Home ΚΟΣΜΟΣ Wall: Ανέβασε ταχύτητα για δεύτερη σερί ημέρα – Άνοδος 1% για Nasdaq...

Wall: Ανέβασε ταχύτητα για δεύτερη σερί ημέρα – Άνοδος 1% για Nasdaq και S&P 500

0

Αν και οι συναλλαγές ξεκίνησαν υποτονικά και με μεικτά πρόσημα, από τα μέσα της συνεδρίασης οι κύριοι δείκτες της Wall ανέβασαν ταχύτητα και διεύρυναν τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν χθες, μετά τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για το τελευταίο κύμα της πανδημίας, οι οποίες δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για νέα lockdown.

Η αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στην οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται στο επίκεντρο των πρόσφατων διακυμάνσεων της αγοράς, με τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ωστόσο, να προσφέρουν στήριξη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βελτιώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022 παρά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 115,8 μονάδες τον Δεκέμβριο από 111,9 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές “έβλεπαν” ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 110,8 μονάδες.

Επιπλεόν, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να επιβράδυνε στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν καλύτερος απ’ ο,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, κάτι που βάζει την οικονομία σε καλό δρόμο να καταγράψει φέτος τις καλύτερες επιδόσεις από το 1984.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Στο β’ τρίμηνο η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 6,7%.

Η προηγούμενη μέτρηση για το γ’ τρίμηνο “έβλεπε” ανάπτυξη 2,1%. Αν και ανοδικά αναθεωρημένη, η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία γνώρισε μια ιστορική συρρίκνωση λόγω των αυστηρών μέτρων περιορισμού και των lockdowns που επιβλήθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Επιπλέον, η χθεσινή ομιλία του Τζο Μπάιντεν κατεύνασε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση του θα δημιουργήσει νέα κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα για τη διενέργεια ελέγχων και θα αγοράσει 500 εκατ. rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα αμερικανικά νοικοκυριά.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι πολιτείες και τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα θα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της Όμικρον. Το ιατρικό προσωπικό ενισχύεται με 1.000 άτομα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ ενισχύεται επίσης η χωρητικότητα των νοσοκομείων καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός για το προσωπικό.

Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αποθηκεύσει 400 εκατ. θεραπείες κατά της covid-19.

“Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι συνέπειες του νέου μεταλλαγμένου στελέχους θα είναι βραχύβιες και επομένως λιγότερο επιζήμιες για την αμερικανική οικονομία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρικοί ισολογισμοί παρουσιάζουν σταθερότητα και οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το κύμα αυτό χωρίς να πληγούν”, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες του ο Naeem Aslam, αναλυτής της AvaTrade.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έχασε 3 μονάδες βάσης στο 1,457%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data. Το δολάριο υποχώρησε  κατά 0,3% σύμφωνα με τον δείκτη ICE U.S. Dollar Index.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow σκαρφάλωσε κατά 0,74% στις 35.753,89 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 1,02% στις 4.696,56 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,18% στις 15.521,89 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη, 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι MIcrosoft (+1,88%), Caterpillar (+1,86%) και Apple (+1,57%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Nike (-0,77%) και Travellers Cos (-0,56%).

H Tesla ενισχύθηκε κατά 7,49%, αφού ο CEO της Elon Musk δήλωσε σε συνέντευξή του σε podcast ότι έχει πουλήσει αρκετές μετοχές για να ικανοποιήσει τις φορολογικές του απαιτήσεις.

Η Blackberry πρόσθεσε 1,73% στον απόηχο της ανακοίνωσης καλύτερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο.

Επιπλέον, η μετοχή της Amazon.com κέρδισε 0,36%, παρόλο που η πλατφόρμα cloud της Amazon Web Services παρουσίασε προβλήματα στη λειτουργία της σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ για τρίτη φορά μέσα σε έναν μήνα.

Best Wordpress Popup Plugin
Exit mobile version