16.6 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Wall: Με μίνι ράλι ξόρκισε το αρνητικό σερί της εβδομάδας

Must read

Ισχυρή άνοδος για τους κύριους δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, σπάζοντας ένα αρνητικό σερί 4 συνεδριάσεων, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να παίρνει ώθηση από τα αποτελέσματα της Apple και τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αφού οι νέες θέσεις εργασίας για τον Απρίλιο ξεπέρασαν και πάλι τις εκτιμήσεις των αναλυτών και η ανεργία υποχώρησε περαιτέρω, παρά τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς και τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow κέρδισε 546,64 μονάδες ή 1,65% στις 33.674,38, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 1,85% στις 4.136 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,25% στις 12.235,41 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τους Dow και S&P 500 να σημειώνουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων περίπου δύο μηνών (από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Μαρτίου). Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης έχασε 1,24%, ο ευρύτερος δείκτης της Wall υποχώρησε κατά 0,79%, ενώ ο τεχνολογικός κατέγραψε οριακές απώλειες κάτω του 0,1%.

Η μετοχή της Apple βρέθηκε στην κορυφή του βιομηχανικού δείκτη με άλμα 4,69%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο χρήσης με όχημα τις ισχυρότερες του αναμενομένου πωλήσεις iPhone. Σημαντικά κέρδη (3,16%) κατέγραψε η Walt Disney. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, μόνο η Intel εμφάνισε απώλειες (-0,8%).

 

 

Εντυπωσιακή ανάκαμψη σημείωσαν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ που βρέθηκαν χθες να κατρακυλούν εν μέσω έντονων ανησυχιών των επενδυτών για το ποιο θα είναι το επόμενο κομμάτι του ντόμινο που θα πέσει στην τραπεζική κρίση των ΗΠΑ.

Η PacWest Bancorp έκανε ράλι της τάξης του 81,70% την Παρασκευή, η Western Alliance Bancorp ενισχύθηκε κατά 49,23% και η First Horizon κατά 8,75%.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, σημαντικές ζημιές κατέγραψε για το α’ τρίμηνο του 2023 η Warner Bros παρόλο που το τμήμα με τις συνδρομές live streaming σημείωσε κέρδη για πρώτη φορά. Η εταιρεία ανέφερε καθαρή ζημία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 44 cents ανά μετοχή με τους αναλυτές να αναμένουν ζημιές 1 cent ανά μετοχή. O τίτλος της Warner Bros κέρδισε 0,39% σήμερα.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή έδειξαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργασία, ακόμη και αν η οικονομία επιβραδύνεται. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 253.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 180.000 σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης ανεργίας διολίσθησε στο 3,4% τον Απρίλιο από 3,5%. 

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ προχώρησε πάντως σε μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις για τους δύο προηγούμενους μήνες. Ειδικότερα, η άνοδος του Φεβρουαρίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στις 248.000 θέσεις από 326.000 και του Μαρτίου στις 165.000 από 236.000 προηγουμένως.

Οι νέες θέσεις παραμένουν πάντως πολύ παραπάνω από το επίπεδο των 70.000-100.000 που χρειάζεται για να καλύπτεται η αύξηση του πληθυσμού που είναι σε ηλικία εργασίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν παράλληλα ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, επιταχύνοντας από την άνοδο του Μαρτίου κατά 4,3%.

Τα στοιχεία ήρθαν στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια της κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, στο 5,00% με 5,25%, με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει στάση αναμονής έχοντας πραγματοποιήσει την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης από την δεκαετία του 1980.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve του St Louis, James Bullard, ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιτύχει την “ήπια προσγείωση” της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, κάνοντας τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο επίπεδο του στόχου του 2% της Fed χωρίς να προκληθούν σοβαρά υφεσιακά φαινόμενα στο οικονομικό τοπίο.

“Ναι, η οικονομία θα μπορούσε να περιπέσει σε ύφεση, ωστόσο αυτό δεν είναι το βασικό μας σενάριο”, σημείωσε ο Bullard στο Economic Club of Minneapolis την Παρασκευή. “Θεωρώ ότι το πιθανότερο σενάριο είναι χαμηλή ανάπτυξη, ίσως και μια κάπως λιγότερη σφιχτή αγορά εργασίας μαζί με αποκλιμακούμενο πληθωρισμό”. “Νομίζω ότι όλοι σας θα πρέπει να ποντάρετε σε αυτό το σενάριο”, πρόσθεσε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article