμός αποπληθωρισμού φαίνεται να συνάδει με το σενάριο μιας παύσης της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed, αν και οι αγορές πιθανότατα θα παραμείνουν κάπως νευρικές, γνωρίζοντας ότι μέχρι την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, μεσολαβεί άλλη μια ανακοίνωση για τον πληθωρισμό”, παρατήρησε ο Tim Waterer, αναλυτής της KCM Trade.

Η αγορά ομολόγων κινήθηκε ανοδικά με το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ να κερδίζει 8 μονάδες βάσης στο 4,166% και να σκαρφαλώνει σε υψηλό μίας εβδομάδας, όπως και το 30ετές που έφτασε στο 4,271%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article