Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: Μακροοικονομική ευφορία με κέρδη πέριξ του 3% στην εβδομάδα

Wall: Μακροοικονομική ευφορία με κέρδη πέριξ του 3% στην εβδομάδα

0

Με δυνατό φίνις στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street επισφράγισε το κλίμα ευφορίας που έχει επικρατήσει αυτή την εβδομάδα στην αμερικανική αγορά, με τον Dow να ενισχύεται κατά 424 μονάδες και τους Nasdaq και S&P 500 να σημειώνουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις ολοκληρώνοντας το τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών.

Οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ βελτιώθηκαν και οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς και εμφανίστηκε ενισχυμένη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Michigan, σκαρφαλώνοντας στις 55,1 μονάδες τον Αύγουστο από τις 51,1 τον Ιούλιο.

Από την άλλη, ο δείκτης για την εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για την οικονομική τους κατάσταση και την υγεία της οικονομίας κατρακύλησε στις 55,5 μονάδες τον Αύγουστο από 58,1 τον Ιούλιο, ενώ η μέτρηση για τις προσδοκίες των καταναλωτών για τους επόμενους έξι μήνες σκαρφάλωσε στις 54,9 μονάδες τον Αύγουστο από 47,3 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 5% σε ορίζοντα ενός έτους, χαμηλότερα από το 5,2% που προέβλεπαν τον Ιούλιο.

Παράλληλα, την πρώτη πτώση των τελευταίων επτά μηνών κατέγραψαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 1,4% τον Ιούλιο μετά από άνοδο 0,3% τον Ιούνιο. Η μέτρηση ήταν χειρότερη από την εκτίμηση των αναλυτών που έβλεπαν πτώση της τάξης του 1%.

Οι θετικές ενδείξεις των σημερινών μάκρο ήρθαν να προστεθούν στα καλά νέα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει αύξηση τον Ιούλιο κατά 8,5% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για 8,7%, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα στην εβδομάδα.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Απρίλιο του 2020 της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που η εκτίμηση προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 0,2%. Σε επίπεδο έτους οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που συνιστά το χαμηλότερο ρυθμό τους από τον Οκτώβριο του 2021.

Σήμερα, ο επικεφαλής της Fed του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ για να αποφασίσει πόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα υποστηρίξει στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο. “Θα ήθελα να δω τον πληθωρισμό υπό έλεγχο για μια παρατεταμένη περίοδο. Μέχρι να το πετύχουμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα“, είπε στο CNBC.

“Oι traders ποντάρουν σε ποσοστό 65%, σύμφωνα με τα futures Fed Funds, για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο. Μια απλή ανάκαμψη στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσε να επαναφέρει τα γεράκια της Fed στην αγορά και να αλλάξει το κλίμα”, ανέφερε σε σημείωμά του ο Ipek Ozkardeskaya, αναλυτής της Swissquote Bank.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά περίπου 4 μονάδες βάσης στο 2,85%. Το δολάριο ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 0,5%, ωστόσο στην εβδομάδα υποχώρησε κατά 0,9%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε κατά 1,27% ή 424 μονάδες στις 33.761,11, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 1,73% στις 4.279,96 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,09% στις 13.047 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν κέρδη στην εβδομάδα, με τον S&P 500 να κλείνει στο +3,25% και να σημειώνει το τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο κερδών, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020. O διευρυμένος δείκτης έχει αναπληρώσει πλέον άνω του  50% των απωλειών από την πρόσφατη bear market.

Σε αντίστοιχους ρυθμούς και ο Nasdaq, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 3,1% στην εβδομάδα, στο τέταρτο σερί κερδοφόρο 5νθήμερο: το μεγαλύτερο από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου.

Ο Dow σκαρφάλωσε κατά 2,9% στην εβδομάδα, σημειώνοντας κέρδη στα 3 από τα 4 τελευταία 5νθήμερα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, οι 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις μία -η Johnson&Johnson- βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος στο -1,09%. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Walt Disney με “άλμα” 3,29% και ακολουθήσαν οι Μerck&Co στο +2,33% και Apple στο +2,14%.

Η Rivian μάζεψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες από το 4% στο 0,13%, στον απόηχο των ζημιών ύψους 1,7 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο, έναντι ζημιών 580 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο το 2021.

Οι κινεζικές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης PetroChina, China Life Insurance, Sinopec, Aluminum Corp. of China και China Petroleum & Chemical ανακοίνωσαν την Παρασκευή την πρόθεση εξόδου τους από τη Wall Street, καθώς ΗΠΑ και Κίνα δυσκολεύονται να βρουν κοινό τόπο για τον τρόπο που οι ρυθμιστικές αμερικανικές αρχές θα ελέγχουν τα στοιχεία των κινεζικών επιχειρήσεων. Εντούτοις οι μετοχές τους έκλεισαν ανοδικά την Παρασκευή, σε εύρος από 0,24% έως 1,6%.

Exit mobile version