15.9 C
Kifissia
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Wall: Με άλμα 560 μονάδων έκλεισε ο Dow, στην καλύτερη ημέρα του από τον Ιούνιο

Must read

Με ισχυρά κέρδη συνέχισαν και την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω επενδυτικής αισιοδοξίας ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει φτάσει στο τέλος του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιξης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 564,50 μονάδες ή 1,70%, στις 33.839,08 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 79,92 μονάδες ή 1,89%, στις 4.317,78 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να προσθέτει 232,72 μονάδες ή 1,78%, στις 13.294,19 μονάδες.

Οι μετοχές κέρδισαν την Πέμπτη καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Fed πιθανότατα έχει πια τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο S&P 500 και ο Dow βρίσκονται σε καλό δρόμο για το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος του έτους. Για τον μεν Dow πρόκειται για την καλύτερη ημέρα του από τον Ιούνιο, για το δε ευρύτερο δείκτη για την καλύτερη από τον Απρίλιο.

Το ράλι είχε ευρεία βάση, με τους 11 τομείς του S&P 500 να διαπραγματεύονται όλοι σε θετικό έδαφος. Των κερδών ηγήθηκαν οι κλάδοι των ακινήτων και των καταναλωτικών προϊόντων, δύο τομείς οι οποίοι είχαν πληγεί σκληρά νωρίτερα μέσα στο έτος εν μέσω ανησυχιών για υψηλότερα επιτόκια.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά περίπου 12 μονάδες βάσης στο 4,674%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται αφότου η απόδοση του δείκτη αναφοράς ξεπέρασε το 5% τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν το πρωί της Πέμπτης έδειξαν χαλάρωση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η Federal Reserve έχει τελειώσει με την αύξηση επιτοκίων. Το κόστος εργασίας μειώθηκε απροσδόκητα το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.

Η Fed διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στο εύρος 5,25% – 5,50%.

“Υπάρχει μια μικρή συνέχεια από χθες και, σήμερα το πρωί, λάβαμε μερικά στοιχεία για την παραγωγικότητα και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος – και αυτοί οι τελευταίοι είναι στην πραγματικότητα αρνητικοί”, δήλωσε η Megan Horneman, επικεφαλής επενδύσεων στη Verdence Capital. “Αυτό προσθέτει στην σχετική ανακούφιση ότι ίσως ελέγχουμε λίγο από αυτόν τον επίμονο πληθωρισμό που ανέφερε η Fed”.

Η Horneman ανησυχεί ωστόσο ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell την Τετάρτη σημείωσε ότι δεν θα απέκλειε μια αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

“Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα αστάθεια που θα δούμε να αποτυπώνεται στον πληθωρισμό”, εκτίμησε. “Το βασικό που μας απασχολεί είναι ότι ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά εύκολο να αναζωπυρωθεί”.

Η Tesla και η Nvidia ηγήθηκαν των κερδών του κλάδου της τεχνολογίας. Η Apple πρόσθεσε σχεδόν 2% λίγο πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου της.

Στις δηλώσεις του μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ – αν και δεν έκλεισε τελείως την πόρτα στο ενδεχόμενο η τράπεζα να επιστρέψει στις αυξήσεις – έδειξε ότι πλέον η προσοχή των αξιωματούχων στρέφεται στο πόσο μεγάλο θα είναι το χρονικό διάστημα που τα επιτόκια θα μείνουν στα τρέχοντας επίπεδα. Η Fed εξετάζει “για πόσο η πολιτική θα παραμείνει περιοριστική”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο τίτλος της φαρμακευτικής Eli Lilly σημείωσε άνοδο 4,67% μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ράλι 9,48% κατέγραψε εξάλλου η Starbucks, καθώς η αλυσίδα καφέ επίσης κατάφερε να εμφανίσει καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο.

Η κατασκευάστρια τσιπ Qualcomm σκαρφάλωσε κατά 5,83% μετά την πρόβλεψη της για κέρδη και πωλήσεις το α’ τρίμηνο πάνω από τις εκτιμήσεις της Wall Street, ενώ η PayPal ενισχύθηκε κατά 6,58% καθώς ο κολοσσός των πληρωμών αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τα προσαρμοσμένα κέρδη στο σύνολο της χρήσης.

Από τις 30 μετοχές του, οι 29 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόλις 1 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Nike και Chevron, ενώ απώλειες κατέγραψε μόνον εκείνη της Travelers Cos.

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Στα μάκρο της ημέρας, αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργία σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται κάπως μετά τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων εβδομάδων.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 217.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 210.000 αιτήσεις.

Οι αποδόσεις στο 10ετές και 30ετές των ΗΠΑ υποχώρησαν περαιτέρω μετά τα στοιχεία για τις αιτήσεις. Η απόδοση στο 10ετές χάνει πάνω από 13 μονάδες βάσης, στο 4.655%, ενώ στο 30ετές σχεδόν 14 μ.β. στο 4,837%. Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας η απόδοση στο 10ετές σκαρφάλωσε πάνω από το επίπεδο του 5% προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκε κατά 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο, εμφανίζοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από το γ’ τρίμηνο του 2020. Τα στοιχεία του β’ τριμήνου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 3,6%, από 3,5% προηγουμένως.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 4,1% το γ’ τρίμηνο.

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις εργοστασιακές παραγγελίες.

Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,8% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 1,0% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση 2,4%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

Best Wordpress Popup Plugin