15.5 C
Kifissia
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Wall: Με απώλειες άνω των 500 μονάδων έκλεισε ο Dow, υπό τον “φόβο” των στοιχείων για την απασχόληση

Must read

Με επιτάχυνση της πτώσης τους κινήθηκαν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με το sell-off στον τραπεζικό κλάδο να εντείνεται και τους επενδυτές να “οχυρώνονται” εν όψει των στοιχείων για τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που δημιούργησε η οικονομία των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ο οποίος θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 543,54 μονάδες ή 1,66%, στις 32.254,86 μονάδες, με τον S&P 500 να καταγράφει πτώση 72,31 μονάδων ή 1,81%, στις 3.919,70 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 237,65 μονάδων ή 2,05%, στις 11.338,35.

Η μετοχή της SVB Financial καταβαραθρώθηκε κατά 61% μετά την ανακοίνωση πώλησης μετοχών αξίας 1,75 δισ. δολ., οδηγώντας την κεφαλαιοποίησή της περίπου στα 6 δισ. δολ., γεγονός που τράβηξε προς τα κάτω μεγάλο αριθμό περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών. Η δε μετοχή της Silvergate βυθίστηκε κατά 30% μετά την ανακοίνωση ότι βάζει τέλος στις δραστηριότητές της.

Ο υπο-δείκτης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του S&P απώλεσε περί το 4%, στη χειρότερη ημέρα του από τον Ιούνιο του 2020. Οι κολοσσοί Bank of America και Wells Fargo δέχθηκαν κι εκείνες πλήγμα, χάνοντας άνω του 6% έκαστη.

“Η Fed άλλαξε το αφήγημα που οδηγούσε τις μετοχές υψηλότερα από τα τέλη Δεκεμβρίου και για μεγάλο μέρος του Ιανουαρίου”, ανέφερε ο Adam Sarhan, CEO της 50 Park Investments. “Η αγορά πραγματοποίηση ράλι στη βάση της προσδοκίας ότι η Fed θα σταματούσε να αυξάνει τα επιτόκια, θα προχωρούσε σε παύση το καλοκαίρι – ή στο εγγύς μέλλον, σε κάθε περίπτωση. Ο Powell ξεκαθάρισε ότι δεν είναι έτσι”.

Κανένα μακροοικονομικό στοιχείο δεν ενισχύει την πεποίθηση ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων, είπε ο Sarhan προσθέτοντας ότι πολλοί επενδυτές πωλούν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων την Παρασκευή, προκειμένου να μειώσουν το επενδυτικό ρίσκο, μεταβαίνοντας σε λιγότερο “επικίνδυνα” περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, τα οποία προσφέρουν ελκυστική απόδοση.

“Η αγορά ψάχνει κάποιον καταλύτη ανόδου και απλώς δεν βρίσκει”, κατέληξε.

Στην τακτική κατάθεσή του ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου, τις προηγούμενες ημέρες, ο Powell επανέλαβε το μήνυμα – προειδοποίησή του προς τα μέλη του νομοθετικού σώματος ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα από τα επίπεδα που αναμένονταν μέχρι πρόσφατα.

Μολονότι ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ειλημμένη απόφαση για τη συνεδρίαση εντός Μαρτίου, οι traders αναμένουν μια μεγαλύτερη του προσδοκόμενου αύξηση, τοποθετώντας τις πιθανότητες για μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο 75%.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών και εκείνοι της Citi, αναμένουν ισχυρά στοιχεία για τα μισθολόγια και τον Φεβρουάριο, γεγονός που για την αγορά θα είναι αρνητικό, δεδομένου ότι θα σημάνει ότι η προσπάθεια της Fed με τις αυξήσεις επιτοκίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, άρα θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

“Δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση τα καλά νέα είναι κακά για τις αγορές, θεωρούμε ότι υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω sell-off στην περίπτωση μιας μεγαλύτερης του αναμενομένου αύξησης επιτοκίων από τη Fed”, σημείωσε ο Alex Saunders, σε σημείωμά του προς τους πελάτες του.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, μόνον εκείνη της Intel κινήθηκε με θετικό πρόσημο, ενώ 29 κινήθηκαν με αρνητικό. Των απωλειών “ηγήθηκαν” εκείνες των JP Morgan Chase, Walgreens Boots Alliance, Walt Disney.

ΗΠΑ: Αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, αυξημένες οι απολύσεις

Στην περιοχή άνω των 200.000 επανήλθε μετά από καιρό ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, αν και η υποκείμενη τάση συνεχίζει να υποδηλώνει εξαιρετικά στενή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 211.000 νέα αιτήματα επιδόματος, αυξημένα σημαντικά από τον αριθμό των 190.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ ξεπέρασε και την εκτίμηση της αγοράς για μικρότερη αύξηση στο επίπεδο των 195.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων επανήλθε πάνω από τις 200.000 έπειτα από 7 διαδοχικές εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας που δημοσιευθήκαν χτες έδειξαν ότι αναλογούν ακόμα 1,9 θέσεις για κάθε άνεργο Αμερικανό.

Στα σημερινά στοιχεία, ακόμα πιο εμφανής ήταν η αύξηση στον αριθμό των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας, ο οποίος ανήλθε στα 1,718 εκατομμύρια από τα 1,649 που είχαν προηγηθεί και έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για μικρή αύξηση στα 1,659 εκατ.

Ακόμα και με τη σημερινή αύξηση όμως, ο κινητός μέσος όρων των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στις 197.000 αιτήσεις από τις 193.000 της περασμένης εβδομάδας.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 σκαρφάλωσαν εξάλλου οι απολύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με τον κλάδο της τεχνολογίας να καλύπτει πάνω από το ένα τρίτο των συνολικά 180.713 περικοπών που έχουν ανακοινωθεί το εν λόγω διάστημα, σύμφωνα με έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μόνο το Φεβρουάριο, οι απολύσεις στις ΗΠΑ έφτασαν τις 77.770 από μόλις 15.245 ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Challenger, Gray & Christmas Inc.

“Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών γίνεται στην Τεχνολογία. Η Λιανική και ο Χρηματοοικονομικός Κλάδος επίσης προχωρούν σε περικοπές, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες προσαρμόζονται στις οικονομικές συνθκήκες”, σχολίασε ο Andrew Challenger, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως και η ευρύτερη οικονομία, νιώθουν ολοένα και περισσότερο τον αντίκτυπο από την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία της Federal Reserve προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Αυτό φαίνεται και στα σχέδια των αμερικανικών επιχειρήσεων για νέες προσλήψεις. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρήσεις σχεδίαζαν να προσλάβουν συνολικά 28.830 εργαζόμενους το Φεβρουάριο, ένα μέγεθος μειωμένο κατά 87% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η αμερικανική αγορά εργασίας πάντως έχει αιφνιδιάσει τους αναλυτές και ενδεχομένως και την ίδια την Fed, με την ανθεκτικότητα της. Τα πιο πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 3,4% τον Ιανουάριο που αποτελεί χαμηλό 54 ετών.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article