20.7 C
Kifissia
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Wall: Τεχνολογικό ξέσπασμα με άλμα 3,8% του Nasdaq

Must read

Το αμερικανικό χρηματιστήριο κατάφερε να μαζέψει την Παρασκευή μέρος από τις μεγάλες απώλειες ακόμα μίας εβδομάδας, με τους επενδυτές να δείχνουν ότι θέλουν να βάλουν φρένο στην είσοδο του S&P σε bear market.

Η Wall έβγαλε αντίδραση σήμερα ωστόσο τον τόνο δίνει η ανησυχία των επενδυτές για την ικανότητα της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ο βιομηχανικός Dow όχι κατέγραψε την 7η διαδοχική εβδομάδα με απώλειες, αλλά σημείωσε και την μεγαλύτερη πτώση του στην αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηξε στις 24 Απριλίου 2020. Αντίστοιχα, οι S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν σε εβδομαδιαια βάση για 6η διαδοχική φορά. O S&P 500 κατάφερε να απομακρυνθεί και άλλο από τη bear market αφού μείωσε την απόσταση από το ιστορικό υψηλό του. Εκεί πάντως βρίσκεται εδώ και καιρό ο Nasdaq, ο οποίος παρά τα σημερινά κέρδη απέχει πάνω από 25% από το δικό του ιστορικό υψηλό.

Η αγορά των ΗΠΑ κατρακυλά εδώ και μήνες, με το μπαράζ ρευστοποιήσεων που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους από τις τεχνολογικές μετοχές υψηλής ανάπτυξης χωρίς κερδοφορία και εξαπλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ακόμη και σε εκείνες με εξαιρετικά ισχυρές ταμειακές ροές.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ο κολοσσός Apple μπήκε και αυτός σε bear market χτες, σε ένα ακόμα από τα ονόματα της Big Tech που υπέκυψε στο διευρυμένο sell-off.

Έτσι, οι παρατεταμένες απώλειες έχουν εξαλείψει πλέον μεγάλο μέρος της αλματώδους ανόδου που βίωσαν οι μετοχές από τα χαμηλά της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Όπως σημείωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Citi Ντιρκ Γουίλερ, “οι μεγάλες αποκλίσεις από τις μακροπρόθεσμες τάσεις των τιμών έχουν αξιοποιηθεί στον προσδιορισμό ενδεχόμενης φούσκας”.

“Βάσει μίας τέτοιας μέτρησης θα διαπιστώναμε ότι οι αμερικανικές μετοχές ήταν σε κατάσταση φούσκας και τώρα εξέρχονται από αυτήν”, πρόσθεσε.

“Όπως έχουμε δει επανειλημμένα, οι μετοχές δυσκολεύτηκαν να διατηρηθούν σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να βγάλουν κέρδη από τις ανοδικές κινήσεις εν μέσω ενός πτωτικού μακροοικονομικού σκηνικού – αύξηση των επιτοκίων, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλός πληθωρισμός”, υπογράμμισε σε σημείωμά του ο Fawad Razaqzada, αναλυτής της City Index .

Η παρατεταμένη πτώση της αγοράς τους τελευταίους μήνες αποδίδεται κυρίως στον επίμονα υψηλά πληθωρισμό και την προσπάθεια της Fed να τον περιορίσει με την αύξηση των επιτοκίων της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε χτες στο εθνικό ραδιόφωνο των ΗΠΑ ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν η αύξηση των επιτοκίων είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, καθώς και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον τη λεγόμενη “ήπια προσγείωση”.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πρόσθεσε 11,7 μονάδες βάσης στο  2,932%. Στην εβδομάδα, ωστόσο, έχασε 19,2 μονάδες βάσης στη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο 5νθήμερου από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 4 Μαρτίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε στις 32.196,66 μονάδες με άνοδο 1,47% ή 466 μονάδων. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,39% στις 4.023,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq, που είναι ο αποδέκτης των μεγαλύτερων πιέσεων το τρέχον διάστημα, σήμερα ενισχύθηκε κατά 3,82% στις 11.805 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow διολίσθηκε κατά 2,1%, ο ευρύτερος δείκτης έχασε 2,4%  και ο Nasdaq 2,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική αντίδραση του Nasdaq σήμερα ήρθε παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της Twitter βυθίστηκε με -9,69%, στον απόηχο της δήλωσης του Έλον Μασκ ότι βάζει σε προσωρινή αναστολή την εξαγορά του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, επικαλούμενος εκκρεμείς λεπτομέρειες για ανεπιθύμητους και ψεύτικους λογαριασμούς.

Αντίθετα, στήριξη στον δείκτη έδωσαν και σήμερα οι τίτλοι των βαριά σορταρισμένων GameStop και AMC Entertainment, που είχαν βρεθεί πέρυσι στο προσκήνιο μετά τις μαζικές αγορές από μικροεπενδυτές και ενισχύθηκαν κατά 9,85% και 5,45%, αφότου χτες είχαν φτάσει έως και τα θηριώδη +30% και +20% αντίστοιχα.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η Nike βρέθηκε στην κορυφή του Dow Jones με ράλι 4,74%, η Salesforce ακολούθησε από κοντά με +4,05% και οι American Express και Boeing ενισχύθηκαν άνω του 3%.

Η Apple και Microsoft έκλεισαν στο +3,1% και 2,26% αντίστοιχα, η Amazon στο +5,73%, η Alphabet στο +2,84% και η μητρική της Facebook η Meta στο +3,16%.

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, αμετάβλητες παρέμειναν τον Απρίλιο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, καθώς η υποχώρηση στο κόστος των πετρελαιοειδών αντιστάθμισε την άνοδο στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα,

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article