Wall: Κέρδισε στο φίνις το πρόσημο – Μικρές απώλειες στην εβδομάδα

0
338

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street κέρδισαν -έστω και οριακά- το θετικό πρόσημο στη σημερινή συνεδρίαση, όπου επικράτησαν οι μικρές διακυμάνσεις και οι εναλλαγές προσήμων, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, τα επαναλαμβανόμενα σήματα για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας καθώς και τα αρχικά στοιχεία των δεικτών PMI, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η S&P Global, και έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανέβασε ταχύτητα τον Απρίλιο.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σημείωσε κέρδη 0,07% στις 33.808,96 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,09% στις 4.133,52 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 12.072,46 μονάδες.

Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με μικρές απώλειες, στο δεύτερο αρνητικό 5νθήμερο στα τελευταία τρία. Συγκεκριμένα, ο Dow έχασε 0,2%, ο S&P 500 0,1% και ο Nasdaq 0,4%.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, η Procter & Gamble ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν με άνεση τις προβλέψεις των αναλυτών για το α’ τρίμηνο και αναβάθμισε το outlook για τον τζίρο της στο έτος. Η μετοχή της πρόσθεσε 3,46% σήμερα.

 

 

Αύξηση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε η Schlumberger Ltd. για το τελευταίο τρίμηνο, με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών στην πετρελαϊκή βιομηχανία να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η μετοχή της υποχώρησε κατά 4,18%.

Ο τίτλος της Tesla συνήλθε μετά το -9,75% της χθεσινής συνεδρίασης. Σήμερα, παρουσίασε κέρδη της τάξης του 1,28% σβήνοντας μέρος από τις χθεσινές απώλειες, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε τις τιμές των Model S και Model X, εν μέσω ανησυχιών για πίεση στα περιθώρια κέρδους.

Στο μεταξύ, η διάσημη επενδύτρια Κάθι Γουντ παραμένει “ταύρος” για τη μετοχή του κολοσσού του Έλον Μασκ. Όπως είπε μάλιστα, μιλώντας στο CNBC, η νέα τιμή στόχος που έχει θέσει για τη μετοχή της Tesla είναι στα 2.000 δολάρια μέχρι το 2027, κάτι που θα σημαίνει κεφαλαιοποίηση 5 τρισ. ευρώ για την πρωτοπόρο εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων.

“Οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν αν θα έχουμε ύφεση ή όχι”, δήλωσε ο Brent Schutte, επικεφαλής επενδύσεων στην Northwestern Mutual Wealth Management Co. σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή. “Γι’ αυτό, νομίζω, βλέπουμε την αγορά να ταλαντεύεται πέριξ των 4.100 μονάδων”, είπε για τον S&P 500.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τα μικτά οικονομικά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα δεν έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.

“Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι μικτά, ωστόσο παραμένουν καλύτερα των προσδοκιών. Ο S&P 500 παραμένει πάνω από τις 4.100 μονάδες, ο Nasdaq πάνω από τις 12.000 και ο δείκτης ‘φόβου’ VIX κάτω από το 17”, παρατήρησε ο Louis Navellier, ιδρυτής της Navellier & Associates.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, το 76,1% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και το 19,3% όχι. Η επίδοση αυτή είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, ο οποίος ανέρχεται στο 74%.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι ήταν ελαφρώς καλύτερα του αναμενόμενου, κατευνάζοντας “την αγωνία του Μαρτίου” μετά τις χρεοκοπίες των περιφερειακών τραπεζών, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Jeffrey Kleintop, αναλυτής της Charles Schwab. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι από τους ισχυρότερους του S&P 500 μέχρι στιγμής για τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Σε υψηλό 11 μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI τον Απρίλιο

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν ένα χρόνο, καθώς οι ισχυρότερες συνθήκες στη ζήτηση, η βελτίωση της προσφοράς και η ενίσχυση των νέων παραγγελιών, υποστήριξαν την επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή ενισχύθηκε στο 53,5 τον Απρίλιο από 52,3 τον Μάρτιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022. Ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε σε υψηλό 12 μηνών στο 53,7 στην έναρξη του β’ τριμήνου, από 52,6 τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI βελτιώθηκε σε υψηλό έξι μηνών στο 50,4 από 49,2 τον Μάρτιο, περνώντας πάλι πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση ενισχύθηκε περισσότερο, σε υψηλό 11 μηνών, στο 52,8 από 50,2 τον Μάρτιο.

“Η τελευταία έρευνα ενισχύει τα σημάδια ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανακτήσει την αναπτυξιακή δυναμική της, έχοντας συρρικνωθεί για επτά μήνες μέχρι τον Ιανουάριο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

“Η τελευταία μέτρηση είναι ενδεικτική για ανάπτυξη του ΑΕΠ με ετησιοποιημένο ρυθμό λίγο πάνω από το 2%.” “Ωστόσο, η ενίσχυση της ζήτησης συνοδεύτηκε επίσης από την αναζωπύρωση των πιέσεων στις τιμές. Οι μέσες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν τον Απρίλιο με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2022, με τον ρυθμό του πληθωρισμού να έχει πλέον επιταχυνθεί για τρεις συνεχείς μήνες. Η αύξηση βοηθά να εξηγηθεί γιατί ο δομικός πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονα αυξημένος στο 5,6% και δείχνει μια πιθανή ανοδική κίνηση – ή τουλάχιστον επιμονή – στις τιμές καταναλωτή”, πρόσθεσε.