16.3 C
Kifissia
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Wall: Δεν ήρθε το “Santa Claus ράλι” φέτος – Η χειρότερη χρονιά από το 2008

Must read

Με απώλειες ολοκλήρωσε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022 η Wall Street – μακριά από τα χαμηλά ημέρας -, αποχαιρετώντας το έτος με τη χειρότερη επίδοση από το 2008.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 73,55 μονάδων σήμερα ή 0,22% στις 33.147,25 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 9,78 μονάδες ή 0,25% στις 3.839,50 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq έχασε 11,61 μονάδες ή 0,11% στις 10.466,48  μονάδες.

Σε επίπεδο έτουςο S&P έκλεισε με πτώση 19,4%, στη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data (DJMD). Το ίδιο ισχύει και για τον Dow Jones, ο οποίος έκλεισε το έτος με πτώση 8,8% ενώ ο Nasdaq κατρακύλησε κατά 33,1%.

Το 2022 ήταν επίσης το τέταρτο χειρότερο έτος για τον S&P 500 από τη σύστασή του το 1957.

Τα μόνα έτη κατά τα οποία οι δείκτες τα πήγαν χειρότερα ήταν το 2002, το 1974 και το 2008, σύμφωνα με την DJMD.

Καθώς οι προηγουμένως υψηλές σε απόδοση τεχνολογικές μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία ευαίσθητα στα επιτόκια κατέρρευσαν, οι μετοχές αξίας υπεραπέδωσαν φέτος, στέλνοντας τον Dow στη μεγαλύτερη υπεραπόδοση ημερολογιακού έτους έναντι του Nasdaq από το 2000.  Ο Dow κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη υπεραπόδοσή του έναντι του S&P 500 από τη σύσταση του δείκτη.

Οι ενεργειακές μετοχές αποτέλεσαν το μοναδικό φωτεινό σημείο, καθώς ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του με κέρδη 59%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 11 έκλεισαν με κέρδη σήμερα και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Συγκεκριμένα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Intel, Boeing και JP Morgan με άνοδο 0,84%, 0,84% και 0,66% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Home Depot, Travelers και MCDonald’s με πτώση 1,42%, 1,03% και 0,90% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι δείκτες πραγματοποίησαν ράλι σε μία προσπάθεια αντίδρασης λίγο πριν το τέλος του έτους με άνοδο περίπου 2,6%, 1,8% και 1,05% για τους Nasdaq, S&P 500 και Dow αντίστοιχα, χωρίς όμως αυτή η τάση να συνεχιστεί σήμερα.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά έκλεισε την Παρασκευή το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ, το οποίο κατέγραψε την καλύτερη χρονιά του εδώ και δεκαετίες, με ώθηση από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η Fed προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, το 10ετές ενισχύθηκε κατά 238 μονάδες βάσης στο έτος, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 1953, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, καθώς η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980 για να καταπολεμήσει το πληθωριστικό ράλι. Σήμερα ο 10ετής τίτλος του αμερικανικού δημοσίου πρόσθεσε 4,6 μονάδες βάσης στο 3,881%.

Το 2ετές ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση προσθέτοντας 6.5 μονάδες βάσης στο 4,432%, ενώ στο έτος εκτινάχθηκε κατά 370 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ετήσια αύξησή του από την πρώτη του τακτική έκδοση το 1972.

Η σημερινή ημέρα αποτέλεσε την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης μιας επώδυνης χρονιάς για τις μετοχές. Η ευμετάβλητη bear market, ο επίμονος πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έπληξαν τις μετοχές ανάπτυξης και τεχνολογίας. Οι παράγοντες αυτοί επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Καθώς τελειώνει το 2022, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πόνος δεν έχει τελειώσει ακόμα και αναμένουν ότι η bear market θα παραμείνει μέχρι να επέλθει ύφεση ή να κάνει στροφή στην πολιτική της η Fed. Ορισμένοι προβλέπουν επίσης ότι οι μετοχές θα σημειώσουν νέα χαμηλά.

“Υπάρχουν πολλά ερωτήματα καθώς μπαίνουμε στο νέο έτος, αλλά σίγουρα θα χαρούμε να δούμε το 2022 να φεύγει”, δήλωσε στο CNBC η Rebecca Felton, αναλύτρια της Riverfront Investment Group.

Οι  δείκτες έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το τελευταίο ράλι που πήρε ώθηση από τις ελπίδες για μια στροφή της πολιτικής της Fed υποχώρησε τον Δεκέμβριο, αφού η τράπεζα ανέφερε ότι πιθανότατα θα περιμένει μέχρι το 2024 για να μειώσει τα επιτόκια.

Οι αβέβαιες προοπτικές για το 2023 είχαν επίσης αντίκτυπο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τη δυναμική των εταιρικών κερδών και της οικονομίας με την περίοδο των κερδών δ’ τριμήνου να αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. “Νομίζω ότι η Fed και στη συνέχεια τα κέρδη στα μέσα Ιανουαρίου, θα δώσουν τον τόνο για τους επόμενους έξι μήνες. Μέχρι τότε, κανείς δεν ξέρει”, σημείωσε η Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια  κατά περισσότερες από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους, οδηγώντας το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Ο χρόνος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της Fed θα έχει πιθανότατα σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές, σύμφωνα με την  Forrest, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Το επόμενο έτος, “είναι πιο πιθανό να στραφούμε προς τους φόβους γύρω από την οικονομική ανάπτυξη σε αντίθεση με τον πληθωρισμό”, δήλωσε ο Mark Heppenstall, επικεφαλής επενδύσεων στην Penn Mutual Asset Management. “Νομίζω ότι η μείωση της ανάπτυξης θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο σημαντική μείωση του πληθωρισμού”.

Ο Eric Sterner, CIO της Apollon Wealth Management, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε ύφεση το επόμενο έτος και ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να βιώσει νέα πτώση, καθώς οι εταιρείες ενδεχομένως αναθεωρήσουν καθοδικά τα κέρδη τους. “Νομίζω ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη του 2023 είναι ακόμη πολύ υψηλές”, δήλωσε.

Στα μάκρο της ημέρας ο δείκτης Chicago PMI ανέκαμψε στις 44,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από 37,2 τον προηγούμενο μήνα, που ήταν το χαμηλότερ επίπεδο από την οικονομική κρίση του 2007/2008.  Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν μέτρηση στις 40,5 μονάδες. Οι μετρήσεις κάτω του 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση.

“Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τον τομέα της μεταποίησης”, δήλωσε ο Richard Moody, επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial Corp..

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article