26.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Wall: Μίνι άλμα με “καύσιμο” την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ – Άλμα 25% για τη μετοχή της Arm

Must read

Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα έδειξαν την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ σε μια περίοδο συνεχιζόμενης νομισματικής σύσφιξης, ενώ και η αρχική δημόσια προσφορά της Arm ενέτεινε την αισιοδοξία και δημιούργησε ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones προσέθεσε 331,58 μονάδες ή 0,96%, στις 34.907,11 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 37,73 μονάδες ή 0,84%, στις 4.505,17 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 112,47 μονάδων ή 0,81%, στις 13.926,05 μονάδες.

Η μετοχή της Arm εκτινάχθηκε κατά 24,96% μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης του τίτλου της εταιρείας σχεδιασμού τσιπ την Πέμπτη. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η μεγαλύτερη IPO εταιρείας τεχνολογίας του έτους θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε μια μάλλον υποτονική αγορά αρχικών δημοσίων προσφορών. Η IPO της Arm τιμολογήθηκε στα 51 δολάρια ανά μετοχή την Τετάρτη. Την Πέμπτη, η μετοχή έκλεισε στα 63,59 δολάρια.

“Η επιτυχημένη IPO της Arm σίγουρα βοηθάει την εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην B. Riley Financial.

 

 

“Δεν είναι η μεγαλύτερη IPO που έχουμε δει ποτέ και σίγουρα είχε καλή τιμή. Ίσως το παράθυρο των κεφαλαιαγορών να ανοίξει ξανά αφού είχε σχεδόν κλείσει για τους τελευταίους 18 μήνες”, πρόσθεσε ο Hogan.

Επιπλέον, οι επενδυτές ενέταξαν στις σκέψεις και στις κινήσεις τους μια σειρά από νέα μακροοικονομικά στοιχεία που υποδεικνύουν έναν “εξορθολογισμό” του δομικού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με ανθεκτική κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, κατέγραψε άνοδο 0,2% τον Αύγουστο, όσο δηλαδή αναμενόταν από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του δικτύου Dow Jones. Ωστόσο, ο γενικός δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 0,7%, περισσότερο από την αναμενόμενη αύξηση 0,4%.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον ίδιο μήνα, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, κινήθηκε ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες σε μηνιαία βάση.

Οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο σημείωσαν άλμα 0,6% έναντι αύξησης 0,1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον περασμένο μήνα, περισσότερο από την προβλεπόμενη αύξηση 0,4%.

“Πιστεύω ότι έχουμε το τέλειο πλαίσιο με έναν τον πληθωρισμό που οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς η οικονομία να καταρρέει”, είπε ο Hogan. “Και αυτό πραγματικά απεικονίζει την εικόνα ότι η Fed έκανε το σωστό και μπορεί κάλλιστα να ενορχηστρώνει αυτήν την φαινομενικά άπιαστη ήπια προσγείωση. Τουλάχιστον αυτή είναι η εντύπωση που έχουμε αυτή την εβδομάδα.”

Ενώ η Federal Reserve αναμένεται να παραμείνει σε αναμονή στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά ένα αναμενόμενο τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, στο 4% (από 3,75%). Ωστόσο, η ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας της για αύξηση των επιτοκίων.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχήματα στις χρηματαγορές δείχνουν 97% πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

“Όπως και την περασμένη εβδομάδα, οι αριθμοί συνεχίζουν να δίνουν την εικόνα μιας εύρωστης οικονομίας των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Mike Loewengart του Global Investment Office της Morgan Stanley. “Το πρόβλημα εδώ, όπως πάντα, είναι ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε επίμονο πληθωρισμό”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 26 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Goldman Sachs, Walgreens Boots Alliance και Caterpillar, ενώ των απωλειών των Visa, Johnson&Johnson και Intel.

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για λιανικές πωλήσεις, αρχικές αιτήσεις ανεργίας

Αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για πέμπτο διαδοχικό μήνα σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω του επιθετικού κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 η Federal Reserve.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,2%. Οι λιανικές πωλήσεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτικών δαπανών και αποτελούν καλή ένδειξη της πορείας της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική έκθεση του υπουργείου Εργασίας έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού σκαρφάλωσαν 0,7% τον Αύγουστο, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,4%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν 1,6% σε σύγκριση με την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 1.2%.

Τέλος, τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αποδείχτηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων, με τον αριθμό των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα για πρώτη φορά να ενισχύεται ελαφρώς στα 220.000 άτομα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 225.000 σε δημοσκόπηση του Reuters.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article