Wall: Κέρδη στην εβδομάδα παρά τις χθεσινές απώλειες

0
228

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, καθώς ενισχύθηκαν εκ νέου οι ανησυχίες μετά το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε απόψε ότι θα πρέπει να γίνει μια “παύση” στις διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου του χρέους. “Ναι, έχουμε μια παύση” είπε ο Μακάρθι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Κογκρέσο. Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η παύση των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, ο βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς, τον οποίο επέλεξε ο Μακάρθι, για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου στις συνομιλίες ήταν “παράλογοι”. Μέχρι να είναι πρόθυμοι να κάνουν λογικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε το σωστό, τότε δεν πρόκειται να καθόμαστε εδώ και να μιλάμε στον τοίχο, τόνισε ο Γκρέιβς. Ερωτηθείς για το αν οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν αυτοπροσώπως το Σαββατοκύριακο, ο Γκρέιβς είπε: “Δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή”.

Λίγο νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι “προσέκρουσε” σε “πραγματικές διαφορές” με τους Ρεπουμπλικάνους και ότι οι συζητήσεις είναι “δύσκολες”.

 

 

Η Δημοκρατική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, που ελέγχουν τη Βουλή, δίνουν αγώνα με τον χρόνο προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να αποφύγουν τη στάση πληρωμών, μετά την 1η Ιουνίου. Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει μέχρι τότε το όριο του αμερικανικού χρέους η χώρα μπορεί να σταματήσει να αποπληρώνει τα δάνειά της, μια δυνητικά καταστροφική πιθανότητα για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 109,28 μονάδες ή 0,33% στις 33.426,63 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 6,25 μονάδες ή 0,15% στις 4.191,80 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq έκλεισε στις 12.657,90 μονάδες, με πτώση 30,94 μονάδων ή 0,24%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,4%, 1,6% και 3% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ο Nasdaq κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κερδοφόρο σερί από τις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 13 έκλεισαν με κέρδη και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Cisco System, Merck & Co και International Business Machines με άνοδο 1,93%, 1,30% και 0,88% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Nike, Walt Disney και Home Depot με πτώση 3,46%, 2,57% και 1,45% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν μια αρκετά ανθεκτική οικονομία, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει τη Fed, σε ένα περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού, να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή και να διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε αυτή την κατέυθυνση ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε σήμερα ότι κατανοεί τη ζημιά που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και δεσμεύτηκε ότι οι αξιωματούχοι δεν θα διστάσουν να τον θέσουν υπό έλεγχο.

“Η αποτυχία της μείωσης του πληθωρισμού όχι μόνο θα παρατείνει τον πόνο αλλά και θα ενισχύσει το κοινωνικό κόστος”, δήλωσε ο Πάουελ σε συνέδριο της Fed την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. “Στόχος μας είναι να τα αποφύγουμε αυτά, παραμένοντας ακλόνητοι στην επιδίωξη των στόχων μας”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας νωρίτερα αυτό το μήνα στο εύρος του 5% – 5,25%, δίνοντας σήμα για ενδεχόμενη παύση των αυξήσεων. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 13 – 14 Ιουνίου.

Ωστόσο, η οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική και οι επενδυτές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το 33% εκτιμάει ότι ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του θα πραγματοποιήσουν άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams επισήμανε σε παρέμβασή του την Παρασκευή σε συνέδριο της Fed ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που παρατηρήθηκαν προ πανδημίας στις αρχές του 2020. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εποχή των πολύ χαμηλών επιτοκίων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί”, τόνισε ο Williams.

“Οι αγορές είχαν μια αρκετά καλή εβδομάδα, σε μεγάλο βαθμό λόγω ενός πιο  θετικού κλίματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους. Η τάση αυτή αντιστράφηκε σήμερα, καθώς οι διαπραγματεύσεις έκαναν παύση”, δήλωσε ο Art Hogan της B. Riley Financial. “Πιστεύω ότι οποιαδήποτε αβεβαιότητα σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους, θα προκαλέσει ένα μικρό sell-off”, πρόσθεσε ο Hogan.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε άνω του 2%, μετά από δημοσίευμα του CNN, σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Οικονομικών Τζάνετν Γέλεν φέρεται να δήλωσε στους επικεφαλής των τραπεζών ότι ίσως απαιτούνται περισσότερες συγχωνεύσεις. Το δημοσίευμα του CNN, που επικαλείται δύο άτομα με γνώση του θέματος, υποδηλώνει ότι περισσότερες περιφερειακές τράπεζες θα πρέπει να αγοραστούν από μεγαλύτερες εταιρείες για να μην χρεοκοπήσουν. Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τη συνάντηση την Πέμπτη, αλλά η ανακοίνωσή του δεν περιλάμβανε ενημέρωση για το θέμα.