Wall: Με ρεκόρ έκλεισε ο Dow – Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών και για τους τρεις δείκτες

0
133

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, με τον Dow να καταγράφει ρεκόρ ενώ και οι τρεις δείκτες έκλεισαν ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι traders αξιολόγησαν σήμερα τα νέα στοιχεία που έδειξαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,33% ή 137,89 μονάδες στις 42.313 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,19% ή 10,69 μονάδες στις 5.734,68 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,40% ή 73,41 μονάδες στις 18.116,88 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 0,6%, ο S&P 500 πρόσθεσε επίσης 0,6% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1%. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν την τρίτη συνεχόμενη κερδοφόρα εβδομάδα.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 9 έκλεισαν στο κόκκινο και οι υόλοιπες κατέγραψαν άνοδο. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Chevron, Visa Inc. και UnitedHealth Group με άνοδο 2,48%, 1,27% και 1,20% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Amazon.com, 3M και International Business Machines με πτώση 1,66%, 1,56% και 1,18% αντίστοιχα.

Οι traders έλαβαν ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να δώσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) περισσότερους λόγους να μειώσει περαιτέρω με αυτοπεποίθηση τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) επιβράδυνε τον περασμένο μήνα στο 2,2% ετησίως από το 2,5%, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών που προέβλεπαν μικρότερη επιβράδυνση στο 2,3%.  Στη σύγκριση Αυγούστου – Ιουλίου ο PCE έδειξε οριακή αύξηση κατά 0,1%, όπως αναμενόταν, μετά το 0,2% της περασμένης σύγκρισης. Το δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, σε ετήσιο επίπεδο εμφάνισε την οριακή αύξηση που αναμενόταν αλλά με τη μηνιαία αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα ο δομικός PCE έτρεξε τον Αύγουστο με ετήσιο ρυθμό 2,7% όπως αναμενόταν μετά το 2,6% του Ιουλίου, αλλά στη μηνιαία σύγκριση εμφάνισε οριακή αύξηση 0,1% έναντι εκτίμησης για 0,2%.

Παρόλο που τα νούμερα του πληθωρισμού έδειξαν να συγκλίνουν, έστω και με αργά βήματα, προς το στόχο της Fed (περί του 2% ετησίως) τα στοιχεία για το ατομικό εισόδημα και τις δαπάνες ήταν και τα δύο αδύναμα. Συγκεκριμένα, το ατομικό εισόδημα αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% όσο και οι ατομικές δαπάνες (0,2%) επιβραδύνοντας και τα δύο από το 0,3% και το 0,5% αντίστοιχα του Ιουλίου.  Τα στοιχεία ήταν κατώτερα και των εκτιμήσεων της αγοράς, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του εισοδήματος κατά 0,4% και των δαπανών κατά 0,3%.

Τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και η Wall Street ελπίζουν σε συνεχή υποχώρηση του πληθωρισμού, γεγονός που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χαλάρωσης του κόστους δανεισμού που θα ελαφρύνει την πίεση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

“Στο βαθμό που ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο – και συνεχίζουμε να έχουμε τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση – η Fed μπορεί να επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αγορά εργασίας, πράγμα που σημαίνει μια τάση μείωσης των επιτοκίων”, δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance. “Καθώς η Fed μειώνει τα επιτόκια είναι μια μεγάλη ώθηση τόσο για τις αγορές μετοχών όσο και για τις αγορές ομολόγων και αναμένεται τελικά να προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές που είναι πιο ευαίσθητοι στα επιτόκια”.

Σημειώνεται ότι η Wall Street κατέγραψε κέρδη χθες, με τον S&P 500 να καταγράφει ρεκόρ, καθώς μια σειρά οικονομικών στοιχείων διαβεβαίωσε τους επενδυτές για τη δύναμη της αμερικανικής οικονομίας. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την τελευταία εβδομάδα, υποδηλώνοντας μια ισχυρή αγορά εργασίας, ενώ η τελική μέτρηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 3%.

“Οι αγορές είναι ικανοποιημένες που η Fed λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αναπροσαρμογή της πολιτικής”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, Jeffrey Roach.

Στο μεταξύ, το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ συνέχισε να βελτιώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, φθάνοντας σε υψηλό πέντε μηνών λόγω μεγαλύτερης αισιοδοξίας για την οικονομία στον απόηχο της μείωσης επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve. Ο τελευταίος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυξήθηκε στις 70,1 μονάδες από τις 69 στην προκαταρκτική μέτρηση που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα. Τον Αύγουστο, ο δείκτης κυμάνθηκε στις 67,9 μονάδες. Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 2,7% το επόμενο έτος, τον χαμηλότερο από τα τέλη του 2020 και κάτω από το 2,8% που αναμενόταν τον περασμένο μήνα. Βλέπουν επίσης τον πληθωρισμό να αυξάνεται με ρυθμό 3,1% τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. Η βελτίωση του κλίματος ακολούθησε την απόφαση της 18ης Σεπτεμβρίου από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να μειώσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, προκειμένου να προλάβουν μια επιδείνωση της αγοράς εργασίας. Περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού συμβάλλουν στη στήριξη των προοπτικών των καταναλωτών για την οικονομία και τα προσωπικά τους οικονομικά.