15.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Wall: Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες, βαθύτερα σε έδαφος διόρθωσης κύλησε ο Nasdaq

Must read

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλά βαθύτερα σε έδαφος διόρθωσης, καθώς η Meta έγινε η χρονικά τελευταία εταιρεία του τεχνολογικού κλάδου που ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα που δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες των επενδυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 251,63 μονάδες ή 0,76%, στις 32.784,30 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 49,93 μονάδες ή 1,19%, στις 4.136,84 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να “χάνει” 225,62 μονάδες ή 1,76%, στις 12.595,60 μονάδες.

Μετά από την πτώση 2,4% της Τετάρτης, ο Nasdaq Composite πέρασε πλέον και επίσημα σε διόρθωση, σημειώνοντας πτώση άνω του 10% από το υψηλότερο κλείσιμό του για το έτος τον Ιούλιο.

Η Wall Street δεν έχει εντυπωσιαστεί από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών και, εκείνα που απομένουν, της Amazon και της Apple, πιθανότατα θα δυσκολευτούν να αλλάξουν το σκηνικό δεδομένης της αποδυνάμωσης των προοπτικών για την οικονομία των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda. “Η ισχυρή ζήτηση κατά τη σημερινή δημοπρασία επταετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ δείχνει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για όλους τους γεωπολιτικούς κινδύνους που παραμένουν στο τραπέζι”.

Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook ξεπέρασε τις προσδοκίες τόσο ως προς τα κέρδη όσο και ως προς τα έσοδα στο γ’ τρίμηνο, ωστόσο η εταιρεία σημείωσε ότι βλέπει κάποια αδυναμία στο πεδίο της διαφήμισης μέχρι στιγμής το τρέχον τρίμηνο. Οι επενδυτές ανησύχησαν επίσης για τον έλεγχο του κόστους στο τμήμα Reality Labs της εταιρείας, το οποίο παρουσίασε ζημία 3,7 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Meta υποχώρησε κατά 3,7%.

Οι μετοχές Κατηγορίας Α της Alphabet γνώρισαν τη χειρότερη μέρα τους από τον Μάρτιο του 2020 χθες Τετάρτη, με πτώση 9,5%, αφού η εταιρεία ανέφερε έσοδα στη μονάδα cloud της Google τα οποία κινήθηκαν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Nasdaq κατέγραψε εξάλλου την Τετάρτη τη χειρότερη μέρα του από τις 21 Φεβρουαρίου. Η διόρθωση από το καλοκαίρι έως σήμερα οφείλεται στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να ξεπερνά, έστω και παροδικά μέσα στον Οκτώβριο, το 5%. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,84%, δηλαδή κατά 10 μονάδες βάσης την Πέμπτη, χωρίς το γεγονός ωστόσο να λειτουργήσει ως “φρένο” στο sell-off των μετοχών.

Οι απώλειες της Πέμπτης δεν μετριάστηκαν από το γεγονός ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρότερο από το αναμενόμενο. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεπαν αύξηση 4,7%.

“Είναι δύσκολο να συμπίπτουν μια τόσο διαδοχικά καλή οικονομική ανάπτυξη με τέτοια έλλειψη λάμψης στις χρηματιστηριακές επιδόσεις”, δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων εταίρος στην Harris Financial Group. “Υπάρχει μόνο μία ξεκάθαρη εξήγηση: οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ZIRP (Πολιτική Μηδενικού Επιτοκίου) είναι η μόνη προϋπόθεση που επιτρέπει στην οικονομία να αναπτυχθεί, και αυτό είναι σαφώς μια εσφαλμένη υπόθεση”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των IBM, Verizon, Merck, ενώ των απωλειών εκείνες των Microsoft, Nike, Apple.

ΗΠΑ: Θετική έκπληξη από την ανάπτυξη

Με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς που ξεπέρασαν κατά πολύ τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις έτρεξε η οικονομία των ΗΠΑ στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% την ώρα που η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters ήταν στο 4,3%.

Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει η οικονομία των ΗΠΑ από το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η επιτάχυνση και από το προηγούμενο τρίμηνο όταν είχε αναπτυχθεί με 2,1%.

Wall: Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες, βαθύτερα σε έδαφος διόρθωσης κύλησε ο Nasdaq

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη ήταν σε μεγάλο βαθμό ομοιόμορφη, με τους βασικούς κλάδους της οικονομίας να συμβάλλουν θετικά στη μέτρηση. Ο κυρίαρχος κλάδος της κατανάλωσης, που συνιστά άνω των 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, πραγματοποίησε άλμα 4% με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν τόσο σε αγαθά όσο και υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε στέγαση και υγειονομική περίθαλψη.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 3,9% στο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη θετική συμβολή της κατηγορίας στο ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η μόνη συνιστώσα που επιβάρυνε την ανάπτυξη ήταν οι εισαγωγές, οι οποίες αφαιρούνται κατά τον υπολογισμό του ΑΕΠ και οι οποίες αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ωστόσο το θεωρούν θετικό, καθώς αντανακλά τη δύναμη των Αμερικανών καταναλωτών να αγοράζουν ξένα αγαθά και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Σε ακόμα μία θετική εξέλιξη, ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE index excl. food & energy) το μέτρο που παρακολουθεί η Fed ως το πλέον κατατοπιστικό για την πορεία του πληθωρισμού, επιβράδυνε στο χαμηλότερο ρυθμό του από το 2020 και ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν, στο 2,4% ετησίως έναντι πρόβλεψης για 2,5%.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών, οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα αποκλιμακώθηκαν με την απόδοση του 2ετούς τίτλου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 5,08%, ενώ τα futures των δεικτών της Wall Street διέγραψαν το μεγαλύτερο των απωλειών που σημείωναν (άνω και του 1%) με εκείνα του Dow Jones να περνάνε κιόλας σε θετικό έδαφος (+0,1%).

Κοιτάζοντας στο μέλλον, η ανθεκτικότητα της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο θα οδηγήσει τους αξιωματούχους της Federal Reserve να αποφασίσουν εάν θα χρειαστεί να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς το κόστος δανεισμού περιορίζει τις αγορές ακριβών κατηγοριών και επανέρχονται οι πληρωμές φοιτητικών δανείων.

Ωστόσο, αν η οικονομία των ΗΠΑ διατηρήσει το ισχυρό μομέντουμ υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνει και ο πληθωρισμό για περισσότερο καιρό πάνω από το στόχο του 2%, απαιτώντας περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Προς το παρόν πάντως το πονταρίσματα στα σχετικά futures αναμένουν από τους αξιωματούχους της Fed να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.

Αυξήθηκαν εξάλλου οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας πάνω από το επίπεδο των 200.000 μετά το χαμηλό εννέα μηνών που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, με την ευρύτερη εικόνα της αγοράς εργασίας να παραμένει πάντως ισχυρή.

Ειδικότερα, οι αρχικές  αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 10.000 και σκαρφάλωσαν στις 210.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin