11.5 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Wall: “Μάζεψε” μέρος των απωλειών στο τέλος

Must read

Στον ρυθμό των “γερακιών” της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), τα οποία προδιαγράφουν μια αύξηση επιτοκίων κατ’ ελάχιστον έως το επίπεδο του 5%-5,25% “χόρεψαν” οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, κλείνοντας εκ νέου με απώλειες (αν και για τον Dow ήταν οριακές), καθώς η μάχη με τον πληθωρισμό μέσω της νομισματικής πολιτικής φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμη μακριά από το τέλος της.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 7,51 μονάδες  ή 0,02%, στις 33.546,32 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει πτώση 10,79 μονάδων ή 0,27%, στις 3.948 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq “έγραψε” απώλειες 38,70 μονάδων ή 0,35%, στις 11.144,96.

Οι μετοχές ανέκτησαν μεγάλο μέρος των αρχικά βαθύτερων απωλειών τους, με οδηγό τον τίτλο της Cisco Systems, που κέρδισε 5%. Η εταιρεία εξοπλισμού δικτύων ξεπέρασε τις προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματά της για το α’ τρίμηνο χρήσης, ενώ και το guidance της για τη μελλοντική πορεία της αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω. Άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, όπως εκείνες των Apple και Intel, επίσης κινήθηκαν ανοδικά.

Οι επενδυτές “ζύγισαν” μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του προέδρου του παραρτήματος της Fed στο St. Louis, James Bullard, ο οποίος ανέφερε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι “το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη στη ζώνη που θα μπορούσε να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστικό”.

“Η αλλαγή κατεύθυνσης στη νομισματική πολιτική έχει δείξει μέχρι στιγμής περιορισμένη επίδραση στον παρατηρούμενο πληθωρισμό, ωστόσο η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι οι παράγοντές της αναμένουν αποπληθωρισμό το 2023”, πρόσθεσε ο Bullard.

Με βάση την εκτίμηση του, το βασικό επιτόκιο της Fed θα πρέπει να φτάσει κατ’ ελάχιστον στο 5% έως 5,25% και ίσως χρειαστεί να αγγίξει το 7%.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wolfe Research, Chris Senyek, το βασικό σενάριο είναι μια αύξηση επιτοκίων έως και το 6%.

Το επιτόκιο του 2ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ σημείωσε άλμα στο 4,465%, αντανακλώντας φόβους ότι η συσφικτική νομισματική πολιτική θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

“Βλέπω μια αγορά εργασίας η οποία είναι εξαιρετικά σφικτή, δεν ξέρω πώς μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο του πληθωρισμού χωρίς μια κάποια πραγματική επιβράδυνση της οικονομίας – και ίσως θα πρέπει να δούμε συρρίκνωση της οικονομίας προκειμένου να φτάσουμε εκεί”, είχε δηλώσει την Τετάρτη ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Kansas City, Esther George, μιλώντας στην Wall Street Journal.

“Η επιπλέον νομισματική σύσφιξη και η σωρευτική επίδραση της αύξησης επιτοκίων του τρέχοντος έτους υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης παραμένει υψηλός”, έγραψε ο Mark Haefele, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, σε σημείωμά του. “Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο ράλι – δηλαδή μια προοπτική μείωσης επιτοκίων και μια θετική δυναμική σε ανάπτυξη και εταιρική κερδοφορία – δεν υπάρχουν ακόμη στον ορίζοντα”, συμπληρώνει.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 17 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Cisco, Merck και Apple, ενώ των απωλειών εκείνες των Salesforce, Walt Disney και American Express.

Σε σταθερά χαμηλά επίπεδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Στα σταθερά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών συνέχισαν και αυτή την εβδομάδα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας να δείχνει “ανοσία” στις πιέσεις που ασκεί η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 222.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας ελαφρώς χαμηλότερα από τις 225.00 που προέβλεπαν οι αναλυτές και τις – ανοδικά αναθεωρημένες – 226.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.

Ο αριθμός των αιτήσεων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων αυξήθηκε κατά 13.000 στα 1,507 εκατ. ελαφρώς υψηλότερα της εκτίμησης για 1,5 εκατ., ενώ η προηγούμενη μέτρηση αναθεωρήθηκε οριακά ανοδικά στα 1,494 εκατ. από τα 1,493 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που ξεπερνούν τα 1,5 εκατ. από τον περασμένο Μάρτιο.

Τέλος, ο κινούμενος μέσος όρος 4 εβδομάδων των υφιστάμενων αιτήσεων αυξήθηκε στα 1,481 εκατ. έναντι των 1,450 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article