8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Wall: 2×2 κερδοφόρες εβδομάδες στο 2023 με μεγάλο κερδισμένο τον Nasdaq

Must read

Με θετικό φίνις η Wall έσβησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, διεύρυνε το κερδοφόρο σερί και των τριών κύριων δεικτών της στις τέσσερις συνεδριάσεις και κατέγραψε τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Στα πρώτα στάδια της συνεδρίασης των τόνο έδωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών στις ΗΠΑ για το δ’ τρίμηνο, με την αγορά να εστιάζει στα αδύναμα έσοδα από τους τομείς των κεφαλαιαγορών και της επενδυτικής τραπεζικής και να θορυβείται από τις μεγαλύτερα του αναμενόμενου αποθεματικά για ζημιές από δάνεια που δημιουργήθηκαν προκειμένου να προστατευθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από μια έξαρση αθέτησης πληρωμών.

Οι επενδυτές τρόμαξαν από την προειδοποίηση του CEO της JPMorgan Jamie Dimon για “αντίθετους ανέμους” στις αγορές “εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων και του επίμονα υψηλού πληθωρισμού που επιβαρύνει την αγοραστική δύναμη”. Σταδιακά, όμως, το αμερικανικό χρηματιστήριο στάθμισε το μπαράζ των τραπεζικών αποτελεσμάτων με τα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη σκαρφάλωσε σε υψηλό 9 μηνών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν σε χαμηλό 2 ετών, και οι κύριοι δείκτες κέρδισαν το πρόσημο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 0,33% ή 112 μονάδες στις 34.302,61, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,4% στις 3.999,09 μονάδες στο υψηλότερο του επίπεδο από τις 13 Δεκεμβρίου και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq παρουσίασε κέρδη 0,71% στις 11.079,16 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες σημείωσαν άνοδο, για δεύτερο διαδοχικό 5νθήμερο. O Dow κέρδισε 2%, ο S&P 500 2,7% και ο Nasdaq ήταν ο μεγάλος κερδισμένος με άνοδο 4,8%.

Για το 2023 έως τώρα ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται κατά 3,5%, ο S&P 500 κατά 4,2% και ο τεχνολογικός δείκτης κατά 5,9%.

Αναλυτικά, όσον αφορά τα αποτελέσματα των τραπεζών, με ισχυρό πλήγμα στην κερδοφορίας της ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο η Wells Fargo λόγω προστίμων και αύξησης των αποθεματικών για προβλέψεις, αλλά ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς που προέβλεπε μεγαλύτερη υποχώρηση των μεγεθών της. Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο του 2022 κέρδη 2,9 δισ. δολαρίων ή 0,67 δολ. ανά μετοχή, υποδιπλάσια σχεδόν (-51,4%) από τα 5,6 δισ. ή 1,4 δολ. ανά μετοχή στο ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σημαντικά καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της BlackRock παρά το πλήγμα ύψους 18% στην κερδοφορία. Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον πίεσε τα έσοδα από προμήθειες της BlackRock στο τελευταίο τρίμηνο, αλλά ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως είδε τα κέρδη του να ξεπερνούν με άνεση τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι αυξημένες προβλέψεις και η υποχώρηση του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής της έπληξαν την κερδοφορία της Citigroup στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό να κινείται πάντως κοντά στο εύρος των εκτιμήσεων της αγοράς.

Ειδικότερα, η Citigroup ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο καθαρά κέρδη στα 2,5 δισ. δολαρίων ή 1,16 δολ. ανά μετοχή, έναντι των 3,2 δισ. δολαρίων ή 1,46 δολ. ανά μετοχή που είχε εμφανίσει ένα χρόνο νωρίτερα.

Κερδοφορία καλύτερη των προσδοκιών ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του έτους η JPMorgan Chase, καθώς τα έσοδα από τις δραστηριότητες συναλλαγών αντιστάθμισαν το πλήγμα που δέχθηκε ο τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Την ίδια ώρα,  κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε η Bank of America το τέταρτο τρίμηνο και συγκεκριμένα στα 85 cents ανά μετοχή.  Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση ανέμεναν κέρδη 77 cents ανά μετοχή.

Οι τραπεζικές μετοχές αν και ενδοσυνεδριακά σημείωναν σημαντικές απώλειες, εντέλει έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Η Wells Fargo ανέκαμψε και έκλεισε στο +3,28% και η JPMorgan  κέρδισε 2,5%. Η Bank of America ενισχύθηκε κατά 2,23, ενώ η Citigroup πρόσθεσε 1,67%.

Σε άλλες μετοχές η Delta Air Lines έκανε “βουτιά” 3,52%, αφού μπορεί τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δ’ τρίμηνο να ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά το outlook είναι απογοητευτικό. Η Tesla μάζεψε τις απώλειές της -που έφτασαν έως και το 4%- στο -0,94%, στον απόηχο της ανακοίνωσης της εταιρείας ότι προχωρά σε περικοπές στις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, επεκτείνοντας μια νέα στρατηγική επιθετικών εκπτώσεων, καθώς δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις εκτιμήσεις της Wall Street για τις παραδόσεις.

Η πτώση της Tesla, πάντως, παρασύρει και υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη Ford να υποχωρεί κατά 5,29% μετά από σερί 10 κερδοφόρων συνεδριάσεων, τη General Motors να σημειώνει απώλειες της τάξης του 4,72% και τη Rivian να κλείνει στο -6,43%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,499%.

Επιπλέον, σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα υπερβούν το νόμιμο όριο του χρέους τους στις 19 Ιανουαρίου, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να λάβει “έκτακτα μέτρα” για να αποτρέψει μια στάση πληρωμών.

“Μόλις φτάσουμε στο όριο, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ορισμένα έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους”, είπε η Γέλεν σε επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου, στην οποία προέτρεψε τους βουλευτές να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν το ανώτατο όριο χρέους.

Σε υψηλό 9 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιανουάριο

Στα μάκρο της ημέρας ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Ιανουάριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο του επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών.

Ο δείκτης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 64,6 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 59,7 μονάδων τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 60,7 μονάδες.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών στις ΗΠΑ για την πορεία του πληθωρισμού στους επόμενους 12 μήνες διαμορφώθηκε στο 4% έναντι 4,4% τον Δεκέμβριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 4,3%.

Ο δείκτης προσδοκιών για την πορεία του πληθωρισμού τα επόμενα 5 με 10 χρόνια ενισχύθηκε στο 3% από 2,9% τον Δεκέμβριο.

Αύξηση στις τιμές εισαγωγών μετά από πέντε μήνες

Aπροσδόκητη αύξηση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες υποχώρησης. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλότερο κόστος στα τρόφιμα αλλά και σε άλλα αγαθά.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, οι τιμές των εισαγωγών ανέκαμψαν 0,4% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,7% τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγής, χωρίς τους δασμούς, θα υποχωρούσαν κατά 0,9%.

Στο 12μηνο έως τον Δεκέμβριο, οι τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν 3,5% μετά από άνοδο 2,7% τον Νοέμβριο.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article