26.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Wall: Τέταρτη συναπτή ημέρα απωλειών για τον Nasdaq, υπό τον… φόβο της Fed

Must read

Ο S&P 500 και o Nasdaq υποχώρησαν την Πέμπτη, με τον Dow να καταγράφει ήπια κέρδη, καθώς επανεμφανίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την πορεία της πολιτικής επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και με το κατά πόσον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προβούν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσα στο έτος, δεδομένης της “σφιχτής” αγοράς εργασίας στη χώρα, όπως φάνηκε από τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άνοδο 57,54 μονάδων ή 0,17%, στις34.500,73 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 14,34 μονάδες ή 0,32%, στις 4.451,14 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 123,64 μονάδων ή 0,89%, στις 13.748,83 μονάδες. Επρόκειτο για την τέταρτη συναπτή ημέρα απωλειών για τον τεχνολογικό δείκτη.

“Οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η Fed θα παρέμενε σε αναμονή για το υπόλοιπο του έτους, ωστόσο είναι πλέον πιθανό να έχουμε ακόμη μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον”, ανέφερε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. “Αυτό το γεγονός είναι κάπως αρνητικό για τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία περίμενε ότι η Fed θα μπορούσε να γίνει για το έτος”.

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 2,9%, μετά από ρεπορτάζ του Bloomberg News ότι η Κίνα προσπαθεί να διευρύνει την απαγόρευση χρήσης iPhone σε κινεζικές κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες. Οι μετοχές τεχνολογίας και ημιαγωγών κινήθηκαν επίσης πτωτικά, με εκείνες των Nvidia και Advanced Micro Devices  να υποχωρούν κατά 1,7% και 2,5% αντίστοιχα.

 

 

Η Seagate Technology είδε τον τίτλο της να χάνει σχεδόν 11%, ενώ Skyworks Solutions , Qualcomm  και Qorvo υποχώρησαν άνω του 7%.

Μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων την Πέμπτη – συμπεριλαμβανομένων των λιγότερων από το αναμενόμενο αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ – συνέβαλε στους φόβους ότι η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να αναγκάσει τη Fed να σκεφτεί δύο φορές πριν από οποιαδήποτε χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της. Το κόστος εργασίας το β’ τρίμηνο, εξάλλου, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη άνοδο των τιμών της ενέργειας, μια ισχυρή αγορά εργασίας θα τονώσει την ανάγκη για δράση της Fed και ενδεχομένως η τελευταία να προχωρήσει και σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, είπε ο Zaccarelli.

Ενώ το 93% των traders τιμολογούν παύση στη μεταβολή επιτοκίων στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) του Σεπτεμβρίου, oι προσδοκίες για επιπλέον αύξηση τον Νοέμβριο έχουν αυξηθεί στο 45%, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fed Watch.

Οι traders έστρεψαν επίσης το βλέμμα τους στις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων. Η C3.ai είδε τη μετοχή της να υποχώρεί 12,2% αφού ανακοίνωσε χαμηλότερο από το αναμενόμενο μικτό περιθώριο το τελευταίο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της ChargePoint Holdings σημείωσε βουτιά 10,9%, μετά από την απώλεια των εκτιμήσεων για τα έσοδά της.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 14 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Amgen, UnitedHealth, ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Walgreens Boots Alliance, Nike.

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000 στις 216.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου από το αναθεωρημένο μέγεθος των 229.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 234.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, κατρακύλησαν στις 1,679 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου από 1,719 εκατ. μία εβδομάδα νωρίτερα.

Μια ξεχωριστή έκθεση από το υπουργείο Εργασίας έδειξε παράλληλα ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων το β’ τρίμηνο δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο είχε αναφερθεί αρχικά.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο αντί για 3,7% – η υψηλότερη από το γ’ τρίμηνο του 2020 – που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article