11.8 C
Kifissia
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Wall: “Ξεφούσκωσε” η αντίδραση του τεχνολογικού κλάδου – Πτώση 170 μονάδων ο Dow

Must read

Με απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι κύριοι δείκτες της Wall, αφού σε μια  συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα για τον τεχνολογικό κλάδο, εντέλει η αντίδραση των Nasdaq και S&P 500 στη χθεσινή κατρακύλα ξεφούσκωσε, με αποτέλεσμα να “κολλήσουν” σε αρνητικό έδαφος, όπως και ο Dow που έχασε 170 μονάδες.

Η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες για την αμερικανική αγορά ήρθε στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική της πολιτική.

Η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) της Fed έδειξε πως μεταξύ των αξιωματούχων της Federal Reserve συζητήθηκε όχι μόνο η επίσπευση της μείωσης των επιτοκίων, αλλά και η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, ύψους 8,9 τρισ. δολαρίων.

Το συμπέρασμα από τα πρακτικά της FOMC ήταν “πιο γρήγορα, πιο γρήγορα, πιο γρήγορα, πιο γρήγορα”, δήλωσε ο Tom Porcelli, επικεφαλής οικονομολόγος της RBC Capital Markets για τις ΗΠΑ.

“Είναι σαφές ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, ενώ αναμένεται να ομαλοποιήσει το χαρτοφυλάκιό της”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, στο Fox Business Network. “Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα το κάνει”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων από τον Μάρτιο. “Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ήδη από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, προκειμένου να τιθασεύσει πιο αποτελεσματικά τον πληθωρισμό”, επισήμανε ο Bullard.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως άλλο ένα πιθανό βήμα θα ήταν η Fed να αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, ύψους 8,8 τρισ. δολαρίων, “προκειμένου να μειώσει τη νομισματική διευκόλυνση με τον κατάλληλο ρυθμό”.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,733%, ενώ από την αρχή της εβδομάδας έχει σκαρφαλώσει κατά 23,7 μ.β. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου πρόσθεσε 5,2 μονάδες βάσης στο 0,88%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων περίπου 2 ετών – από τις 27 Φεβρουαρίου 2020.

Την Πέμπτη το δολάριο σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,1%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχασε 0,47% στις 36.236,47 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,1% στις 4.696,05 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 0,13% στις 15.080,86, οδεύοντας προς απώλειες της τάξης του 3,6% στην εβδομάδα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Travelers Cos (+1,6%) και Walt Disney (+1,1%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι United Health Group (-4,09%) και Walgreens Boots Alliance (-2,89%). Η τελευταία βρέθηκε στον πυθμένα του βιομηχανικού δείκτη παρόλο που τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τη χρήση έτους.

Επιπλέον, η Bed Bath & Beyond ανακοίνωσε απροσδόκητες ζημίες για το γ’ τρίμηνο και πωλήσεις που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. Ωστόσο, η μετοχή της έκανε άλμα σχεδόν 8%.

Η Constellation Brands έχασε άνω του 3%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το γ’ τρίμηνο μειώθηκαν στα 470,8 εκατ. δολάρια ή 2,48 δολάρια ανά μετοχή από 1,28 δισ. δολάρια ή 6,68 δολάρια ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέραςοι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2021 με εντονότερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις ευρύτερες ενδείξεις για βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, εν μέσω των “αναταράξεων” που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν για την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου 2022 στις 207.000, αυξημένες κατά 7.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η εκτίναξη των εισαγωγών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο οδήγησε σε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, που βρίσκεται σε τροχιά να καταγράφει το υψηλότερο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμα τον Νοέμβριο ανήλθε στο ποσό των 80,2 δισ. δολαρίων έναντι 67,2 δισ. δολαρίων που ήταν η αναθεωρημένη μέτρηση για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο, με το Υπουργείο Εμπορίου της χώρας να ανακοινώνει ότι αυξήθηκαν κατά 1,6%. Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν ανοδικά δείχνοντας αύξηση των παραγγελιών κατά 1,2% αντί για 1% όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι οι παραγγελίες στα εργοστάσια θα αυξάνονταν κατά 1,5%.

Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο δείκτης της εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας υποχώρησε στις 62 μονάδες τον Δεκέμβριο από το επίπεδο-ρεκόρ των 69,1 μονάδων τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 66,8 μονάδες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article