Wall: Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq με “καύσιμο” τον ενθουσιασμό για Nvidia και τεχνητή νοημοσύνη

0
116

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν και οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall την Παρασκευή ανακάμπτοντας από τη χθεσινή αρνητική συνεδρίαση, καθώς ο ενθουσιασμός για τα τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia, εταιρείας-“βαρόμετρο” για την αγορά, και τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη υποσκέλισε τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την Federal Reserve.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε οριακά στις 39.069,59 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 0,7% στις 5.304.72 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,1% στις 16.920,79 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

Στην εβδομάδα, ο Dow υποχώρησε κατά 2,3% και διέκοψε το σερί πέντε κερδοφόρων εβδομάδων κερδών, ο S&P 500 ενισχύθηκε οριακά, ενώ ο Nasdaq πρόσθεσε 1,4%.

O τίτλος της Nvidia πρόσθεσε 2,5% παρασύροντας και άλλα τεχνολογικά ονόματα σε κέρδη, όπως η Advanced Micro Devices στο +4%, και οι Intel, NXP Semiconductors, Meta και Netflix πέριξ του 2% έκαστη.

“Οι αγορές τείνουν να παίρνουν μια ανάσα προς το Σαββατοκύριακο”, δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial Group. “Τα πρακτικά της Fed ήταν ο καταλύτης και ούτε καν η Nvidia δεν μπόρεσε να επαναφέρει τη Wall σε κερδοφόρα επίπεδα”, αφού κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την έλλειψη προόδου στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

“Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι πολύ βελτιωμένος μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα που σε ετήσια βάση που θέτει σε αμφισβήτηση το αν θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων από φέτος”, επισήμανε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, David Mericle.

Μάλιστα, τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία “ψαλίδισαν” τις ελπίδες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι traders τιμολογούν τώρα τις πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου κάτω του 50%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. H Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed για τον Σεπτέμβριο από τον Ιούλιο.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ διατήρησαν τους αυξητικούς ρυθμούς για τρίτο μήνα, σε επίπεδα μάλιστα που ξεπέρασαν αισθητά και τις προσδοκίες της αγοράς. Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,7%, επιβραδύνοντας μεν ελαφρώς από το +0,8% του Μαρτίου αλλά την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε αισθητή πτώση στο -0,5%.

Εξαιρουμένων των παραγγελιών στον κλάδο των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν επίσης κατά 0,4%. Στο ακόμα πιο στενό μέτρο των δομικών παραγγελιών κεφαλαιουχικών αγαθών, που εξαιρεί πέρα από τις μεταφορές και τον τομέα της άμυνας, καταγράφηκε επίσης αύξηση κατά 0,3% τον Απρίλιο μετά τη μείωση 0,1% του περασμένου μήνα. Επιπλέον, οι αποστολές αυτών των λεγόμενων δομικών παραγγελιών αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για τον Μάιο για τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση ξεπέρασαν επίσης τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ οι αριθμοί των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σηματοδότησαν ότι η όποια εξασθένηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας μπορεί να έχει ανακοπεί.

Στην αγορά ομολόγων, το κρατικό 10ετές των ΗΠΑ έχασε μία μονάδα βάσης στο 4,47%.