Wall: Ξεχώρισε ο Nasdaq (+1,37%), έσπασαν το 3ήμερο πτωτικό σερί τους Dow και S&P 500

0
1041

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βάζουν τέλος σε ένα τριήμερο πτωτικό σερί για τους δύο βασικούς δείκτες και τον Nasdaq  να καταγράφει μίνι άλμα 1,37%, την ώρα που η αγορά στρέφει το βλέμμα στην πολύ σημαντική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 62,95 μονάδες ή 0,17%, στις 36.117,38 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 33,54 μονάδες ή 0,74%, στις 4.582,88 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 193,28 μονάδων ή 1,37%, στις 14.339,99.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας ξεχώρισαν, με τη μητρική της Google, Alphabet, να κερδίζει περισσότερο από 5% καθώς η αγορά χαιρέτισε την κυκλοφορία του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης Gemini από την εταιρεία. Οι τίτλοι των Nvidia και AMD κέρδισαν επίσης περισσότερο από 2% και 9%, αντίστοιχα.

Οι κινήσεις έρχονται αφότου ο Dow και ο S&P 500 την Τετάρτη σημείωσαν το πρώτο τριήμερο πτωτικό σερί τους από τον Οκτώβριο. Παρά τις πρόσφατες επιδόσεις, οι τρεις κύριοι δείκτες παραμένουν σε τροχιά να ολοκληρώσουν το δ’ τρίμηνο και το ημερολογιακό έτος υψηλότερα, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του ράλι που παρατηρήθηκε νωρίτερα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Nasdaq ξεχωρίζει, κερδίζοντας 0,2%. Ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται σε ρυθμό να την ολοκληρώσουν χαμηλότερα κατά 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα.

Η αγορά εργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο των επενδυτών αυτή την εβδομάδα, εν μέσω μιας σειράς μικτού προσανατολισμού ανακοινώσεων δεδομένων.

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ενώ εκείνος των συνεχιζόμενων αιτήσεων ανεργίας μειώθηκε, υποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός των απολύσεων δεν έχει αυξηθεί. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ εμφανίστηκε να αυξάνεται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, αντανακλώντας τις ανησυχίες σχετικά με την ισχύ της αγοράς εργασίας, παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να τιθασεύσει τον πληθωρισμό μέσω αύξησης επιτοκίων.

Τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν λιγότερες θέσεις απ’ ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Εν τω μεταξύ, ο όγκος των ανοιγμάτων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Εν όψει των κομβικών στοιχείων της Παρασκευής, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι τον Νοέμβριο προστέθηκαν 190.000 θέσεις εργασίας, ένα βήμα παραπάνω από τον προηγούμενο μήνα. Οι επενδυτές ελπίζουν σε σημάδια “ψύξης” στην αγορά εργασίας, ώστε η Federal Reserve να μπορεί να νιώσει άνετη με την απόφασή της να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

“Η αγορά μάλλον το παράκανε με τις προβλέψεις της για μειώσεις επιτοκίων για τις αρχές του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων στην NorthEnd Private Wealth. “Ο αριθμός των θέσεων εργασίας αύριο θα μπορούσε να ρίξει κρύο νερό στη γενική αίσθηση αισιοδοξίας”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 18 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Intel, Cisco, ενώ των απωλειών εκείνες των Merck, Nike, Johnson & Johnson.

ΗΠΑ: Στις 220.000 οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, υποχώρησαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 220.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 222.000.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στο τέλος του Νοεμβρίου από τα υψηλά δύο ετών που είχαν σημειώσει στα μέσα του προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων που συνέχισαν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μετά την αρχική εβδομάδα υποχώρησε κατά 64.000 στα 1,86 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την Τρίτη ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Οκτώβριο σε χαμηλό άνω των δύο ετών.

Η εξέλιξη αυτή μαζί με την επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες έχουν πυροδοτήσει αισιοδοξία στις αγορές ότι η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, αλλά αντίθετα, από το 2024, θα αρχίσει τις μειώσεις, ακόμα και από το α’ τρίμηνο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει πάλι την επόμενη Τετάρτη και αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της. Από τον Μάρτιο του 2022, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης στο 5,25% με 5,50% που είναι σήμερα.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην κυβερνητική έκθεση που θα δει την Παρασκευή το φως της δημοσιότητας για την πορεία της απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τον δείκτη ανεργίας. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 180.000 θέσεις το Νοέμβριο σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τον Οκτώβριο η οικονομία δημιούργησε 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο. Για την ανεργία, οι αναλυτές περιμένουν να παραμείνει αμετάβλητη στο 3,9%.