20.8 C
Kifissia
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Wall: Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε ο Dow, ισχυρότατες πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες

Must read

Πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μία ημέρα αφότου η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσεις, την ώρα που μεταξύ traders και επενδυτών αναζωπυρώνονται οι φόβοι για περαιτέρω διασπορά της κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις μετοχές πολλών εξ αυτών να δέχονται σήμερα ισχυρότατες πιέσεις.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε πτώση 286,50 μονάδων ή 0,86%, στις 33.127,74 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 30,15 μονάδες ή 0,74%, στις 4.060,60 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υπέστη απώλειες 58,93 μονάδων ή 0,49%, στις 11.966,40.

Ο Dow πέρασε έτσι σε αρνητικό έδαφος για το 2023, χάνοντας από την έναρξη του έτους 0,04%.

Η μετοχή της PacWest έφτασε να βυθίζεται άνω του 50%, με την καταβαράθρωση να έρχεται μετά τη μετάδοση ρεπορτάζ ότι η τράπεζα της Καλιφόρνια εξετάζει στρατηγικές επιλογές, μεταξύ αυτών και την πώλησή της, όπως ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Το sell-off στις μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα σκληρό, με εκείνη της Western Alliance να καταγράφει απώλειες 38% και να βλέπει τη διαπραγμάτευση να διακόπτεται συχνά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λόγω υψηλής μεταβλητότητας, ενώ εκείνη της Zions Bancorporation να χάνει 12%.

 

 

Ο Keith Apton, γενικός διευθυντής στην UBS Wealth Management, ανέφερε ότι οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα θα βοηθήσουν τη Fed στην προσπάθειά της να “ψυχράνει” την οικονομία προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό.

“Νομίζω ότι η κατάσταση θα κάνει τη δουλειά της Fed. Οι περιφερειακές τράπεζες θα πρέπει να χτίσουν κεφαλαιακές βάσεις. Δεν νομίζω ότι το χρήμα θα μπορέσει να ρέει στο σύστημα τόσο εύκολα, ειδικά το β’ εξάμηνο του έτους κι αυτό έμμεσα θα σημάνει ψύχρανση στην οικονομία, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο του πληθωρισμού”, σημείωσε ο Apton.

“Έτσι, θεωρώ ότι η Fed δεν θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για το υπόλοιπο του έτους, αν και τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση θα παίξουν σημαντικό ρόλο”, κατέληξε. Την Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.

Δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για τον ταλαιπωρημένο κλάδο των περιφερειακών τραπεζών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέχρι η Fed να αποφασίσει να περικόψει τα επιτόκιά της, σημείωσε εξάλλου ο Jeffrey Gundlach, CEO στην DoubleLine.

“Το να μείνουν τα επιτόκια τόσο ψηλά θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την πίεση”, συνέχισε ο Gundlach. “Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε και νέες χρεοκοπίες στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών”.

Καθώς η Fed έκανε το 10ο βήμα της στον τρέχοντα κύκλο αύξησης επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα μαλάκωσε τη ρητοτική της περί μελλοντικών αυξήσεων, με τον πρόεδρό της, Jerome Powell, ωστόσο, να δηλώνει ότι πιθανότατα είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για περικοπή επιτοκίων.

Πάντως, μεταξύ των traders, είναι κοινή πεποίθηση ότι το τρέχον εύρος επιτοκίων (5% έως 5,25%) θα αποτελέσει και την κορύφωση του κύκλου αυξήσεων της Fed, με τις πιθανότητες να φτάνουν το 97%, έναντι 77% πριν τις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Amgen, Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Walt Disney, Home Depot, Caterpillar.

Ανοδική “τροχιά” για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν κατά 13.000.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε κατά την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, που ολοκληρώθηκε στις 29 του μήνα, στους 242.000, υποδηλώνοντας μια “χαλάρωση” της σφιχτής αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 240.000 αιτήσεων.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ήταν 229.000 σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Παρότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο, όταν κυμαίνονταν κάτω από 200.000, και διαμορφώνονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021, εξακολουθούν να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Το γεγονός ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κολλήσει στο άνω όριο των 194.000-247.000, που είναι το εύρος στο οποίο κινούνται από την αρχή του έτους, αντικατοπτρίζει σύμφωνα με τους οικονομολόγους μια αύξηση των απολύσεων, καθώς οι καθυστερημένες αλλά σωρευτικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων αυξήσεων επιτοκίων από τη Federal Reserve, με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές και σε άλλους τομείς, πέρα από την αγορά ακινήτων και τον τομέα της τεχνολογίας.

Ωστόσο, η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθεί να παραμένει σφιχτή. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο υπήρχαν 1,6 ανοικτές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, αναλογία που ξεπερνά κατά πολύ το εύρος 1,0-1,2 που σύμφωνα με τους οικονομολόγους αντιπροσωπεύει μια αγορά εργασίας που δεν τονώνει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά 38.000 στο 1,805 εκατομμύρια άτομα κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Απριλίου. Τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με βάση τα ιστορικά στοιχεία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article