Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: Την έριξε στο “κόκκινο” ο πληθωρισμός – Τέλος στο σερί 5...

Wall: Την έριξε στο “κόκκινο” ο πληθωρισμός – Τέλος στο σερί 5 κερδοφόρων εβδομάδων

0

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι κύριοι δείκτες της Wall, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και να αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες τους πως η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα καθυστερήσει να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων. To αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε σε αρνητικό έδαφος στο 5νθήμερο χάνοντας το σερί πέντε κερδοφόρων εβδομάδων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχασε 0,37% ή 145 μονάδες στις 38.627,99, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,48% στις 5.005,57 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 0,82% στις 15.775,65 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες βρέθηκαν “στο κόκκινο”: ο Dow σημείωσε μικρές απώλειες 0,11%, ο S&P 500 έχασε 0,42% και ο Nasdaq βρέθηκε στο -1,34%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η Merck στο +0,95%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Nike στο -2,40% και ακολούθησε η Amgen που έχασε 1,86%.

Ο τίτλος της Applied Materials Inc. ενισχυθηκε άνω του 6% στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες, αλλά και του θετικού outlook.

Με το 79% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής τα οικονομικά αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο, το 75% έχει πετύχει “θετική” έκπληξη στα κέρδη του, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών (77%), αλλά πάνω από τον μέσο όρο της 10ετίας (74%).

Η αγορά σήμερα βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων μετά το “άλμα” που σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ σε άλλο ένα σημάδι ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές επιμένουν και η Federal Reserve θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθεια της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,1% σε δημοσκόπηση του Reuters. Η άνοδος του Ιανουαρίου ήταν η μεγαλύτερη τους τελευταίους πέντε μήνες.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα, την ενέργεια και κάποια άλλα στοιχεία, η μηνιαία άνοδος έφτασε το 0,6% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε ένα έτος. Ο ετήσιος δείκτης έμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Η χρηματιστηριακή αγορά αντιστάθμισε μέρος των πιέσεων από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χάρη σε έναν κύκλο θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, σημείωσε ο David Waddell, CEO και αναλυτής της Waddell & Associates. Τα κέρδη του δ’ τριμήνου ήταν “πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες”, πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων ενισχύθηκαν. Το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ πρόθεσε 5,5 μονάδες βάσης στο 4,294%, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε 10,8 μ.β. Η απόδοση του 2ετούς σκαρφάλωσε κατά 8,9 μονάδες βάσης στο 4,654%, και σε εβδομαδιαία βάση κέρδισε 16,8 μ.β., σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει κερδίσε 28,9 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη άνοδο τριών εβδομάδων από την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου του 2023.

Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά τον Φεβρουάριο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 μηνών. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, ενισχύθηκε στις 79.6 μονάδες από 70 τον Ιανουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021.

Βουτιά για τις ενάρξεις κατοικιών τον Ιανουάριο

Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020 σημείωσαν τον Ιανουάριο οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατρακύλησαν 14,8% τον Ιανουάριο, στις 1,33 εκατ. από 1,56 εκατ. τον Δεκέμβριο, με τις άσχημες καιρικές συνθήκες να συντελούν σε μεγάλο βαθμό στη ραγδαία κάμψη.

Οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023.

Η πτώση του Ιανουαρίου είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όταν οι ενάρξεις είχαν κατρακυλήσει σχεδόν 27%.

Exit mobile version