Wall: απώλειες 350 μονάδων, εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία

0
329

Στο “κόκκινο” ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τη μεταβλητότητα σε μετοχές και αποδόσεις ομολόγων σε περιβάλλον νομισματικής σύσφιγξης να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα, εν αναμονή και των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 346,93 μονάδες ή 1,15%, στις 29.926,94 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 38,88 μονάδες ή 1,03%, στις 3.744,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 75,33 μονάδες ή 0,68%, στις 11.073,31.

Παρ’ όλη την πτώση τους, οι δείκτες βρίσκονται σε πορεία για εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4%.

Ο κλάδος της ενέργειας είχε την καλύτερη επίδοση, με άνοδο 1,3%, ενώ των απωλειών ηγήθηκε ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφέλειας, με πτώση άνω του 2%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 3,809%, ενώ εκείνη του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, πιο ευαίσθητη στις αλλαγές νομισματικής πολιτικής, ενισχύθηκε κατά 6 μ.β., στο 4,216%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ή κατά πόσο οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve θα σπρώξουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ εγγύτερα στην ύφεση. Εν προκειμένω, αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τις επόμενες αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τα επιτόκια.

Στοιχεία του ADP τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η αγορά εργασίας ήταν ακόμη ισχυρή στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, με τις επιχειρήσεις να προσθέτουν 280.000 θέσεις, μέγεθος μεγαλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ωστόσο την Πέμπτη οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας εμφανίστηκαν περισσότερες του αναμενομένου, σε ένα σημάδι αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.

“Για ακόμη μία φορά, οι επενδυτές αναζητούν κακά νέα που να συνιστούν καλά νέα”, ανέφερε ο Chris Senyek της Wolfe Research, εννοώντας ότι στοιχεία που θα δείχνουν αποδυνάμωση της οικονομίας ίσως να έβαζαν φρένο στο μπαράζ αύξησης επιτοκίων από τη Fed.

Ο αναλυτής σημείωσε ακόμη ότι η γενική πρόβλεψή του μεσοπρόθεσμα, παρά τα διάσπαρτα ράλι ανακούφισης, είναι καθοδική για τις μετοχές.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 4 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν των Chevron, Catepillar, Home Depot ενώ των απωλειών εκείνες των 3M, ΙΒΜ, Walgreens Boots Alliance.

ΗΠΑ: Σε υψηλό πέντε εβδομάδων οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Σε υψηλό πέντε εβδομάδων εκτινάχθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι ενδεχομένως αυξάνονται οι απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους ως απόρροια της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου εκτινάχθηκε κατά 29.000 και ανήλθε στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 219.000 αιτήσεων.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν διαμόρφωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ανεργίας στις 203.000.

Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η εκτίναξη των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αποδίδεται στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά 40 ετών.

Ένας από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι να αντιστρέψει την “υπερθέρμανση” της αγοράς εργασίας, που έχει οδηγήσει σε άνοδο των μισθών, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η στρατηγική της Fed ενδεχόμενος να έχει αρχίσει ήδη να φέρνει αποτέλεσμα. Παρότι οι απολύσεις παραμένουν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, έχουν αυξηθεί σε υψηλό 18 μηνών. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς μεγάλες εταιρείες, όπως η General Electric, το Facebook και η Gap είτε έχουν ανακοινώσει απολύσεις είτε σχεδιάζουν να κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Fed προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023 από το τρέχον επίπεδο του 3,7%. Η κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει την Παρασκευή τη νέα έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο.