10.3 C
Kifissia
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Wall: Παραδόθηκαν στα “γεράκια” της Fed οι δείκτες, δεύτερη συναπτή ημέρα απωλειών

Must read

Στις “σειρήνες” της πτώσης παραδόθηκαν τελικώς όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, συνεχίζοντας το αρνητικό μομέντουμ που διαμορφώθηκε την Τετάρτη, μετά την νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και την δήλωση εκ μέρους των επιτελών της ότι μια στροφή στη νομισματική πολιτική δεν επίκειται άμεσα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 146,51 μονάδες ή 0,46%, στις 32.001,25 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 39,80 μονάδες ή 1,06%, στις 3.719,89 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 181,86 μονάδες ή 1,73%, στις 10.342,94 μονάδες.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν καθώς οι traders “αφομοίωναν” την τελευταία κίνηση της Fed, γεγονός που άσκησε πίεση στις μετοχές. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου του αμερικανικού δημοσίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιούλιο του 2007, ενώ εκείνη του 10ετούς κέρδιζε νωρίτερα 8 μονάδες βάσης, στο 4,141%.

“Οι μετασεισμοί λόγω Fed συνεχίζουν να επηρεάζουν τις μετοχές, καθώς αρχίζει ήδη να φαίνεται η επίδραση στην οικονομία από τον πρώτο γύρο αύξησης επιτοκίων”, τόνισε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς της Oanda, Ed Moya. “Οι μετοχές προφανώς δεν θα οδηγηθούν σε επίπονο θάνατο, αλλά θα αποδυναμωθούν καθώς η αγορά θα τιμολογεί λίγη ακόμη στάση γερακιού από πλευράς της Fed”.

Η δήλωση που συνόδευε την ανακοίνωση της αύξησης επιτοκίων θεωρήθηκε αρχικά ήπια και dovish, ωστόσο το ξεκαθάρισμα στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι το ζενίθ των επιτοκίων θα είναι τελικώς υψηλότερο εκείνου που αναμενόταν και ότι μια στροφή δεν επίκειται άμεσα άλλαξαν το  κλίμα επί τα χείρω στην αγορά.

Ο Adam Sarhan, CEO στην 50 Park Investments. εκτίμησε ότι “η ανεργία θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου ο πληθωρισμός να υποχωρήσει. Αυτή είναι απλώς η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν τόσο πολλά προϊόντα και υπηρεσίες όταν δεν θα έχουν δουλειά”.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι Qualcomm, Roku και Fortinet απογοήτευσαν σε σχέση με τις εκτιμήσεις τόσο με τα αποτελέσματά τους όσο και με τις προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, μέχρι στιγμής, όλοι οι βασικοί δείκτες βαδίζουν προς απώλειες, με τους Dow και S&P να “χάνουν 2,62% και 4,64%, αντίστοιχα, και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 6,84% και να βαδίζει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά ο S&P 500 χάνει πάνω από 21% το 2022 εν μέσω της επιθετικότερης καμπάνιας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία της Fed.

Από τις 30 μετοχές του Dow,  9 κινήθηκαν  με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Caterpillar, Honeywell, ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Visa και American Express.

Ελάχιστα σημάδια “χαλάρωσης” της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, εξάλλου, έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 217.000 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την πανδημία, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα σφιχτή και δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 220.00.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,6% τον Σεπτέμβριο, από το πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος των 65,7 δισ. δολ. (αρχική μέτρηση 67,4 δισ.) στα 73,3 δισ. δολ.

Σημειώνεται ότι η αγορά περίμενε τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, αλλά στο μικρότερο επίπεδο των 72,3 δισ. δολ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article