Σε κλοιό πιέσεων και σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street που δεν κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στην ισχυρή συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς τα θετικά νέα από την αγορά εργασίας τέλικά μάλλον ενέτειναν τις ανησυχίες για την επιθετικότητα της Fed παρά ενίσχυσαν την επενδυτική διάθεση.
Οι ισχυρές απώλειες της Παρασκευής έσπρωξαν την αμερικανική αγορά στο “κόκκινο” σε εβδομαδιαία βάση, με τους τρεις δείκτες να σημειώνουν απώλειες πέριξ του 1%.
Μετά την ψυχρολουσία χτες από τα στοιχεία της ADP για τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο, που κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις, η επίσημη έκθεση του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ προσέθεσε 390.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μεσοσταθμική εκτίμηση αναλυτών στο Reuters για 318.00 νέες θέσεις.
Τον Απρίλιο η αγορά εργασίας είχε προσθέσει 428.000 θέσεις, ενώ γενικότερα κατά τους 12 μήνες που είχαν προηγηθεί ο αριθμός ήταν πάνω από τις 400.000 φέρνοντας τα επίπεδα της απασχόλησης σε απόσταση 1% από την προ πανδημίας εποχή.
“Παρά τη μικρή υποχώρηση η αγορά εργασίας παραμένει ξεκάθαρα σφιχτή, απομακρύνοντας τους φόβους για ύφεση”, δήλωσε στο CNBC ο Daniel Zhao, ανώτερος οικονομολόγος της Glassdoor. “Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημάδια μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, χωρίς ενδείξεις ότι πατιέται φρένο προς το παρόν”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Παράλληλα, το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,3% από τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτίμηση για +0,4%. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό 5,2%, όπως προέβλεπαν οι εκτιμήσεις.
Στο αντίποδα βέβαια, η ισχυρή δυναμική που εμφανίζει η αγορά εργασίας σημαίνει ότι η Fed δεν έχει λόγο να διακόψει την πορεία αύξησης των επιτοκίων.
“Τόσο ισχυροί αριθμοί θα εξαλείψουν πιθανώς τις ελπίδες να εξετάσει η Fed μια παύση των αυξήσεων επιτοκίων μετά από εκείνες του Ιουνίου/Ιουλίου”, επισημαίνει ο Tom Essaye της Sevens Report.
Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, η απόδοση του 10ετους των ΗΠΑ ενισχύθηκε σήμερα κατά 4,1 μονάδες βάσης στο 2,955%, κάτι που όπως είθισται ενίσχυσε τις πιέσεις στους αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας.
Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός με τον οποίο συνεχίζουν να εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζεται αμείωτος.
Μεταξύ άλλων, απηχώντας τις θέσεις του επικεφαλής της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον για επερχόμενο “οικονομικό τυφώνα”, ο πρόεδρος και COO της Goldman Sachs Τζον Γουόλντρον δήλωσε χτες ότι οι τρέχουσες οικονομικές αναταράξεις είναι από τις χειρότερες που έχει συναντήσει ποτέ στην καριέρα του.
“Προφανώς έχουμε περάσει από πολλούς κύκλους, αλλά το πλήθος των ταυτόχρονων κραδασμών στο σύστημα, για μένα είναι άνευ προηγουμένου”, ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο.
Ακόμα πιο δυσοίωνος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίων BlackRock, ο Λάρι Φινκ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς για αρκετά χρόνια ακόμα καθώς το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις στενώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της BlackRock, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 9,6 τρισ. δολαρίων, η Fed δεν διαθέτει από μόνη της εργαλεία για να διορθώσει προβλήματα εφοδιαστικής φύσης στην οικονομία, κάτι που κατά τον ίδιο σημαίνει ότι η μεταβλητότητα στις αγορές θα διατηρηθεί.
Δείκτες – Στατιστικά
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολίσθησε κατά περίπου 350 μονάδες ή 1,05% στις 32.898,91, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,64% στις 4.108,44 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq υποχώρησε κατά 2,47% στις 12.012,73 μονάδες.
Στην εβδομάδα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Ο Dow έχασε 0,95%, ο S&P 500 βρεθηκε στο -1,2% και ο Nasdaq απώλεσε 1%.
Από τους 30 τίτλους που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, μόλις 4 παρέμειναν σε θετικό έδαφος, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες (άνω του 3%) σημείωσαν οι Apple και Intel. Συγκεκριμένα, η Apple έκλεισε στο -3,86%, μετά από αρνητική έκθεση της Morgan Stanley.
Οι πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο έφεραν τη Micron Technology στο -7,2%, ενώ η Nvidia υποχώρησε κατά 4,45%. Η Tesla κατρακύλησε κατά -9,22% με φόντο τη δήλωση του Έλον Μασκ ότι επιθυμεί να περικόψει το 10% του δυναμικού της, καθώς έχει “πολύ άσχημο αίσθημα για την οικονομία”.