24.6 C
Kifissia
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Wall: Μάζεψε τις εβδομαδιαίες απώλειες με άνοδο 650 μονάδων του Dow

Must read

Ισχυρή αντίδραση στη Wall Street σήμερα, με ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις καταναλωτικές δαπάνες εν μέσω θηριώδους πληθωρισμού στο 9,1%. Dow και S&P 500 έβαλαν τέλος σε ένα αρνητικό σερί πέντε συνεδριάσεων, με τον βιομηχανικό δείκτη να ενισχύεται κατά 658 μονάδες. Η Wall πέτυχε την Παρασκευή την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Εν τούτοις, σε εβδομαδιαία βάση το μόνο που κατόρθωσε η αμερικανική αγορά ήταν να περιορίσει τις απώλειές της, αφού τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε σε κλοιό έντονων πιέσεων, καθώς η αναρρίχηση του πληθωρισμού σε νέο ρεκόρ 40ετίας ενίσχυσε την υπόθεση για αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, και ενώ τα πρώτα μηνύματα από την εκκίνηση της σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι εν γένει δυσοίωνα. Σημαντική εξαίρεση η Citigroup που ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη του β’ τριμήνου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση 1% σε σχέση με ένα μήνα πριν, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν ότι θα ενισχυθούν κατά 0,8%. Το πόσο ρευστό είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον, πάντως, φαίνεται και από το γεγονός ότι οι προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνονταν σε ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος, από το -0,2% έως το +2,2%.

Επιπλέον, οι πωλήσεις του Μαΐου αναθεωρήθηκαν πτωτικά, σε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 0,3% που είχε αναφερθεί αρχικά.

“Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις μάς λένε ότι ο καταναλωτής είναι ακόμα παρών εκεί έξω”, σχολίασε ο Steve Sosnick, αναλυτής της Interactive Brokers. Ωστόσο, ο Mohannad Aama, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Beam Capital Management, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα των τραπεζών δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες χρηματοδοτούνται από τις πιστωτικές κάρτες, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει διαταραχές στο μέλλον.

Μικρή άνοδο κατέγραψε επίσης ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, μετά το ιστορικό χαμηλό του προηγούμενου μήνα, ωστόσο οι Αμερικανοί εξακολουθούν να ανησυχούν για τον υψηλό πληθωρισμό και για μια πιθανή ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες τον Ιούλιο από τις 50 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τον θετικό βηματισμό δεν ακολούθησε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ που υποχώρησε για πρώτη φορά από την αρχή τους έτους -κατά 0,2%- σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% τον Ιούνιο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Τα ισχυρά υψηλά ζήτησης στην αμερικανική οικονομία θέτουν τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων της Fed προκειμένου να καταπολεμήσει τον ραγδαίο πληθωρισμό. Σε αυτό το κλίμα, “επιθετικός” εμφανίστηκε σήμερα ο επικεφαλής της Fed του Σαιντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα ήθελε να δει το επιτόκιο της Fed να αυξάνεται σε ένα εύρος 3,75% έως 4% έως το τέλος του έτους, από τον προηγούμενο στόχο του 3,5%.

Πιο ήπιος ήταν ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ράφαελ Μπόστιτς, ο οποίος καθησύχασε τις αγορές λέγοντας ότι οι “δραματικές” κινήσεις της Fed θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αμερικανική οικονομία. Οι επενδυτές μείωσαν αμέσως τις πιθανότητες για αύξηση της Fed κατά 100 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα μετά τα σχόλια του Bostic, γεγονός που βοήθησε στην άνοδο των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία της συνεδρίαση η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μ.β. (0,75%), στην πρώτη κίνηση τέτοιου μεγέθους από το 1994, που έφερε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος του 1,5% – 1,75%.

Πλέον οι traders ποντάρουν σε ποσοστό 29% -από 55% πριν από δύο ημέρες- ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας θα είναι της τάξεως των 100 μονάδων.

Στο μεταξύ, το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έχασε 2,8 μονάδες βάσης στο 2,929%, ενώ στο 5νθήμερο υποχώρησε κατά 16,9 μ.β., στην τρίτη πτωτική εβδομάδα του στις τελευταίες τέσσερις. Την Παρασκευή, το δολάριο υποχώρησε κατά 0,5%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύθηκε κατά 2,15% στις 31.288,26 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 1,92% στις 3.863,16 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,79% στις 11.452,42 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Ο Dow σημείωσε τις μικρότερες απώλειες στο -0,2%, o S&P 500 υποχώρησε κατά 0,9% και ο Nasdaq έχασε 1,6%.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή της Citigroup που σημείωσε ράλι 13,23%, αφού μπορεί να μειώθηκαν τα κέρδη της κατά 27% στο β’ τρίμηνο, υπό το βάρος της αύξησης των αποθεματικών της για ενδεχόμενες προβλέψεις, αλλά ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Πτώση 30% εμφάνισαν τα κέρδη δεύτερη τριμήνου της BlackRock, καθώς οι κλυδωνισμοί στις παγκόσμιες αγορές αποθάρρυναν τους επενδυτές, συρρικνώνοντας τα έσοδα από αμοιβές του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Η μετοχή της BlackRock ενισχύθηκε κατά 2,05% στις σημερινές συναλλαγές.

Με κέρδη 6,25% έκλεισε η μετοχή της Wells Fargo παρόλο που έχασε τις προβλέψεις για τα κέρδη και τα έσοδά της.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 29 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και μόλις μία (η Procter & Gamble) με απώλειες, στο -0,14%. Στην κορυφή βρέθηκε η United Health Group με “άλμα” 5,44% και ακολούθησαν οι JPMorgan στο 4,58%, η American Express στο +4,4% και η Goldman Sachs στο +4,36%.

Μάκρο

Σε άλλο μάκρο της ημέρας, μετά τη στασιμότητα του προηγούμενου μήνα η δραστηριότητα των εργοστασίων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε τον Ιούλιο, αλλά το βραχυπρόθεσμο outlook για τις επιχειρηματικές συνθήκες επιδεινώθηκε έντονα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Federal Reserve της Νέας Υόρκης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, “Empire State Manufacturing Survey”, ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών αυξήθηκε στο 11,1 τον Ιούλιο από το -1,2 τον Ιουνίου.

Στα μακροοικονομικά εκτός ΗΠΑ, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε με ρυθμό 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που ανέμεναν ότι η κινεζική οικονομία θα παρουσίαζε ρυθμό ανάπτυξης 1%. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Ιούνιο έχασε επίσης τις προσδοκίες, παρουσιάζοντας άνοδο 3,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της πρόβλεψης για 4,1%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article