Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: “Βουτιά” 530 μονάδων ο Dow, “ξεφούσκωσε” η αντίδραση του Nasdaq

Wall: “Βουτιά” 530 μονάδων ο Dow, “ξεφούσκωσε” η αντίδραση του Nasdaq

0

Σημαντικές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή. Ο Dow έκανε “βουτιά” 532 μονάδων στη χειρότερη ημέρα του από τις 30 Νοεμβρίου, ο S&P 500 έχασε άνω του 1%, ενώ η θετική αντίδραση του Nasdaq στο χθεσινό sell-off “ξεφούσκωσε” στο τέλος για να υποχωρήσει ο τεχνολογικός δείκτης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 εβδομάδων, αλλά κρατώντας τις 15.000 μονάδες.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά έχουν επιδεινώσει οι εντεινόμενες ανησυχίες για τον αντίκτυπο από την εξάπλωση της μετάλλαξης στην οικονομική ανάκαμψη, με τους επενδυτες να σταθμίζουν παράλληλα τις πρόσφατες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη νομισματική τους πολιτική.

Οι πιέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διήμερο οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου αντικατοπτρίζουν αυτή την αλλαγή του κλίματος. Οι επενδυτές αποτραβήχτηκαν από τις “Big Tech” και κινήθηκαν προς πιο “ευαίσθητους” οικονομικά κλάδους, καθώς ανησυχούν πως η αύξηση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος που προανήγγειλε η Fed θα επηρεάσει ορισμένα από τα βαριά χαρτιά που έχουν υπεραποδώσει μέσα στο 2021.

H πιο “επιθετική” στάση που υιοθέτησε την Τετάρτη η Federal Reserve, αποφασίζοντας να επιταχύνει το tapering και να προχωρήσει σε (πιθανόν τρεις) αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022, προκάλεσε “σχεδόν μανιώδεις κινήσεις” και έντονες μεταβολές στην αμερικανική αγορά, σχολίασε ο Tim Courtney, επικεφαλής επενδύσεων της Exencial Wealth Advisors. “Βρισκόμαστε πλέον πολύ έξω από το εύρος αυτού που θα θεωρούσαμε φυσιολογικό πληθωρισμό”, πρόσθεσε, με το κόστος ζωής κατά την πανδημία να εκτοξεύεται σε υψηλότερα επίπεδα “από αυτά που έχουμε βιώσει την τελευταία δεκαετία”.

Επιπλέον, οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας δημιούργησαν ένα μεικτό κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τον πληθωρισμό έναντι της νομισματικής στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την περαιτέρω επιβράδυνση των αγορών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP), και ανακοίνωσε επίσημα ότι θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022. Παράλληλα, όμως, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξηαφού αποφάσισε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 0,25%, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία. Παράλληλα, αυξήσεις των επιτοκίων ανακοίνωσαν οι Κεντρικές Τράπεζες της Νορβηγίας και του Μεξικό.

“Η αμερικανική αγορά ολοκληρώνει την εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, αφού οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθέτησαν σε μεγάλο βαθμό μια πιο “επιθετική” στάση αυτή την εβδομάδα”, δήλωσε ο Craig Erlam, αναλυτής της OANDA.

“Ο χρόνος θα δείξει εάν οι επενδυτές υποστηρίζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών τόσο πολύ όσο φάνηκε αρχικά. Η δεκαετία -και παραπάνω- εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων ήταν ευνοϊκή για τους επενδυτές και η πορεία που χαράσσουν πλέον πολλές κεντρικές τράπεζες τούς κάνει λίγο πιο δύσκολη τη ζωή, αλλά όχι τόσο δύσκολη όσο ο υψηλός πληθωρισμός”.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Νέας Υόρκης, John Williams, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό χωρίς ύφεση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο Williams ρωτήθηκε σχετικά με ένα άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, όπου ο τελευταίος ανέφερε ότι έχουν υπάρξει λίγες, αν όχι καμία, περιπτώσεις κατά τις οποίος ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε επιτυχώς χωρίς ύφεση. “Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το κάνουμε”, απάντησε ο Williams.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε ότι εάν η οικονομία αναπτυχθεί το επόμενο έτος με τον ρυθμό που αναμένεται, μπορεί να είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια δύο ή τρεις φορές, μέσα στο 2022.

Αναλυτές, πάντως, αποδίδουν την έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στο λεγόμενο quadruple witching, δηλαδή στην ταυτόχρονη λήξη futures και options σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές, καθώς και στο rebalancing στο τέλος του τριμήνου.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ απώλεσε δύο μονάδες βάσης στο 1,401%, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν κάτω από το 1,4% για πρώτη φορά από τις 6 Δεκεμβρίου. Στην εβδομάδα, το 10ετές έχασε 8,6 μ.β.

“Βλέπουμε τον κίνδυνο μιας “βουτιάς” των ομολόγων. Αυτό είναι θετικό για τις μετοχές αξίας σε σύγκριση με τις μετοχές ανάπτυξης”, σχολίασαν οι διαχειριστές κεφαλαίων της Amundi.

Το δολάριο κέρδισε 0,6% σύμφωνα με τον δείκτη ICE US Dollar, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,5%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά 1,48% στις 35.365,44 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,03% στις 4.620,64 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,07% στις 15.169,68 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Μεγάλος χαμένος ο Nasdaq που υποχώρησε κατά 3%. Ο Dow έχασε 1,75% και ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,9%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 5 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 25 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι ΙΒΜ (+1,17%) και Boeing (0,96%). Tις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Goldman Sachs (-3,92%), Walmart (-3,2%) και Home Depot (-2,89%).

Οι περισσότερες τεχνολογικές μετοχές Μegacap διαπραγματεύτηκαν στο “κόκκινο”. Συγκεκριμένα, η Microsoft υποχώρησε κατά 0,34%, η Alphabet διολίσθησε κατά 1,88% και η Meta Platforms κατά 0,33%. Αντιθέτως η Amazon κέρδισε 0,68%.

H General Motors έχασε 5,53% μετά την αιφνίδια αποχώρηση του επί σειρά ετών στελέχους της εταιρείας Dan Ammann.

Η μετοχή της Rivian Automotive κατρακύλησε κατά 10,26% μετά την πρώτη τριμηνιαία έκθεσή της ως δημόσια εταιρεία.

Στα εταιρικά νέα, η U.S. Steel X προειδοποίησε για “προσωρινή επιβράδυνση” των παραγγελιών κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου. Η μετοχή της έκλεισε με πτώση 1,7%.

Exit mobile version