12 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Wall: Έχασε τις 36.000 μονάδες ο Dow, “άμυνες” από τον τεχνολογικό κλάδο

Must read

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να “πατουν φρένο” στην πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου προς νέα ιστορικά υψηλά, σταθμίζοντας τις ανησυχίες για τις αυξημένες τιμές του πληθωρισμού με τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν σήμερα οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Οι απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ελεγχόμενες, αφού η έλλειψη επενδυτικών εναλλακτικών και η προσδοκία ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αποτελούν τον πυλώνα της οικονομικής ανάκαμψης στηρίζουν τα εταιρικά κέρδη. Επιπλέον, η πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων περιόρισε τις απώλειες στην αμερικανική αγορά και έδωσε ώθηση στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του τεχνολογικού κλάδου, με οδηγο την Tesla και την Apple.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve και στο αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν βάσει των ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η Target συνεχίζει να δείχνει την ίδια ισχύ στο τέλος του έτους όπως και στην αρχή του, ανακοινώνοντας κέρδη και έσοδα στο γ΄ τρίμηνο που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της Wall Street. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,49 δισ. δολάρια ή 3,04 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 1,01 δισ. δολάρια ή 2,01 δολάρια ανά μετοχή προς από ένα χρόνο. Η μετοχή της ωστόσο υποχώρησε σήμερα κατά 4,76%.

Η Lowe’s ενισχύθηκε κατά 0,44%, με την εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού να ανακοινώνει κέρδη και έσοδα για το γ’ τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, μια αύξηση-έκπληξη στις πωλήσεις ίδιων καταστημάτων, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προοπτικές της για το σύνολο του έτους.

Στα μάκρο της ημέρας πτώση 0,7% καταγράφηκε στις ενάρξεις κατοικιών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς οι ελλείψεις κάποιων υλικών και το άλμα των τιμών συνεχίζει να περιορίζει την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν 0,7% στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,520 εκατ. μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 2,8 μονάδες βάσης στο 1,604%, ενώ το αμερικανικό δολάριο σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,1%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε κατά 0,58% ή 211 μονάδες στις 35.931,05 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,26% στις 4.688,67 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 0,33% στις 15.921,57 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 8 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Apple (+1,65%) και Home Depot (+0,64%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Visa Inc (-4,7%) και Goldman Sachs (-2,86%).

Η “βουτιά” της Visa Inc ήρθε μετά την ανακοίνωση της Amazon ότι σχεδιάζει να σταματήσει να δέχεται πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών Visa στη Βρετανία από τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με το CNBC, η Amazon ανακοίνωσε σε ορισμένους πελάτες ότι από τις 19 Ιανουαρίου και μετά, η εταιρεία δεν θα δέχεται πλέον τις πιστωτικές κάρτες της Visa που εκδίδονται στη Βρετανία “λόγω των υψηλών προμηθειών που χρεώνει η Visa για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες”. Η μετοχή της Amazon κέρδισε 0,23%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές ορισμένων εταιρειών κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, βάζοντας φρένο σε ένα ράλι που τις έφερε να ξεπερνούν τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors, σε κεφαλαιοποίηση.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατασκευής πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lucid Group υποχώρησε κατά 5,35%, ενώ η Rivian Automotive σημείωσε βουτιά 15,08%, για πρώτη φορά από το εντυπωσιακό ντεμπούτο της στο αμερικανικό χρηματιστήριο την περασμένη εβδομάδα, που την κατέστησε τη δεύτερη πιο πολύτιμη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η μετοχή της Tesla κέρδισε 3,25%, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική ημέρα, στον απόηχο της είδησης ότι ο Elon Musk Musk πούλησε και άλλες μετοχές -αξίας 973 εκατ. δολαρίων- για να πληρώσει φόρους μετά την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article