11.1 C
Kifissia
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Wall: Κέρδη στην εβδομάδα παρά την κατρακύλα της Παρασκευής

Must read

Βαριές απώλειες κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας του Σεπτεμβρίου, τα οποία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να μειώνεται, διαψεύδοντας έτσι τις τις όποιες προσδοκίες για πιο ήπια στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικότερα, στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,11% ή κατά 630,15 μονάδες και έκλεισε στις 29.296,79 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολίσθησε κατά 2,77% ή κατά 103.62 μονάδες στις 3.640,90 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κατρακύλησε κατά 3,80% ή κατά 420,91 μονάδες στις 10.652,41 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, μόλις μία – η Merck – έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,24%), ενώ οι υπόλοιπες 29 με αρνητικό. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft, Intel και Walgreen Boots Alliance με “βουτιά” άνω του 5%.

Στην εβδομάδα, και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street “έσπασαν” ένα σερί τριών εβδομάδων με απώλειες. Ειδικότερα, οι Dow, S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο 1,99%, 1,51% και 0,73% αντίστοιχα.

Στην είδηση της ημέρας, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έδειξε για ακόμα ένα μήνα “ανοσία” απέναντι στις όποιες πιέσεις ασκεί η επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Fed, με την οικονομία της χώρας να προσθέτει ακόμα 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία έδειξαν μεν επιβράδυνση από τις +315.000 του Αυγούστου, αλλά σε γενικές γραμμές ήταν κοντά στους ιδιαίτερα ανθεκτικούς ρυθμούς που ανέμεναν οι αναλυτές (275.000 νέα μισθολόγια σε έρευνα του Dow Jones, 250.000 σε αντίστοιχη του Reuters).

Σημαντικότερα ήταν μάλλον τα νέα από το ποσοστό ανεργίας, το οποίο υποχώρησε στο 3,5% έναντι εκτίμησης για 3,7%, κάτι που δείχνει ότι δεν επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση που επιδιώκει η Fed προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι πιθανότητες για νέα γιγαντιαία αύξηση επιτοκίων 75 μονάδων βάσης (+0,75%) – την τέταρτη διαδοχική της Fed – έχουν ανέλθει πλέον στο 90%, όπως δείχνουν τα σχετικά πονταρίσματα των traders.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες οικονομικές προβολές της Fed έδειχναν πως η τράπεζα αναμένει το ποσοστό ανεργίας να αυξηθεί στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023, με την αναλύτρια της Bank of America Μέγκαν Σβάιμπερ να γράφει χαρακτηριστικά ενόψει της έκθεσης ότι η Fed θέλει να δει μια “ρωγμή” στην αγορά εργασίας προτού σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Παράλληλα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο προτού αρχίσουν να περιορίζονται, οι αποδόσεις των τίτλων των ΗΠΑ ακολουθούν εκ νέου ανοδική πορεία. Ενδεικτικά το 10ετές ΗΠΑ ενισχύθηκε έως και κατά 68 μονάδες βάσης στο 3,892%.

“Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμένονταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας φαίνεται κάτι με με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές, λόγω του τι σημαίνει για τη Fed”, αναφέρει ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial. “Σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας αυτό φυσικά κάνει τη Fed να προετοιμάζεται να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο στόχος της Fed να πετύχει μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων για τον έλεγχο του υψηλού πληθωρισμού φαίνεται λιγότερο πιθανός εν μέσω της συνεχιζόμενης δυναμικής της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τον Ron Temple, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lazard Asset Management.

“Ενώ η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται, η αμερικανική οικονομία παραμένει υπερβολικά θερμή για να πετύχει η Fed τον στόχο της για τον πληθωρισμό”, ανέφερε ο Temple. “Ο δρόμος προς μια ήπια προσγείωση γίνεται όλο και πιο δύσκολος”.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article