11.8 C
Kifissia
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Wall: Μεικτή εικόνα υπό το “βάρος” της πανδημίας, νέο ρεκόρ για Nasdaq

Must read

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street στο κλείσιμο της εβδομάδας – με τον Nasdaq ωστόσο να σημειώνει νέο ρεκόρ – εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στις ΗΠΑ και διεθνώς θα μπορούσε να πλήξει εκ νέου την οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 268,97 μονάδες ή 0,75% και έκλεισε στις 35.601,98 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500, παρά την προσπάθεια νωρίτερα να κινηθεί υψηλότερα, έκλεισε τελικά στις 4.697,60 μονάδες, καταγράφοντας πτώση κατά 0,19% ή κατά 9,04 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 0,40% ή 63,7 μονάδες στις 16.057,40 μονάδες, καταγράφοντας νέο – το 46ο του το 2021 – ρεκόρ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,4%, καταγράφοντας τη δεύτερη σερί εβδομάδα απωλειών. Παράλληλα, ο Nasdaq πρόσθεσε 1,2% και ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,3%.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 7 έκλεισαν στο “πράσινο” και οι υπόλοιπες κατέγραψαν απώλειες. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Nike, Apple και Amgen με άνοδο 2,06%, 1,70% και 1,01% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Boeing, Merck & Co. και Travelers Cos. Inc. με πτώση 5,77%, 2,83% και 2,24% αντίστοιχα.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά μετοχών, ωστόσο, είναι βαρύ, καθώς η νέα “αναζωπύρωση” των κρουσμάτων στη χώρα και κυρίως η απόφαση της Αυστρίας να προχωρήσει σε ολικό lockdown για 20 ημέρες αλλά και η “απειλή” της Γερμανίας ότι ενδεχομένως να προχωρήσει σε ανάλογα μέτρα, επανέφεραν στο προσκήνιο τις δυσάρεστες μνήμες της προηγούμενης χρονιάς με τα lockdowns σε πολλές χώρες που οδήγησαν σε ύφεση αρκετές οικονομίες και προκάλεσαν προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.

Σημειώνεται ότι η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει από την Δευτέρα ολικό, εθνικό lockdown και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προχωράει εκ νέου σε τέτοιου είδους μέτρα για την αντιμετώπιση της της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το νέο κύμα κρουσμάτων που σαρώνει τη χώρα έχει επιδεινωθεί και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον υπουργό Υγείας να αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμη και για lockdown. Εξάλλου, μετά το κλείσιμο της διάσημης υπαίθριας Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Μονάχου, σειρά πήρε σήμερα η υπαίθρια Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Βαυαρίας, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στις άνω μεσοδυτικές πολιτείες την ώρα που ξεκινά η εορταστική περίοδος εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών την επόμενη εβδομάδα, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνά τα 100.000 για δεύτερη ημέρα και τον μέσο όρο επτά ημερών να έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό έξι εβδομάδων, σύμφωνα με το New York Times Tracker.

Οι ειδήσεις αυτές έχουν ανησυχήσει και τους επενδυτές της αμερικανικής αγοράς, εγείροντας φόβους ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση νέων περιορισμών μαζί με τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων που έχει ξεκινήσει η Fed θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, άφησε σήμερα ενδεχόμενο η Federal Reserve να εξετάσει ήδη στη προσεχή συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο την αύξηση του ρυθμού μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

“Θα εξετάσω προσεκτικά τα δεδομένα που λαμβάνουμε, από τώρα έως τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, και ίσως είναι σκόπιμο σε εκείνη τη συνάντηση να συζητήσουμε για την αύξηση του ρυθμού με τον οποίο μειώνουμε τον ισολογισμό μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Fed.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα τον Νοέμβριο η Fed ξεκίνησε να μειώνει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος που υιοθέτησε πέρυσι την άνοιξη για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, με ρυθμό 15 δισ. δολαρίων μηνιαίως (μειώνοντας κατά 10 δισ. στις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 80 δισ. και κατά 5 δισ. τις αγορές λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων), με στόχο να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα στα μέσα του 2022.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article