15.2 C
Kifissia
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Wall: Επέστρεψε στα κέρδη, αλλά δεν κέρδισε το πρόσημο στην εβδομάδα

Must read

Η Wall διέκοψε ένα πτωτικό σερί δύο ημερών και έκλεισε σε θετικό έδαφος την Παρασκευή, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση δεν κατάφερε να βγει από τον κλοιό των πιέσεων που άσκησαν τα “γεράκια” της Fed στέλνοντας σήμα για συνέχεια στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Nasdaq και S&P 500 βρέθηκαν για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης στο “κόκκινο”, ωστόσο ανέκαμψαν στο τέλος, ενώ ο Dow αντιστάθηκε στις αρνητικές τάσεις και άφησαν τον βιομηχανικό δείκτη να αντιστέκεται.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 200 μονάδες ή 0,59% στις 33.745,69, ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,48% στις 3.965,34 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (συν 1 μονάδα) στις 11.146,06  μονάδες.

Στην εβδομάδα, όμως, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν πτωτικά. Ο Dow έχασε λιγότερο του 0,1%, ο S&P 500 διολίσθησε κατά 0,7%, και ο Nasdaq σημειώσε τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 1,6%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη 20 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Στην κορυφή βρέθηκε η United Health με άνοδο 2,87% και ακολούθησαν η Cisco στο +2,58% και η Merck στο +1,88%. Στον πυθμένα του δείκτη η Salesforce που υποχώρησε κατά 1,08%.

Στις υπόλοιπες κινήσεις των μετοχών, η Gap ενισχύθηκε κατά 7,38% μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο, ενώ και οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Applied Materials πρόσθεσε 0,25% μετά την ανακοίνωση ισχυρότερων του αναμενόμενου κερδών και εσόδων στην ολοκλήρωση του οικονομικού της έτους.

Οι επενδυτές συνέχισαν να σταθμίζουν τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, με τον επικεφαλής του παραρτήματος στο St. Louis, James Bullard, να επισημαίνει από χθες πως “το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη στη ζώνη που θα μπορούσε να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστικό” και να εκτιμά πως το βασικό επιτόκιο της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ “θα πρέπει να φτάσει κατ’ ελάχιστον στο 5% έως 5,25% και ίσως χρειαστεί να αγγίξει το 7%” για να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη και να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.

“Η άποψη του Bullard ότι τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο του 5-7% είχε ως στόχο να κάμψει την έμμεση καμπύλη των Fed Funds, έτσι ώστε ο αποπληθωρισμός που έχουν τιμολογήσει οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 να μην θεωρείται δεδομένος”, σχολίασαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Evercore ISI.

Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης Σούζαν Κόλινς σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης εξακολουθεί να βρίσκεται “στο τραπέζι”, καθώς η Fed πρέπει να κάνει περισσότερα για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό

Η αναφορά της Κόλινς σε άλλη μία επιθετική αύξηση των επιτοκίων οδήγησε ανοδικά την αγορά ομολόγων με το 2ετές των ΗΠΑ να σκαρφαλώνει στο 4,510% κερδίζοντας κατά 5,8 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο του επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου. Στην εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 18,6 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ πρόσθεσε 4,3 μονάδες βάσης στο 3,817%, ωστόσο στην εβδομάδα έχασε 1,1 μ.β.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,2% την Παρασκευή.

Σημειώνεται πως με το τέλος της σημερινής συνεδρίασης έληξαν δικαιώματα προαίρεσης αξίας περίπου 2,1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

“Βουτιά” 5,9% στις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών τον Οκτώβριο

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 5,9% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 4,43 εκατ. μονάδων όπως ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το σταθερό επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια 30 ετών σκαρφάλωσε σε υψηλό 20 ετών.

Χωρίς την πρωτοφανή βουτιά που σημείωσαν οι πωλήσεις κατά την αρχική φάση της πανδημίας του κορονοϊού την άνοιξη του 2020, αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 4,38 εκατ. μονάδες.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article