Wall: Κλείσιμο με απώλειες για 3η σερί συνεδρίαση

0
511

Με αρνητικά έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, που αύξησαν τις απώλειες στην τελευταία ώρα πριν το κλείσιμο, αφού η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έφερε πιέσεις σε ορισμένες από τις αποκαλούμενες Magnificent Seven τεχνολογικές μετοχές (Apple -1,46%, Microsoft -1,10%, Alphabet +0,95%, Amazon -0,81%, Meta -3,13%, Nvidia -0,33% και Tesla -2,83%).

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,84% ή 290,91 μονάδων στις 34.474,83 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,77% ή 33,97  μονάδες στις 4.370,36 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 1,17% ή 157,70 μονάδες στις 13.316,93 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 10 έκλεισαν με άνοδο και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Cisco Systems, Chevron και Dow Inc. με άνοδο 3,34%, 1,67% και 1,01% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Walgreens Boots Alliance, Intel και Boeing με πτώση 3,65%, 2,83% και 2,35% αντίστοιχα.

Οι δείκτες κατέγραψαν τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, καθώς κατευθύνονται για μία ακόμη εβδομάδα στο “κόκκινο”. Ο S&P 500 δεν έχει σημειώσει πτώση για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

 

 

Ενώ τα εταιρικά κέρδη του β’ τριμήνου ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων υπονόμευσαν την αξία των τεχνολογικών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν και πάλι την Πέμπτη, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,307%, στo υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

“Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία συμβάλλουν σίγουρα στην άνοδο των αποδόσεων, αλλά υπάρχει μια τέλεια καταιγίδα με την υποβάθμιση της Fitch και με τις αλλαγές στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας”, δήλωσε ο John Luke Tyner, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Aptus Capital Advisors.

Το μοντέλο της Federal Reserve Bank του Κλίβελαντ για την πρόβλεψη των βραχυπρόθεσμων τιμών πληθωρισμού την Πέμπτη “βλέπει” τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 3,8% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση και κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, πάνω από την ετήσια αύξηση 3,2% του Ιουλίου και 0,2% σε μηνιαία βάση.

Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους αναφορές περί πληθωρισμού τείνουν να υπερεκτιμούν τον πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, είναι “πιθανό να οδηγήσουν τη Fed σε ένα σημείο όπου ίσως χρειαστεί να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια”, δήλωσε ο Tyner.

Ωστόσο, οι traders δίνουν 86,5% ποσοστό πιθανότητας η Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% – 5,5% στη συνεδρίαση της 20ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool. Η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος του 5,5%-5,75% στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου τιμολογείται στο 37%.

“Νομίζω ότι η πιθανότητα μιας νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο είναι μεγαλύτερη από ό,τι εκτιμάει σήμερα η αγορά”, δήλωσε ο Tyner. “Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει τι θα πει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα. Θέλουν να δουν περισσότερες εκθέσεις εργασίας που θα βγουν τον επόμενο ένα ή δύο μήνες”.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης προκάλεσαν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια εν μέσω ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί εκ νέου, ωθώντας ενδεχομένως τις αποδόσεις των ομολόγων ακόμη υψηλότερα.

“Είναι πραγματικά αβέβαιο πού θα καταλήξουν τα τελικά επιτόκια, δεδομένου ότι η οικονομία δεν μας δίνει μια αποφασιστική εικόνα ότι είναι πολύ ισχυρή ή πολύ αδύναμη. Διατηρείται το παράθυρο ανοιχτό για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ενδεχομένως”, δήλωσε ο Mohannad Aama, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Beam Capital Management.

Η ελίτ των τεχνολογικών μετοχών της megacap, η οποία περιλαμβάνει τις μετοχές της Amazon, της Meta Platforms και της Alphabet, πιστώνεται την άνοδο του Nasdaq κατά σχεδόν 30% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η κυριαρχία τους στην αγορά έχει εξασθενίσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές έχουν προτιμήσει άλλους κυκλικούς τομείς, όπως οι μετοχές ενέργειας.

Ο David Keller, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς στο Stockcharts.com σημείωσε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τείνει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις μετοχές ανάπτυξης, όπως σε τεχνολογικούς τίτλους, ενώ τομείς όπως η ενέργεια είναι πιο ανθεκτικοί.

Τα εταιρικά κέρδη βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα από τη Cisco Systems και τον γίγαντα λιανικής Walmart. Η Cisco ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου μετά το κλείσιμο της Τετάρτης ενώ και η Walmart ανακοίνωσε επίσης ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση κάποιων ανησυχιών σχετικά με την καταναλωτική δύναμη που προκλήθηκαν από τα αδύναμα κέρδη και το guidance της Target από την Τετάρτη. Η μετοχή της Cisco σημείωσε άνοδο άνω του 3%, ενώ η μετοχή της Walmart υποχώρησε άνω του 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια ακόμη ένδειξη της ισχυρής εικόνας που συνεχίζει να δείχνει η αγορά εργασίας, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης εν μέσω της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης που πραγματοποιεί η Federal Reserve για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, οι αρχικές  αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 11.000 στις 239.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 240.000. Η επιθετική εκστρατεία της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που έχει οδηγήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε υψηλό 22 ετών δεν έχει καταφέρει να κάμψει την αμερικανική αγορά εργασίας, με τον δείκτη ανεργίας να παραμένει σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία φορά πριν από πάνω από 50 χρόνια.

Στο μεταξύ, Στις 12 μονάδες ανήλθε τον Αύγουστο ο δείκτης περιφερειακής επιχειρηματικής δραστηριότητας που εξετάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφεια από τις -13,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση πάνω από την κλίμακα του μηδέν, μετά από έντεκα διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης.  Μάλιστα, η άνοδος ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που σε σχετική δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν να φτάσει στις -10 μονάδες.