11.7 C
Kifissia
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Wall: Τεχνολογικό ράλι εν μέσω αισιοδοξίας για το όριο του χρέους

Must read

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί τα κέρδη, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το κλίμα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Στα πρώτα στάδια των σημερινών συναλλαγών, το αμερικανικό χρηματιστήριο βρήκε στήριξη στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, με τον δείκτη του Πανεπιστημίου Μίσιγκαν να απομακρύνεται από το χαμηλό 6μηνου που κατέγραψε στην αρχική καταμέτρηση Μαΐου. Σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό που επικρατεί στο κλάδο της τεχνολογίας χάρη στις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι ανησυχίες από τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό ενισχύθηκε ξανά τον Απρίλιο υπερκεράστηκαν γρήγορα.

Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 1% ή 328 μονάδες στις 33.093,34, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,3% στις 4.205,45 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κέρδισε 2,19% στις 12.975,69 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Στην κορυφή με κέρδη 5,84 % η Intel, και ακολούθησαν η American Express στο +4,12% και οι Salesforce, Goldman Sachs, Microsoft και Home Depot ξεπέρασαν το 2%. Στον πυθμένα βρέθηκε η Merck με πτώση 1,1%.

 

 

Σε εβδομαδιαία βάση η εικόνα ήταν μεικτή: ο Dow υποχώρησε κατά 1%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,3% και ο Nasdaq πρόσθεσε 2,5% στην πέμπτη σερί κερδοφόρα εβδομάδα του.

Οι τίτλοι του τεχνολογικού κλάδου παρέμειναν σε θετικό momentum, με “καύσιμα” από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, που αναδεικνύεται στο next big thing της Wall. Σήμερα, η κατασκευάστρια μικροτσίπ Marvell Technology έκανε ράλι 32% στον απόηχο της εκτίμησής πως η τεχνητή νοημοσύνη θα διπλασιάσει τα έσοδα της εταιρείας στο οικονομικό έτος. Σημειώνεται πως ο Nasdaq έχει εκτιναχθεί κατά περίπου 24% από την αρχή του έτους.

Στο μέτωπο του αμερικανικού χρέους, αξιωματούχος του Λευκού Οικού δήλωσε πως είναι πιθανό οι διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συμφωνία την Παρασκευή (ώρα ΗΠΑ) για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων, αλλά οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από τον Λευκό Οίκο ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είναι κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους για δύο χρόνια. Η συμφωνία θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Είναι ένα μικρό ράλι ανακούφισης για το ανώτατο όριο χρέους”, σχολίασε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Ryan Belanger, ιδρυτής και CEO της Claro Advisors.

“Μόλις υποχωρήσει όλο αυτό το δράμα, νομίζω ότι άπαντες θα στρέψουν πάλι το βλέμμα τους στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών”, εκτίμησε η Kristina Hooper, αναλύτρια της Invesco.

Μάκρο

Ελαφρά ανάκαμψη παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, αλλά οι Αμερικανοί παραμένουν ανήσυχοι για το μέλλον της οικονομίας. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 59,2 μονάδες, επίδοση που τον απομάκρυνε από το χαμηλό έξι μηνών, στις 57,7 μονάδες, που κατέγραψε νωρίτερα τον Μάιο. Ο δείκτης βρέθηκε πάντως αρκετά κάτω από τις 62 μονάδες του Απριλίου.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες διαμορφώθηκε στις 64,9 μονάδες από 64,5 στην αρχική μέτρηση για τον Μάιο, επίδοση χαμηλότερη από τις 68,2 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο 6μηνο ενισχύθηκε στις 55,4 μονάδες από 53,4 μονάδες.

Τα στοιχεία για τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν όσους αξιωματούχους της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει για επίμονες ανοδικές πιέσεις παρά τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων για περισσότερο από ένα χρόνο προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο μετά από μικρή άνοδο 0,1% τον Μάρτιο, περιπλέκοντας την απόφαση της Fed σχετικά με το αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Επιπλέον, η ετήσια άνοδος του δείκτη διαμορφώθηκε στο 4,4% από 4,2% τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες μεταβολές, ο δείκτης ενισχύθηκε επίσης 0,4% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε στο 4,7% από 4,6% τον Μάρτιο.

Περισσότερο ενθαρρυντική είναι η εικόνα στις καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

“Ο καταναλωτής αντέχει”, δήλωσε η Victoria Fernandez της Crossmark Global Investments. “Δεν νομίζω ότι θέλουμε να υποτιμήσουμε την ικανότητα των καταναλωτών να συνεχίσουν να ξοδεύουν, ακόμη και αν ξοδεύουν λιγότερο”.

Προς το παρόν, η αισιοδοξία για το όριο του χρέους και ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη υπερτερούν των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων της Fed, σύμφωνα με τον Fernandez. “Απλώς δεν νομίζω ότι υπάρχει η δραματική πτώση της ζήτησης που αναζητά η Fed αυτή τη στιγμή”, δήλωσε η ίδια, καθώς το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό.

Η Fernandez εκτιμά ότι η Fed μπορεί να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της τον Ιούνιο για να αξιολογήσει την οικονομία πριν ενδεχομένως αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Ιούλιο.

Επιπλέον, οι παραγγελίες για μεταποιημένα προϊόντα σκαρφάλωσαν τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να εμφανίζουν ισχυρή άνοδο σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,1% τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 0,8%. Σε ένα θετικό σημάδι, οι παραγγελίες για κεφαλαιουχικά αγαθά εκτός του κλάδου της άμυνας, ένδειξη για την πορεία των επιχειρηματικών επενδύσεων, σημείωσαν μεγάλη άνοδο 1,4%.

Στο μεταξύ, άλμα 17% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά τον Απρίλιο και σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι μηνών, στα 96,8 δισ. δολ. καθώς οι εισαγωγές ανέκαμψαν με ισχυρό ρυθμό και οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν. Τον Μάρτιο το έλλειμμα ήταν στα 82,7 δισ. δολ.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,5% στα 163,3 δισ. δολ. ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,8% στα 260 δισ. δολ. τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική υπηρεσία απογραφών.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin