Home ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Wall: Πάτησε γκάζι μετά τις αναφορές για “πιθανό φρένο” στις επιθετικές αυξήσεις...

Wall: Πάτησε γκάζι μετά τις αναφορές για “πιθανό φρένο” στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων

0

Η Wall μπορεί να ξεκίνησε μουδιασμένα στη σκιά του ράλι των ομολόγων -που έστειλε το αμερικανικό 10ετές σε υψηλό 15 ετών, για να υποχωρήσει στη συνέχεια- και στα πρώτα στάδια των συναλλαγών να υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στους δείκτες καθότι περίπου 2 τρισ. δολάρια σε ονομαστική αξία δικαιωμάτων προαίρεσης, δεικτών και διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων έληξαν με τη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο έπειτα πάτησε γκάζι για να κλείσουν και οι τρεις κύριοι δείκτες με κέρδη πέριξ του 2,4%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος ξεπέρασε ή “άγγιξε” το 5%.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που επισήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να στραφεί σε πιο ήπιες αυξήσεις των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, καθώς και δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα.

Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 748,97 μονάδες ή 2,47%, στις 31.082,56 μονάδες, o ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 2,37% στις 3.752,75 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 2,31% στις 10.859 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με ισχυρά κέρδη. Ο βιομηχανικός δείκτης πρόσθεσε 4,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερή του άνοδο στο 5νθήμερο από τον Ιούνιο. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε κατά 4,7% και ο Nasdaq κέρδισε 5,2%.

Το κλίμα στη Wall Street τόνωσε δημοσίευμα της WSJ, σύμφωνα με το οποίο τα στελέχη της Federal Reserve κινούνται για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση τους αρχές Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να συζητήσουν για το αν και πώς θα επικοινωνήσουν στις αγορές τα σχέδια τους για την έγκριση μιας μικρότερης αύξησης τον Δεκέμβριο.

Κάποια στελέχη, σημείωνε η WSJ, έχουν αρχίσει να δείχνουν πώς επιθυμούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων σύντομα και να σταματήσουν την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους για να δουν τον αντίκτυπο από τις κινήσεις τους στην οικονομία. Θέλουν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν μια ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ωστόσο, άλλα στελέχη έχουν αναφέρει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για τις συζητήσεις αυτές, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αποδεικνύεται ότι είναι πιο επίμονος και ευρύς.

Όπως ανέφερε η WSJ, στην περίπτωση που τα στελέχη της Fed αποφασίσουν να εξετάσουν μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, θα θέλουν να προετοιμάσουν τους επενδυτές για την απόφαση αυτή τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Μια πιθανή λύση θα ήταν οι αξιωματούχοι της Fed να εγκρίνουν μια αύξηση κατά 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τις νέες οικονομικές τους προβλέψεις για να δείξουν ότι ενδεχομένως να αυξήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα το 2023, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις τους.

Οι αλλαγές στην αναμενόμενη τροχιά των επιτοκίων μπορούν να επηρεάσουν τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, πρόσθεσε η WSJ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σημερινές αναφορές της επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, η οποία σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, τόνισε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να αρχίσει να συζητάει για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

“Νομίζω ότι είναι η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για επιβράδυνση”, είπε χαρακτηριστικά η Daly, προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση του επιτοκίου της “σε ένα εύρος 4,5%-5% “είναι μια πολύ λογική εκτίμηση για το πού πρέπει να πάμε”.

Σημειώνεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης την κάθε φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, οδηγώντας τα στο 3% με 3,25%. Αυτός είναι ο επιθετικότερος ρυθμός αύξησης στα επιτόκια από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ράλι και… φρένο στα ομόλογα

Οι πιο πάνω αναφορές είχαν αντίκτυπο και στην απόδοση των αμερικανικών ομολόγων, σε μια μέρα που οι κρατικοί τίτλοι βρέθηκαν σε κλοιό πωλήσεων παγκοσμίως, αφού η απότομη περιστροφή των κεντρικών τραπεζών από τη νομισματική τόνωση στη σύσφιξη έχει εντείνει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις οικονομίες ανά τον πλανήτη, κάτι που αποτυπώνεται άμεσα στα κρατικά ομόλογα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινήθηκαν αρχικά στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2007 της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ έφτασε έως και το 4,29% με άνοδο 6 μονάδων βάσης, για να υποχωρήσει εντέλει κατά 1,3 μονάδες βάσης στο 4,212%. Στην εβδομάδα, πάντως, πρόσθεσε 20,7 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την αντίστοιχη περίοδο που έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε κατά 11,9 μονάδες βάσης στο 4,489%, ενώ στην εβδομάδα έχασε 1,8 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη πτώση στο 5νθήμερο από την αντίστοιχη περίοδο που έληξε στις 29 Ιουλίου.

Κινήσεις μετοχών – Αποτελέσματα

Οι μετοχές της Caterpillar και της JPMorgan έδωσαν μεγάλη ώθηση στον βιομηχανικό δείκτη, αφού πρόσθεσαν 6,07% και 5,25% αντίστοιχα. Από κοντά η Goldman Sachs στο +4,6% και η Dow Inc στο +4,32%.

Η Snap ήταν η πρώτη εταιρεία του τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των εσόδων της για το γ’ τρίμηνο και η τιμή των μετοχών της κατρακύλησε κατά 28,21% μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα. Η Snap προειδοποίησε ότι δεν θα έχει αύξηση στα έσοδά της κατά το τρίμηνο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, πριν από πέντε χρόνια.

Οι τιμές των μετοχών και άλλων εταιριών του διαδικτύου, που πωλούν διαφημίσεις επίσης, υποχώρησαν, με τη Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, να χάνει 1,16% και την Pinterest να κλείνει στο -6,4%. Αντιθέτως, η Alphabet σημείωσε κέρδη 1,16%. Οι πωλήσεις μετοχών που έγιναν έως τώρα εξάλειψαν κεφάλαια μετοχικής αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρίες που ασχολούνται με τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της Spotify και της Roku.

Στο μεταξύ, ο τίτλος της Twitter διολίσθησε κατά 4,86% στα 49,89 δολάρια, μετά την αναφορά ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν ορισμένες  επιχειρήσεις του Έλον Μασκ σε ελέγχους εθνικής ασφάλειας.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, πτώση 23,3% σημείωσαν τα κέρδη της Verizon Communications Inc. το τρίτο τρίμηνο παρά την αύξηση των εσόδων, με τον κολοσσό των τηλεπικοινωνιών να ξεπερνά τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία. Επίσης, η American Express ανακοίνωσε ότι τα κέρδη γ΄ τριμήνου βελτιώθηκαν ηπίως καθώς οι δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες και ταξίδια συνεχίστηκαν, παρά τους φόβους για πιθανή οικονομική επιβράδυνση αργότερα μέσα στο έτος. Η εταιρεία τόνισε πως αναμένει να ανακοινώσει κέρδη για το σύνολο της χρήσης υψηλότερα της προηγούμενης εκτίμησης για 9,25-9,65 δολάρια. Οι μετοχές των δύο εταιρείων ήταν οι μοναδικές στο αρνητικό έδαφος του Dow, με τη Verizon να χάνει 4,46% και την American Express 1,67%.

Best Wordpress Popup Plugin
Exit mobile version