Wall: Αποχαιρέτισε με κέρδη τον Μάιο παρά τις απώλειες της εβδομάδας

0
239

Σημαντικά κέρδη για τον μήνα Μάιο κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, παρά τις απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ για σήμερα επικράτησε κυρίως θετικό κλίμα, με τον Dow Jones να καταγράφει  άνοδο άνω των 550 μονάδων καθώς ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα στο ταμπλό σήμερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,51% ή 574,84 μονάδες στις 38.686,32 μονάδες και ο S&P 500 πρόσθεσε 0,81% ή 42,40 μονάδες στις 5.277,88 μονάδες. Ο Nasdaq αντιθέτως υποχώρησε οριακά κατά 0,01% ή 2,06 μονάδες στις 16.735,02 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 2,36%, 4,84% και 6,88% αντίστοιχα. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τον έκτο θετικό μήνα σε επτά μήνες.

Αντίθετα, σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,93%, 0,48% και 1,1% αντίστοιχα. Ο S&P 500 και ο Nasdaq διέκοψαν τα σερί  πέντε κερδοφόρων εβδομάδων ενώ ο Dow σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόνο δύο έκλεισαν με απώλειες. Ειδικότερα, οι Caterpillar και Amazon έχασαν 1,60% και 0,12% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Salesforce, Boeing και UnitedHealth Group με άνοδο 7,52%, 2,97% και 2,96% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι χθες η μετοχή της Salesforce είχε καταγράψει “βουτιά” σχεδόν 20% μετά τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο έσοδα πρώτου τριμήνου χρήσης.

Σημειώνεται ότι σχεδόν πλήρως εναρμονισμένη με τις προβλέψεις ήταν η μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βάση του δείκτη PCE (δαπανών ατομικής κατανάλωσης) τον οποίο θεωρεί πιο κατατοπιστικό η Fed, με μία οριακά χαμηλότερη των εκτιμήσεων τάση σε μηνιαίο επίπεδο. Ειδικότερα, ο δομικός (πλην τροφίμων και ενέργειας) δείκτης PCE (Personal Consumption Expenditures) που βρίσκεται στο “μικροσκόπιο” της κεντρικής τράπεζες των ΗΠΑ διατηρήθηκε τον Απρίλιο στο 2,8% ετησίως, όπως προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών. Στη μηνιαία σύγκριση Απριλίου – Μαρτίου ο δείκτες έδειξε μικρή αύξηση 0,2%, ελαφρώς χαμηλότερα τόσο από τον περασμένο μήνα στο 0,3% όσο και από την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν να τρέξει και τώρα με 0,3%. Στο γενικό μέτρο του δείκτη, ο PCE παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 2,7% ετησίως τον Απρίλιο όπως και ένα μήνα πριν, ενώ σε επίπεδο μήνα σημείωσε εκ νέου αύξηση 0,3% όπως και τον Μάρτιο και όπως προέβλεπαν οι αναλυτές. Απροσδόκητη μείωση έδειξαν οι καταναλωτικές δαπάνες, έστω και οριακή κατά 0,1% έναντι εκτίμησης για οριακή αύξηση 0,1%.

“Τα σημαντικότερα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας ήρθαν και έφυγαν χωρίς να αποκλίνουν πολύ από τις προσδοκίες”, δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance. “Η αγορά έχει ανησυχήσει φέτος για τον πληθωρισμό και υπήρξε μια ανακούφιση σήμερα καθώς τα στοιχεία δεν ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο και μπορεί να υπάρχουν ακόμη και κάποια καλά νέα στην έκθεση στο βαθμό που η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών θα μπορούσε να προμηνύει χαμηλότερους αριθμούς πληθωρισμού”, πρόσθεσε.

“Η αγορά θα παραμείνει ασταθής”, δήλωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial, αναφέροντας μεταβλητές όπως οι επερχόμενες εκλογές των ΗΠΑ, οι αποδόσεις των ομολόγων και οι καταναλωτικές δαπάνες. “Υπάρχουν ερωτήματα ως προς το: Πού κατευθύνεται η οικονομία;”.

Ένα μεγάλο μέρος των κερδών του Μαΐου μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο της Nvidia, η οποία δημοσίευσε εντυπωσιακά κέρδη την περασμένη εβδομάδα. Η μετοχή της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης σημείωσε κέρδη άνω του 27% σε επίπεδο μήνα.

Οι traders αφομοίωσαν επίσης τα τελευταία αποτελέσματα των εταιρειών. Η Dell Technologies σημείωσε πτώση άνω του 17%, ακόμη και μετά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Η μετοχή της Zscaler που αφορά την ασφάλεια του cloud σημείωσε άνοδο άνω του 8%, ενώ η πλατφόρμα δεδομένων για προγραμματιστές MongoDB κατέγραψε βουτιά άνω του 23%. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Gap σημείωσε άλμα άνω του 28% και η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Nordstrom κέρδισε πάνω από 5%.