Εμφατικά ανοδικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τα οποία υποδεικνύουν πτωτική τάση, όπως κατέδειξε και η σημερινή ανακοίνωση για τις τιμές χονδρικής, γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες των επενδυτών για πιθανή παύση της αύξησης επιτοκίων από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 383,19 μονάδες ή 1,14%, στις 34.029,69 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 54,27 μονάδες ή 1,33%, στις 4.146,22 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 236,94 μονάδων ή 1,99%, στις 12.166,27 μονάδες. Για τον ευρύτερο δείκτη, πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμό του από τον Φεβρουάριο.
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της τεχνολογίας, με τους κλάδους υπηρεσιών επικοινωνίας και πληροφοριακής τεχνολογίας να ξεχωρίζουν στο πλαίσιο του S&P 500. Η Amazon είδε τον τίτλο της να ενισχύεται άνω του 4%, με τις Alphabet (μητρική της Google) και Meta να κερδίζουν όλοι άνω του 2%, ενώ η Tesla κατέγραψε άνοδο περί το 3%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τον Μάρτιο, ο οποίος μετρά τις τιμές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και επηρεάζει άμεσα και τις τιμές καταναλωτή, υποχώρησε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Φεβρουάριο, έναντι προσδοκιών να έμενε απλώς σταθερίος. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, μειώθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, τη στιγμή που αναμενόταν μικρή αύξησή του κατά 0,2%.
Όσον αφορά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος ανακοινώθηκςε για τον Μάρτιο την Τετάρτη, εκείνος κατέγραψε αύξηση μόλις 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, ο ΔΤΚ κατέγραψε αύξηση 5%, δηλαδή τη μικρότερη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
Στην αγορά επικρατεί μια κάποια αισιοδοξία για την επερχόμενη περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, η οποία αρχίζει αυτή την εβδομάδα.
“Η αγορά είναι κάπως προκατειλημμένη και έτοιμη να κινηθεί ανοδικά και με τιο παραμικρό θετικό νέο και, σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού ήταν κάπως καλύτερα του αναμενομένου. Το γεγονός αυτό δίνει στους ανθρώπους μια κάποια ανακούφιση ότι ίσως η Fed να μην χρειάζεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκιά της στην επόμενη συνεδρίασή της”, ανέφερε ο Rhys Williams της Spouting Rock Asset Management.
“Οι αγορές ίσως προτρέχουν λίγο ως προς την αισιοδοξία τους ότι η Fed θα μπορέσει να περικόψει επιτόκια επειδή οι αγορές το αναμένουν και το τιμολογούν”, σημείωσε η Megan Horneman της Verdence Capital Advisors.
“Δεν νομίζω ότι η Fed θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι η Fed θα χρειαστεί να μείνει ακίνητη ως προς τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα απ’ όσο αναμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι και ίσως να προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων το 2024, ωστόσο προς το παρόν είναι δύσκολο γιατί βρισκόμαστε σε περιβάλλον ιδιαίτερα επίμονου πληθωρισμού”.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 28 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 2 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Apple, Walt Disney, Nike, ενώ απώλειες κατέγραψαν μόνον εκείνες των IBM και Travelers Cos.
Αυξάνονται οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Αυξητική πορεία ακολούθησαν και αυτή την εβδομάδα οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, αν και ο αριθμός απέχει αρκετά ακόμα από το επίπεδο που σηματοδοτεί επιδείνωση συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου υποβλήθηκαν 239.000 αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, επίπεδο αυξημένο κατά 11.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και αρκετά υψηλότερα από την εκτίμηση για 232.000 των αναλυτών.
Έτσι, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων των αιτήσεων ανήλθε στις 240.000 από τις 237.750.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αιτήσεις συνεχίζουν να διατηρούνται αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των 270.000 το οποίο θεωρείται από οικονομολόγους ότι σηματοδοτεί επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, πιο αναλυτικά, ο δείκτης επιβράδυνε τον Μάρτιο στο 2,7% ετησίως από το 4,9%, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 3%.
Παρόμοια ήταν η τάση και σε μηνιαία επίπεδο, καθώς ο τιμές παραγωγού τον Μάρτιο υποχώρησαν κατά 0,5% από τον Φεβρουάριο, ενώ η αγορά περίμενε να παραμείνουν αμετάβλητες όπως και στη μέτρηση του περασμένου μήνα (0%).
Ακόμα πιο σημαντική ενδεχομένως να είναι η μέτρηση του δομικού μέρους του δείκτη (που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές κατηγοριών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια) η οποία έδειξε απροσδόκητη επιβράδυνση σε μηνιαία βάση κατά 0,1% την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν μικρή άνοδο 0,2%, όπως και τον Φεβρουάριο.
Σε επίπεδο έτους, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε επίσης σημαντικά στα 3,4% από το 4,8% του Φεβρουαρίου, όσο περίμεναν και οι αναλυτές.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε και ότι τα futures της Wall Street ακολούθησαν ανοδική κίνηση και για τους τρεις δείκτες της αγοράς των ΗΠΑ, με την ανακοίνωση των στοιχείων.
Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό χτες δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε οριακή επιτάχυνση κατά 0,1% τον Μάρτιο μετά το 0,4% του Φεβρουαρίου, την ώρα που η αγορά περίμενε άνοδο 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5% από το 6% που είχε προηγηθεί, επίσης χαμηλότερα από την πρόβλεψη 5,2%.
Ωστόσο, στις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, δηλαδή στον δομικό δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές σε ενέργεια και τα τρόφιμα, οι τιμές εμφάνισαν μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 0,4%, μετά την αύξηση 0,5% του Φεβρουαρίου, με τον ετήσιο δείκτη να ενισχύεται στο 5,6% (από 5,5%).