27.1 C
Kifissia
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022

Wall: Στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα μέσα Ιουλίου έκλεισε ο Dow, ισχυρή πτώση για Nasdaq

Must read

Βαθιά στο “κόκκινο” έκλεισαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές διάβασαν τελικώς αρνητικά τη σειρά μακροοικονομικών στοιχείων τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα και δείχνουν μια αντιφατική εικόνα για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 173,27 μονάδες ή 0,56%, στις 30.961,82 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 44,69 μονάδες ή 1,13%, στις 3.901,32 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 167,32 μονάδων ή 1,43%, στις 11.552,36 μονάδες.

Το κλείσιμο του βιομηχανικού δείκτη ήταν το χαμηλότερο από τα μέσα Ιουλίου.

Η μετοχή της Adobe επιβάρυνε τόσο τον Nasdaq όσο και τον S&P 500, με την εταιρεία λογισμικού να βλέπει τον τίτλο της να υποχωρεί άνω του 16% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξαγοράς της Figma έναντι 20 δισ. δολ. Η αδυναμία επεκτάθηκε συνολικά στον κλάδο της τεχνολογίας, με τις μετοχές των Apple και Salesforce να υποχωρούν κατά 1,9% και 3,4% αντίστοιχα.

Θετικά κινήθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με προεξάρχουσες εκείνες των Goldman Sachs και JPMorgan. Υπό πίεση, αντίθετα, βρέθηκαν οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας.

Οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν λιγότερες του αναμενομένου από τους αναλυτές, την ίδια ώρα ωστόσο οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν λιγότερο του αναμενομένου. Οι λιανικές πωλήσεις επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ωστόσο κινήθηκαν πτωτικά πλην του κλάδου των αυτοκινήτων. Τα στοιχεία από τον κλάδο της μεταποίησης υπέδειξαν επίσης μια οικονομία που βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει οδηγήσει τους επενδυτές στην πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα κινηθεί πιο επιθετικά στο ζήτημα της αύξησης επιτοκίων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα ύφεσης.

“Η Fed πρέπει να επιλέξει το δηλητήριο που θα χρησιμοποιήσει. Συνεχίζεις δυναμικά τις αυξήσεις επιτοκίων προσπαθώντας να υποτάξεις τον πληθωρισμό με κίνδυνο μια ύφεση ή μια αύξηση της ανεργίας; Πρόκειται πραγματικά για δίλημμα, ωστόσο από όσα έχουμε ακούσει από τη Fed, η έμφαση είναι ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού”, σημείωσε ο Mike Loewengart, επικεφαλής συγκρότησης χαρτοφυλακίων στη Morgan Stanley.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτές Ray Dalio, εξάλλου, έκανε μία εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη για την πορεία των αγορών και της οικονομίας, προβλέποντας πτώση 20% ή και περισσότερο στις τιμές των μετοχών, καθώς η Federal Reserve θα συνεχίζει την ανοδική κίνηση στο πεδίο των επιτοκίων.

“Εκτιμώ ότι μια αύξηση των επιτοκίων στο 4,5% θα δημιουργούσε μια αρνητική επίπτωση του 20% ή και περισσότερο στις τιμές των μετοχών”, σημείωσε ο ιδρυτής της Bridgewater σε ανάρτησή του στο LinkedIn την Τρίτη.

Οι αναλυτές υπολογίζουν εξάλλου ότι η μεγέθυνση των εταιρικών κερδών στο γ’ τρίμηνο του έτους για τις εταιρείες του S&P 500 θα είναι της τάξης του 5,1%, έναντι πρόβλεψης για 11,1% την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Σε έξι από τους 11 κλάδους εντός του S&P 500 τα κέρδη αναμένεται να είναι μικρότερα των αντίστοιχων περσινών. Στην αρχή του β’ τριμήνου, πρόβλεψη για μειωμένα κέρδη υπήρχε μόνον για τρεις κλάδους.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 6 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των UnitedHealth, JP Morgan Chase, Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Microsoft, Visa.

ΗΠΑ: Υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα οι τιμές εισαγωγών

Υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ, με το ισχυρό δολάριο να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 1,0% τον προηγούμενο μήνα, μετά από πτώση 1,5% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Στους 12 μήνες μέχρι τον Αύγουστο, οι τιμές εισαγωγών έχουν αυξηθεί 7,8%, επιβραδύνοντας από την άνοδο του Ιουλίου κατά 8,7%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση.

Η δε βιομηχανική παραγωγή, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική Federal Reserve.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Αύγουστο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη πτώση 0,1% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε οριακά 0,1%, κατεβάζοντας ταχύτητα μετά την άνοδο του Ιουλίου κατά 0,6%. Κατάφερε πάντως να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, καθώς οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητη.

Τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η μεταποίηση στις ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα οι μετρήσεις σε δύο περιφερειακούς δείκτες για τον κλάδο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Federal Reserve κατρακύλησε στο -9,9 τον Σεπτέμβριο από 6,2 τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη πτώση στο 2,3 σύμφωνα με δημοσκόπηση της WSJ.

Αυτή είναι η τρίτη αρνητική μέτρηση του δείκτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης Empire State βελτιώθηκε αισθητά, ωστόσο παρέμεινε κάτω από το μηδέν, στο -1,5 τον Σεπτέμβριο μετά την βουτιά του προηγούμενου μήνα στο -31,3, όπως ανακοίνωσε η New York Federal Reserve. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δεικτη στο -13,8.

Για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα υποχώρησαν, εξάλλου, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα που παρουσιάζει η αμερικανική αγορά εργασίας και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην Federal Reserve για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 5.000 στις 213.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 227.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν ελαφρώς στις 1,4 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας πάντως κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο, τέλος, μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να συνεχίσουν να υποχωρούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

Ειδικότερα, η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο μετά την πτώση του Ιουλίου κατά 0,4% με βάση την αναθεωρημένη μέτρηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Η αρχική μέτρηση ήταν πως είχαν μείνει αμετάβλητες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για μικρή πτώση 0,1% στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο.

Χωρίς την βενζίνη, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,8%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article