16 C
Kifissia
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Wall: Βαριές απώλειες στην εβδομάδα, με “βουτιά” 4,8% του S&P 500 και 5,5% του Nasdaq

Must read

Δεν έφταναν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό που οδήγησαν την αμερικανική αγορά την Τρίτη στις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Ιούνιο του 2020, ήρθε και η απόφαση της FedEx να αποσύρει τις οικονομικές προβλέψεις της, σημαίνοντας συναγερμό για τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, για να γράψει τον επίλογο μιας -ούτως ή άλλως- δύσκολης εβδομάδας για τη Wall με “κόκκινο” και πάλι.

Συγκεκριμένα, και οι τρεις κύριοι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έκλεισαν με απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, όταν ο Dow βρέθηκε να χάνει 400 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq στο -2%.

Εντέλει, ο βιομηχανικός Dow έχασε 139,40 μονάδες ή 0,45% στις 30.822,42, μία μέρα μετά το χαμηλότερο κλείσιμό του από τα μέσα Ιουλίου. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,72% στις 3.873,33 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 0,9% στις 11.448,40 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,1%, ο S&P 500 έχασε 4,8%, ενώ το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε ο Nasdaq που υποχώρησε κατά 5,5%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη οι 14 έκλεισαν την Παρασκευή με θετικό πρόσημο και οι 16 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Home Depot στο +1,63%, και Amgen και Johnson & Johnson στο +1,53% έκαστη. Στον πυθμένα, βαριές απώλειες στο 3,67% για την Boeing και ακολούθησαν οι Chevron (-2,5%) και Walt Disney (-2,27%).

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό (8,3%) αυτή την εβδομάδα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις ελπίδες των επενδυτών για μια ουσιαστικά επιβράδυνση των τιμών που θα επιτρέψει στην Federal Reserve να αφήσει το πόδι από το γκάζι στις αυξήσεις των επιτοκίων της και ορισμένες προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων ακόμη και άνω των 75 μονάδων βάσης, που έως τώρα φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan για τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ σημείωσε μικρότερη του αναμενομένου άνοδο, αφού διαμορφώθηκε στις 59,5 μονάδες (έναντι 58,2 τον Αύγουστο), ενώ οι προβλέψεις τον ήθελαν να αγγίζει τις 60.

Ταυτόχρονα, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον μέσο όρο του πληθωρισμού μέσα στην επόμενη πενταετία υποχώρησαν ελαφρά από το 2,9% στο 2,8%.

Τη Wall, πάντως, τρόμαξε σήμερα και η αμερικανική FedEx -η οποία θεωρείται σημείο αναφοράς για την παγκόσμια οικονομία και για τον ευρύτερο κλάδο logistics- αφού απέσυρε τις οικονομικές της προβλέψεις που είχε εκδώσει μόλις πριν από τρεις μήνες, σηματοδοτώντας ότι οι καταναλωτές εξοικονομούν για είδη πρώτης ανάγκης όπως αέριο και τρόφιμα, εν όψει της περιόδου των διακοπών, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αποθαρρύνουν τις περιστασιακές αγορές.

Η μετοχή της FedEx κατρακύλησε κατά 21,4% στα 161,02 δολάρια και συμπαρέσυρε την ανταγωνίστρια UPS σε πτώση 4,52%, ενώ εταιρείες λιανικών πωλήσεων όπως η Amazon.com και η Target υποχώρησαν επίσης κατά 2,18% και 0,56% αντίστοιχα.

“Το γεγονός ότι η FedEx αναμένει πως η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση έχει κάνει τους traders να κινούνται επιφυλακτικά και δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να αγοράσουν τώρα”, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade.

“Πολύ πιθανό να δούμε το ίδιο σήμα και από άλλες εταιρείες τις επόμενες ημέρες και αυτό θα επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα”, πρόσθεσε ο Aslam.

Αρνητικό σήμα εξέπεμψε και η General Electric που διολίσθησε κατά 3,66%, αφού η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Carolina Happe δήλωσε σε συνέδριο για επενδυτές ότι οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ασκούν πιέσεις στον Όμιλο.

Σημειώνεται πως πολλοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους για εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Σύμφωνα με στοιχεία της FactSet, οι προσδοκίες για την αύξηση των κερδών του S&P 500 διαμορφώνονται στο 3,7% για το γ’ τρίμηνο, μειωμένες σημαντικά από τις προσδοκίες για αύξηση της τάξης του 9,8% στα τέλη Ιουνίου.

Οι αναλυτές έχουν περικόψει τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του γ’ τριμήνου τους τελευταίους 2-3 μήνες για όλους τους κλάδους του S&P 500 εκτός από την ενέργεια, ενώ 7 από τους 11 κλάδους του δείκτη αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση κερδών σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με μόλις 3 το β’ τρίμηνο.

Η διστακτικότητα στη σημερινή συνεδρίαση οφείλεται και στο λεγόμενο triple witching όπου πραγματοποιήθηκε η ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών – δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,1 μονάδα βάσης στο 3,447%, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 12,6 μ. β. στο έβδομο διαδοχικό θετικό 5νθήμερο. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,2 μονάδες βάσης στο 3,859%, αλλά στην εβδομάδα σκαρφάλωσε κατά 29 μ. β., στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου.

Το δολάριο σημείωσε οριακές απώλειες την Παρασκευή.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article