12.7 C
Kifissia
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Wall: Ήπια κέρδη χάρισαν στον Dow Jones νέο ρεκόρ

Must read

Ήπια κέρδη σημείωσαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να επιλέγουν μετοχές ενέργειας και πρώτων υλών μία ημέρα προτού λήξει το 2020.

Τα κέρδη αυτά ήταν αρκετά για να ωθήσουν τον Dow Jones σε νέο ιστορικό υψηλό. 

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,24% ή 73 μονάδων, στις 30.409,56 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,13% ή κατά 5 μονάδες στις 3.732,04 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 19,78 μονάδων ή 0,15% στις 12.870 μονάδες.

Οι δείκτες είχαν σκαρφαλώσει σε νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη έκλεισαν με μικρές απώλειες μετά την απόφαση του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ να μπλοκάρει την πρωτοβουλία των Δημοκρατικών να περάσουν με γρήγορες διαδικασίες το νομοσχέδιο που ψήφισε τη Δευτέρα η Βουλή των Αντιπροσώπων, για την αύξηση του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης στις επιταγές προς τα νοικοκυριά, από τα 600 στα 2.000 δολάρια. 

Υπέρ της αύξησης του ποσού στις επιταγές που θα λάβουν οι περισσότεροι Αμερικανοί έχει ταχθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι αυτό “πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν”, υπογραμμίζοντας ότι “τα 600 δολάρια δεν φτάνουν”.

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η πρόταση είναι δύσκολο να περάσει από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία που παραδοσιακά είναι αντίθετη σε νομοσχέδια που οδηγούν σε αύξηση των κρατικών δαπανών. 

Την επενδυτική ψυχολογία ενίσχυσε ωστόσο, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για έκτακτη χρήση κατά της νόσου Covid-19. 

Παρότι στις ΗΠΑ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές που συνεχίζονται στη χώρα και αποφασίσει να εγκρίνει τη χρήση, η είδηση ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι η έλευση των εμβολίων θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Εξέλιξη που θεωρείται σημαντική, στην παρούσα φάση που τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας τα 247.000 την Τρίτη, που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της νόσου, και οι νοσηλείες παραμένουν σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ η πολιτεία του Κολοράντο ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του μεταλλαγμένους στελέχους του κορονοϊού που ενδεχομένως να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό. Το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDCP) ανακοίνωσε ότι περιμένει και νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σημείωσε αύξηση κατά 5,5% τον Νοέμβριο,  καταγράφοντας νέο ρεκόρ, γεγονός που αντανακλά την εξασθένιση των εξαγωγών της χώρας λόγω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών διευρύνθηκε στα 84,8 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο από 80,4 δισ. δολάρια που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση.

Ειδικότερα, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από τις εξαγωγές. Τον Νοέμβριο οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,6% στα 212 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση και κατά 5,5% σε επίπεδο έτους.

Αντίθετα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν λιγότερο από 1% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 127,2 δισ. δολάρια, καταγράφοντας ωστόσο μείωση 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article