Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: Διεύρυνε στις 5 εβδομάδες το κερδοφόρο σερί – Σε νέο υψηλό...

Wall: Διεύρυνε στις 5 εβδομάδες το κερδοφόρο σερί – Σε νέο υψηλό 22 μηνών ο Dow

0

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ερμήνευσαν την πολύ προσεκτική τοποθέτηση του προέδρου της Fed, Jerome Powell, από την Ατλάντα ως “σήμα” ότι τουλάχιστον η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Το ισχυρό ράλι από τις αρχές Νοεμβρίου αποδίδεται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, την πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων και τις προσδοκίες που συντηρούνται για μειώσεις των επιτοκίων το επόμενο έτος.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones διεύρυνε το υψηλό του 22 μηνών, κερδίζοντας 294 μονάδες ή 0,82% και έκλεισε στις 36.245,50 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 26,83 μονάδες ή 0,59% στις 4.594,63 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλότερό του επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κατέγραψε κέρδη 78,81 μονάδων ή 0,55% στις 14.305,03 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη στο 5νθήμερο, διευρύνοντας το θετικό σερί στις 5 εβδομάδες.  Μεγάλος κερδισμένος ο βιομηχανικός δείκτης που πρόσθεσε 2,4% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq είχαν μικρότερα κέρδη 0,8% και 0,4% αντιστοίχως.

Είναι ξεκάθαρο ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία όπως αναμενόταν, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στην Ατλάντα.

“Ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιξης της νομισματικής μας πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Η αποφασιστικότητα με την οποία απαντήσαμε στον πληθωρισμό βοήθησε επίσης να διατηρηθεί η αξιοπιστία της Fed, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες των πολιτών για τον μελλοντικό πληθωρισμό παραμένουν καλά αγκιστρωμένες” σημείωσε ο Πάουελ.

Όπως τόνισε, “έχοντας φτάσει τόσο μακριά, και τόσο γρήγορα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχωράει μπροστά προσεκτικά, καθώς αρχίζει να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των ρίσκων της υπερβολικής και τις ελλιπούς σύσφιξης”.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πάουελ επανέλαβε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κηρύξει η Fed τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού. “Είμαστε προετοιμασμένοι να συσφίξουμε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική αν αυτό χρειαστεί” υπογράμμισε ο Πάουελ.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής εξακολουθούν να θεωρούν την αβεβαιότητα στο οικονομικό outlook ως “εξαιρετικά υψηλή”, το οποίο είναι ένας παράγοντας πίσω από την επιμονή τους ότι τα επιτόκια μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο να αυξηθούν ξανά.

“Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει“, δήλωσε ο Πάουελ

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσδοκώμενη “ομαλή προσγείωση” φαίνεται όλο και πιο πιθανή, με την αγορά εργασίας να είναι ακόμα ισχυρή παρά το γεγονός ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η ανάπτυξη επιβραδύνονται.

Οι αγορές στάθμισαν πως ο Πάουελ κινήθηκε με τα σχόλιά του “προς το στρατόπεδο των ήπιων”, δήλωσε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial, σε σχόλιο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Πάουελ είπε ότι η πολιτική είναι περιοριστική, αλλά σήμερα έκανε λόγο για περιοριστική στάση”. Οι αγορές δικαίως στέκονται σε αυτή τη λεπτή ρητορική διαφοροποίηση”.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά τον Νοέμβριο, ορισμένοι στη Wall Street συμβουλεύουν τους επενδυτές να παραμείνουν προσεκτικοί στο τέλος του έτους και το 2024.

“Όλοι είναι πραγματικά χαρούμενοι και ήρθε η ώρα είτε για μια διόρθωση είτε για κάποιου είδους οπισθοδρόμηση καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά”, δήλωσε ο Chris Harvey της Wells Fargo στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο επικεφαλής έρευνας μετοχών πρόσθεσε ότι η αγορά φαίνεται “δραματικά υπερτιμημένη”, οι μειώσεις επιτοκίων μοιάζουν απίθανες μέχρι το β’ εξάμηνο του 2024 και οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κινηθούν αμυντικά.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές αναμένουν μείωση επιτοκίων το α’ εξάμηνο του 2024, ωστόσο ένας συγκεκριμένος αναλυτής αναμένει ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να δει οριστική διαβεβαίωση από τους δείκτες του πληθωρισμού πριν αρχίσει να μειώνει επιτόκια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα τον Howard Silverblatt, ανώτερο αναλυτή στην S&P Dow Jones Indices, η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει μάλλον το γ΄ τρίμηνο του 2024.

“Όσον αφορά τη Fed, περισσότερες τοποθετήσεις στελεχών της θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο οι προσδοκίες για περικοπή στο α’ εξάμηνο φαίνεται να έχουν κυριεύσει την άποψη της πλειοψηφίας”, έγραψε την Πέμπτη ο Silverblatt.

“Εγώ, ωστόσο, τοποθετούμαι με τη μειοψηφία: η Fed χρειάζεται να δει τις στάχτες του πληθωρισμού να κρυώνουν και δεν θα διακινδυνεύσει ούτε ικμάδα πληθωρισμού, που σημαίνει ότι θα αναμείνει μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2024 (με τη συνεχιζόμενη ισχυρή απασχόληση για το α’ εξάμηνο του 2024 να μην βοηθά το χρονοδιάγραμμα της πρώτης περικοπής)”, πρόσθεσε.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance (+4,26%), Nike (+3,26%)Salesforce (+3,22%), ενώ στον πυθμένα βρέθηκε η Intel, με πτώση άνω του 2%.

Σε χαμηλό δύο μηνών το 10ετές

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή, με το 2ετές  να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο. Ειδικότερα το 2ετές έχασε 15 μονάδες βάσης και έκλεισε στο 4,565%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου. Στην εβδομάδα κατρακύλησε κατά 39,2 μ.β.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ διολίσθησε κατά 12,4 μονάδες βάσης στο 4,225% υποχωρώντας σε χαμηλό 2 μηνών. Στην εβδομάδα, το 10ετές υποχώρησε κατά 25,8 μονάδες βάσης.

Η πτώση του 10ετούς συνεχίζεται, σχολίασε ο Josh Jamner, αναλυτής στην ClearBridge Investments, κίνηση που δίνει ανοδική ώθηση στους χρηματιστηριακούς τίτλους όμως.

Σε ύφεση τον Νοέμβριο ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ

Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το Νοέμβριο, όπως έδειξαν δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) έμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, στις 46,7 μονάδες, παραμένοντας για 13ο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Η μέτρηση διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να σκαρφαλώσει στις 47,6 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων υποχώρησε και το ανεκτέλεστο των παραγγελιών συνέχισε να συρρικνώνεται. Η απασχόληση, στο μεταξύ, υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Επιδείνωση της δραστηριότητας έδειξε και η αντίστοιχη έρευνα της S&P Global.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, από 50 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της έρευνας τα οποία επιβεβαίωσαν την αρχική μέτρηση.

Η κάμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα υποχώρηση των νέων παραγγελιών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στους έξι από τους τελευταίους επτά μήνες.

“Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ γνώρισαν άλλον έναν δύσκολο μήνα το Νοέμβριο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Exit mobile version