26.7 C
Kifissia
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Wall: Κέρδη στο κλείσιμο αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας

Must read

Με θετικά πρόσημα αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούλιο κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τον περασμένο μήνα, ωστόσο διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου, αλλά λίγο χαμηλότερα από το 3,3% της μέσης εκτίμησης των αναλυτών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επιτάχυνση που εμφανίζει ο δείκτης εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο αυτό αποδίδεται περισσότερο στο φαινόμενο βάσης. Δηλαδή στη σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούλιο όταν οι αυξήσεις των τιμών είχαν αρχίσει να υποχωρούν έπειτα από το υψηλό άνω των 40 ετών που είχαν σημειώσει στο 9,1%.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση 0,2% από τον Ιούνιο, όσο και στην προηγούμενη  μέτρηση και όσο προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,15% ή 52,79 μονάδων στις 35.176,15 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,03% ή 1,24 μονάδες στις 4.468,95 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,12% ή κατά 15,97 μονάδες στις 13.737,99 μονάδες. Σημειώνεται ότι νωρίτερα στην ημέρα και οι τρεις δείκτες “άγγιξαν” κέρδη άνω του 1%.

 

 

Αφού οι δείκτες σημείωναν ράλι μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο S&P 500 γύρισε για λίγο σε αρνητικό έδαφος το απόγευμα, όταν η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι υπάρχει “περαιτέρω δουλειά να γίνει”, παρόλο που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 16 έκλεισαν με άνοδο και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Walt Disney, Intel και Salesforce με άνοδο 4,85%, 1,17% και 1,15% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Goldman Sachs, Nike και Johnson & Johnson με πτώση 0,62%, 0,60% και 0,52% αντίστοιχα.

“Αυτή φαίνεται να είναι η νέα τάση”, δήλωσε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος αγοράς στη Spartan Capital Securities. “Η αγορά απογειώνεται και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χάνει τη δυναμική της”.

“Συνολικά, ενισχύονται οι προσδοκίες της αγοράς για μια πιθανή ήπια προσγείωση της οικονομίας”, δήλωσε η Michele Culver, υπεύθυνη στρατηγικής χαρτοφυλακίου της Global X, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη Fed.

“Οι βασικές λεπτομέρειες των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουλίου συνάδουν με τη συνεχιζόμενη πρόοδο στον αποπληθωρισμό”, δήλωσε από τη μεριά του ο Gurpreet Gill, υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs Asset Management.

Παρόλα αυτά, η έκθεση είχε κάποια σημάδια επίμονου πληθωρισμού. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Θετικές ήταν οι ενδείξεις στον λεγόμενο υπερ-δομικό πληθωρισμό (supercore) το ακόμα πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τρόφιμα, ενέργεια αλλά και το κόστος στέγασης και το οποίο έδειξε αύξηση κατά 0,2% από τον περασμένο μήνα, την ώρα που τον Ιούνιο είχε εμφανίσει μηναία αύξηση 4%.

Σημειώνεται βέβαια ότι παρόλο που η Fed και ο πρόεδρος της Πάουελ έχουν υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η εξέταση τέτοιων υπο-μέτρησεων στην αξιολόγηση της ευρύτερης τροχιάς του πληθωρισμού, η ομοσπονδιακή τράπεζα την υπολογίζει με βάση άλλο μέτρο. Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών  Ιουλίου, που αποτελεί το προτιμώμενο μέτρο της Fed για το στόχο της για πληθωρισμό στο 2%, θα δημοσιευτεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε την Πέμπτη ότι, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος προτού νιώσει άνετα ότι η Fed έχει κάνει αρκετά. “Το αν θα αυξήσουμε άλλη μια φορά τα επιτόκια, ή αν θα τα κρατήσουμε σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, δήλωσε η Daly σε συνέντευξή της στο Yahoo Finance. “Είναι πρόωρο να προβλέψω τι νομίζω ότι θα συμβεί, επειδή θα υπάρξουν πολλές πληροφορίες μέχρι την επόμενη συνεδρίασή μας”.

Οι αναλυτές που εξέτασαν προσεκτικά την έκθεση, διαπίστωσαν γενικά ότι ενισχύεται η πιθανότητα η Fed να μην προβεί σε αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Εξάλλου, τα πονταρίσματα των traders δίνουν τώρα λιγότερο από 10% πιθανότητα αύξησης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed, από άνω του 20% που έδιναν πριν από μία εβδομάδα, σύμφωνα με το FedWatch της CME.

Ωστόσο, μια ομάδα αναλυτών της Citigroup ανησυχεί ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού αργότερα φέτος.

Στα επιχειρηματικά, η μετοχή της Disney σημειώνει άνοδο άνω του 4%, μετά την ανακοίνωση για την επικείμενη αύξηση των τιμών για τις συνδρομές στο Disney+. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη ανά μετοχή για το γ’ τρίμηνο χρήσης.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει κέρδη τριμήνου, και περίπου τα 4/5 από αυτές έχουν ξεπεράσει της προσδοκίες της Wall Street όσον αφορά την κερδοφορία τους, σύμφωνα με τη FactSet.

Στο μεταξύ, σε mega deal προχώρησε η Tapestry, μητρική της Coach, που ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της Capri Holdings, μητρική των Michael Kors, Versace και Jimmy Choo, έναντι 8,5 δισ. δολαρίων προσβλέποντας στη δημιουργία ενός κορυφαίου αμερικανικού οίκου μόδας που θα ανταγωνιστεί περισσότερο τους ευρωπαϊκούς στην παγκόσμια αγορά ειδών πολυτελείας. Ειδικότερα, η Tapestry θα αγοράσει τις μετοχές της Capri για 57 δολ. τη μία σε μετρητά, ποσό που αντιπροσωπεύει premium σχεδόν 65% από την τρέχουσα τιμή τους (σήμερα στα 34 δολ. περίπου).

Πίσω στα μάκρο της ημέρας, αύξηση που ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των αναλυτών σημείωσε ο εβδομαδιαίος αριθμός των αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μία μικρή ένδειξη ότι η αγορά εργασίας της χώρας ενδεχομένως να έχει αρχίσει να διευρύνεται μετά τη στενότητα πολλών μηνών. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου υποβλήθηκαν 248.00 νέα αιτήματα για επίδομα ανεργίας, αυξημένα κατά 21.000 από τα 227.000 της περασμένης εβδομάδας, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν μικρή αύξηση στα 230.000.

Τέλος, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,6 τρισ. δολάρια τους πρώτους 10 μήνες για τη χρήση του 2023, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από ό,τι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα από την αρχή του έτους χρήσης περιλαμβάνει το έλλειμμα για τον Ιούλιο ύψους 221 δισ. δολαρίων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article